Home Bewustzijn Hoe oude pijn zich manifesteert in je lichaam

Hoe oude pijn zich manifesteert in je lichaam

Door Saskia de Bruin
oude pijn

Pijn, vermoeidheid, buikpijn, duizelig, zo voel je je. En je klachten zijn helemaal niet vaag. Die voel je heel duidelijk. Je weet precies wat je voelt. De klachten kunnen heel hevig zijn, ontwrichtend. Je kunt er moedeloos van worden en het kan je leven behoorlijk ontwrichten. Alleen de artsen weten niet hoe het komt. Niet de klachten, maar de inzichten over dit soort klachten zonder medische oorzaak zijn vaag.

Omdat veel artsen kijken door een biomedische bril. Dat wil zeggen: als er een klacht is, moet er iets stuk zijn. Maar het kapotte wordt bij “vage klachten” niet gevonden. En dan moet je er maar mee leren leven, was toe nu toe vaak het advies.

SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

Dit soort klachten wordt tegenwoordig vaak SOLK genoemd. Dit staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Er begint iets te veranderen in de visie en aanpak van deze SOLK klachten. Er zijn artsen die hele heldere inzichten over deze onverklaarde klachten hebben. Bijvoorbeeld John E. Sarno. Hij was revalidatiearts in Amerika en hielp heel veel mensen herstellen van pijn en vermoeidheidsklachten. Over zijn visie schreef ik in mijn boek Weg van de pijn.

Maar ook Gabor Maté, een Canadese arts en huisarts, die het boek boek Wanneer je lichaam nee zegt schreef, is een goed voorbeeld. In zijn boek beschrijft hij hoe het immuunsysteem onder druk komt te staan, wanneer je jezelf teveel onder druk zet. Denk aan Peter Levine die over trauma schreef dat in het lichaam opgeslagen kan blijven en klachten kan veroorzaken (De tijger ontwaakt). Of tot slot Marten Klaver, een Nederlandse neuroloog, die een heel nieuw inzicht ontwikkelde over onvoldoende verklaarde klachten (Zaken doen met emoties).

De oorzaak van onverklaarbare klachten

De verklaringen lopen soms wat uiteen, maar over de oorzaak zijn deze nieuwe denkers het eens. De klachten worden veroorzaakt door emoties in het onbewuste. Emoties die niet gekend, niet gevoeld, niet ervaren en niet uitgedrukt zijn. In onze tijd komen deze onverklaarde klachten meer voor. Tegelijkertijd is er in onze samenleving steeds minder plaats voor emoties. We maken contact via sociale media en telefoon, maken minder oogcontact en zijn banger voor intimiteit en aanraking. Banger voor dat wat anders is dan wij. We leven veel meer individueel.

We doen teveel ons best een mooi beeld van onszelf neer te zetten. En wat we werkelijk voelen houden we binnen. We zijn “cool” en succesvol. Terwijl we ons van binnen soms zo moe, bang en alleen kunnen voelen. En dan zijn er ook nog oude pijnlijke herinneringen en ervaringen, waarvan we niet eens weten dat ze ons vanuit ons onbewuste beïnvloeden en bezwaren.

In contact komen met onze emoties

De zoektocht naar de oorzaken van SOLK-klachten moet gaan richting onze emoties. En we moeten minder zoeken naar de symptomen en manieren om die het zwijgen op te leggen. Onze klachten spreken over waar we zelf (bewust en onbewust) over zwijgen. Helende stappen moeten daarom gezet worden richting het in contact komen met onze diepere emoties. Onze klachten zijn echt en moeten serieus genomen worden. We stellen ons niet aan. We hebben serieuze hulp nodig.

De klacht is als een lampje op het dashboard van de auto. Het lampje uitschakelen, repareert de motor niet. En de motor van ons welzijn bevindt zich in ons onbewuste. We verdienen artsen die met ons durven te kijken naar onze emoties. En die ons helpen de emotionele en psychologische angel te vinden die onze klachten veroorzaakt. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn boek Weg van de pijn.

Saskia de Bruin

Boekentip: Weg van de pijn

In Weg van de pijn laat Saskia de Bruin zien dat pijn vaak een verborgen agenda heeft. Ze ontdekte dat ons lichaam pijn en andere klachten kan gebruiken om ons te beschermen tegen emoties die we als bedreigend, onacceptabel of overweldigend ervaren. Bewustwording over hoe dit beschermingspatroon werkt is dan ook dé sleutel om je pijn en klachten te verlichten.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzending.

