Home Recepten Ayurvedisch recept: kastanje-, wortel- en gembermuffins met pompoenpitten

Ayurvedisch recept: kastanje-, wortel- en gembermuffins met pompoenpitten

Door redacteur

Jasmine Hemsley brengt de ayurvedische kookprincipes de westerse keuken in met het boek East by West. De voedselfilosofie van ayurveda voedt, onderhoudt en herstelt het lichaam voor een optimaal evenwicht tussen lichaam en geest. In dit artikel delen wij een herfstig recept voor koude dagen: kastanje- wortel- en gember muffins met pompoenpitten.

Jasmin Hemsley over het ontstaan van het recept

Een uitdagend recept kan ik nooit weerstaan, en dit recept bewees eens te meer dat ik waar mogelijk wortel toevoeg aan mijn baksels, en ik werk ook graag met kastanjemeel, gezoet met een beetje ahornsiroop. Maar het blijkt dat deze drie zoete ingrediënten in combinatie nogal wat van onze spijsvertering vergen.

Mijn ayurvedische arts zette vraagtekens bij dit recept toen ik het hem liet zien. Dus ik ging terug naar af! Ik wist dat ik geen mierzoete muffin wilde, maar iets dat zoet genoeg was om als ontbijt te dienen of als tussendoortje, als een maaltijd wordt uitgesteld. Ik verwijderde de ahornsiroop en voegde wat specerijen toe om deze heerlijke, kleine, zemelige muffin te maken. Ze blijven een dag of twee goed als je ze bewaart in een luchtdicht bakje, en nog iets langer in de koelkast, maar zorg dat ze op kamertemperatuur zijn voor je ze eet.

Ingrediënten

• 115 g kastanjemeel
• 1 tl bakpoeder
• 1 tl kaneel
• wat zeezoutkorrels
• 5 middelgrote eieren of 5 lijnzaadeieren
• 2 cm verse gember, geraspt
• 5 el boter, gesmolten
• 2 middelgrote wortels, grofgehakt (ongeveer 125 g)
• handvol pompoenpitten om te
garneren

Zo maak je dit overheerlijke recept

Verwarm de oven voor op 220˚ C. Meng het meel, bakpoeder, kaneel en zout in een grote kom. In een aparte kom meng je de eieren, gember, boter en wortel. Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer rustig door. Verdeel het beslag over zes muffinvormen, top af met pompoenpitten en bak ze in ongeveer 20 minuten of tot ze een diepgouden kleur
hebben. Laat afkoelen voor je ze opdient.

Ben je benieuwd naar Ayurveda en hoe de filosofie van ayurveda kunt toepassen? In East by West legt Jasmine Hemsley uit wat Ayurveda is, hoe het werkt, hoe jouw type (dosha) werkt en – nog veel belangrijker – hoe je ayurvedisch kunt koken!

Bestel jouw exemplaar voor € 29,99 bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

 

Lees ook deze artikelen:

Laat een bericht achter