Recepten

Recept: Makkelijke rabarbermoes (ook voor de baby)

Door Gwendolyn Frijns
Recept: Makkelijke rabarbermoes (ook voor de baby)

Rabarber is al jarenlang een van mijn grote liefdes en ik kan er werkelijk geen genoeg van krijgen. Toen ik met mijn oogstaandeel de afgelopen maand mijn goddelijke gang mocht gaan om zelf de mooiste rabarberstengels te plukken, was ik dan ook helemaal in mijn nopjes! En Vos(1) was mij heel dankbaar toen hij gulzig zijn allereerste rabarbermoes naar binnen lepelde.

Oogst voor 21 juni

Had ik al gezegd dat je deze seizoensgroente vroeg in het jaar moet oogsten, namelijk voor midzomer? Dat komt door de oxaalzuur, een stofje wat voor midzomer alleen in de bladeren zit en hierna terug in de stengels zakt. Je gebruikt hierom ook nooit de bladeren, wat oxaalzuur belemmerd de opname van kalk in de botten. Dit is de reden waarom er bij veel recepten staat om er krijt bij te doen. Verder is het goed om te weten dat, wanneer je zelf oogst, je jonge stengels plukt tussen de 10-35 dagen oud en dat het groene ras wat zuurder is dan het rode ras. Wist je trouwens dat het als vaste plant heel leuk in de tuin staat, snel groeit, veel oogst per plant levert en zo’n 15 jaar heerlijke rabarber geeft?

Recept: Makkelijke rabarbermoes

Goed, het is bijna geen recept te noemen zo makkelijk is het, maar toch wil ik laten zien dat de toeters en bellen niet nodig zijn voor een heerlijke moes. Zeker met jonge kinderen is less echt more, zodat ze niet 20 smaken moeten herkennen uit 1 potje. Door nieuw voedsel zo puur mogelijk aan te bieden ontdekken ze alles afzonderlijk en wordt de kans op een makkelijke eter een stuk groter! En vergeet niet: soms kost het meerdere keren om een kind aan iets nieuws te leren wennen of zijn ze in een latere fase pas geïnteresseerd in een bepaalde smaak. En wat ze nu lekker vinden, kunnen ze ook een periode lang weigeren te eten. Heus normaal!

Wat heb je nodig?

  • 1 deel appels
  • 2 delen rabarber
  • Snufje kaneel
  • (Evt citroensap als je het in wilt maken)
  • (Na midzomer met een beetje krijt)

Snijdt de rabarber en appel in grove stukke en breng dit met een laagje water aan de kook. Laat even pruttelen, voeg de kaneel toe en check tussendoor of de rabarber is veranderd in kleine sliertjes en de appels zacht zijn. Je kunt ervoor kiezen om het even grof door te roeren zodat er nog stukjes doorheen zitten, maar als je van een gladde moes houdt, kun je met een staafmixer het tot een egale moes mixen. Wanneer je het heet in kleine glazen potjes schept en ze gesloten ondersteboven zet om af te koelen, kun je de moes nog een flinke tijd bewaren om aan de kleine te geven of te gebruiken voor een heerlijke taart. Denk er wel om dat je een beetje citroensap door de moes mee kookt. Eet smakelijk!

Deel dit artikel online
Gwendolyn Frijns
Gwendolyn Frijns

Gwendolyn Sigourney is een dertiger, moeder aan het roer van een samengesteld gezin, cycle breaker van CPTSD en generationele trauma. Naast het schrijven van teksten, transcripties en ondertitels, is er altijd wat te beleven tijdens het herstellen van hun vakwerkhuis en het opbouwen van een zelfvoorzienend bestaan.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?