Deze artikelen vind je vast ook leuk

11 reacties

Annelieke 8 juni 2019 - 10:54

Hallo Saskia,
Op aanraden van een vriendin wilde ik graag het boek van Dr. Sarno bestellen. Het heeft haar enorm geholpen. Na jaren bij dokteren te hebben gelopen die niks meer voor haar konden doen is zij nu (meestal) klachten vrij!
Ik zie alleen op tegen het lezen van dit boek in het Engels. Toen zag ik ineens jouw artikel voorbij komen en wellicht is jouw boek een goed alternatief. In hoeverre kan ik uit jouw boek halen wat ik ook uit het boek van dr. Sarno kan halen? Kan ik direct praktisch aan de slag?
Ik wacht een antwoord af.
Vriendelijke groet,
Annelieke Vogelaar

Reply
Saskia de bruin 24 juni 2019 - 09:26

Hoi annelieke,

In het boek weg van de pijn, ben ik heel trouw aan de visie van Sarno. Het wordt gebruikt door opleidingen voor lichaamswerk en gewaarzijn. en je kunt er praktisch mee aan de slag. Er staat een heldere samenvatting in van de bevindingen en inzichten van Sarno. Dus alles is klaar voor je om mee aan het werk te gaan. Maar niet te hard werken, want mensen met TMS hebben de neiging teveel hun best te doen. Dus leg de lat maar lekker laag. Ik wens je wonderen die verder gaan dan je verwachtingen. Voor jouzelf en anderen aan wie je dit boek aanraadt. Lieve groet Saskia de Bruin

Reply
Sandra Dejong 23 juni 2019 - 12:27

jamer dat hier nog niet op gereageerd is
ik weet dat de klachten uit mijn jeugd en erna komen, maar hoe kom ik er op de juiste manier vanaf.
en engels is ook niet mijn sterkste kant

Reply
Saskia de bruin 24 juni 2019 - 09:28

Hoi annelieke,

In het boek weg van de pijn, ben ik heel trouw aan de visie van Sarno. Het wordt gebruikt door opleidingen voor lichaamswerk en gewaarzijn. en je kunt er praktisch mee aan de slag. Er staat een heldere samenvatting in van de bevindingen en inzichten van Sarno. Dus alles is klaar voor je om mee aan het werk te gaan. Maar niet te hard werken, want mensen met TMS hebben de neiging teveel hun best te doen. Dus leg de lat maar lekker laag. Ik wens je wonderen die verder gaan dan je verwachtingen. Voor jouzelf en anderen aan wie je dit boek aanraadt. Lieve groet Saskia de Bruin

Reply
Joyce 23 juni 2019 - 12:34

Ja eens! De term ‘nieuwe denkers’ geldt binnen het reguliere circuit van artsen in het Westen, de zienswijze is echter alles behalve nieuw. Het levert een prachtige en resultaatgevende reis om je klachten op deze manier te benaderen.
Vriendelijke groet, Joyce

Reply
Natalie 23 juni 2019 - 22:09

Denk ook eens aan Body Stress Release therapie. Veel baat bij om lijf te herstellen van oude pijn en ook recent opgeslagen stress.

Reply
Saskia de bruin 24 juni 2019 - 09:28

Hoi Nathalie, body stress release therapie is ook een prachtige methode die helpend kan zijn. In mijn boek schrijf ik vooral over hoe de klachten kunnen ontstaan, en beschrijf ik een aantal wegen naar herstel. jouw tip past daar helemaal bij! Vriendelijke groet Saskia de Bruin

Reply
Theresia Snijders 28 juni 2019 - 10:28

Hallo Saskia,
Ik heb wel gewrichts klachten maar het hoofdprobleem is dat ik altijd héél erg vaak moe ben er is geen medische verklaring voor.
Wél heb ik 2 kleine cva’s gehad (2005&2008) met lichte rest verschijnselen. Fijne motoriek is verminderd. Kan niet te veel tegelijk.
Maar ik heb wel mijn rijbewijs gehaald in 2011 vig opleiding in 2014.
Ik weet ook dat ik vanaf mijn geboorte een strijd moet leveren om mijn hoofd boven water te houden.
Val ook op de verkeerde mannen. Waar ik nu mee getrouwd ben is opzich heel lief en attent maar door zijn alcohol probleem kan hij enorm denegrerent zijn.
Is jou boek dan toch een aanrader omdat ik zelf de vermoeidheid als probleem zie.
Graag hoor ik het.
Vriendelijke groet Theresia

Reply
Saskia de bruin 29 juni 2019 - 23:21

Lees mijn boek, en voel hoe ik je met mijn woorden zacht omarm. Je verdient meer dan dit. Je verdient meer dan dit. Wonderen zijn de wereld nog niet uit. Nieuwe inzichten zijn altijd helend. Soms op een manier die niemand voorziet. Je zult zeker inzichten opdoen door het boek. Alleen jij weet welke je nu nodig hebt, en wat dat je zal doen. Ik stuur je zachte levenskracht. saskia

Reply
Saskia de bruin 29 juni 2019 - 23:35

Lieve Theresia, Lees mijn boek maar. Je zult zeker nieuwe inzichten opdoen. Alle inzichten over jezelf en je leven en je klachten werken helend. Alleen is de manier waarop soms verrassend. Voel maar hoe mijn worden als zachte armen zijn die je omhelzen en je tegelijk geruststelling en moed inspreken. Ik wens je wonderen die anders zijn dan je verwacht, maar beter, veel beter. Lieve groet Saskia de bruin

Reply
Marieke 10 september 2019 - 21:38

Hallo Saskia, ik lees je stuk en herken veel ervan uit PRI therapie. Ik ben benieuwd of je daarmee bekend bent? Vriendelijke groeten Marieke

Reply

Laat een bericht achter