Home Hooggevoeligheid Hoogsensitief: zo voorkom je dat je meegezogen wordt in emoties van anderen

Hoogsensitief: zo voorkom je dat je meegezogen wordt in emoties van anderen

Door Irene Langeveld
hooggevoelig en emoties

‘Verbinden’ is het toverwoord voor hooggevoeligheids-coach Irene Langeveld. Verbinden met jezelf, met anderen, met de natuur. Ze helpt je met online cursussen, consulten en meditaties om uit je hoofd te komen én in je hart te landen. In deze blog geeft ze adviezen hoe je bij jezelf kunt blijven tijdens een gesprek.

Je geeft niet alleen jezelf, maar ook de ander het cadeau van je aanwezigheid.

Als je hoogsensitief bent, kun je emoties of onrust van anderen makkelijk aanvoelen én overnemen. Dit laatste gebeurt vooral wanneer je niet goed verbonden bent met jezelf. Als je dan bij iemand in de buurt komt die bijvoorbeeld heel gestresst is, is de kans groot dat ook jij onrustig wordt. Je hoeft hiervoor niet eens in dezelfde ruimte te zijn! Het kan net zo goed voorkomen tijdens videobellen of telefoneren. Misschien voelde je je vóór het gesprek prima, en na afloop helemaal uit balans.

Vaak gebeuren er twee dingen tijdens zo’n gesprek:

1) Je neemt de onrust en/of emoties van de ander over. Je wordt er als het ware in meegezogen.

2) Na afloop blijf je het gesprek in gedachte herhalen. Je hoofd is het gesprek aan het ‘verteren’ en misschien aan het analyseren wat je beter had kunnen of moeten doen. Je blijft dus hangen in wat er gebeurd is en dit beïnvloedt de rest van je dag.

Hoe kun je beter bij jezelf blijven? Hoe kun je in het moment blijven? Hier zijn enkele adviezen die je vóór, tijdens en na een gesprek kunt toepassen.

Voor het gesprek: zorg voor een stevige basis

Als je je gaat verbinden met iemand die een uitdaging voor je vormt, is het aan te raden om van tevoren goed te ‘gronden’. Ga met aandacht door je lichaam en/of beweeg even goed. Voel daarna je verbinding met de vloer of de aarde. Dit geeft je een stevige basis om het gesprek mee in te gaan.

Tijdens het gesprek: houd een beetje aandacht bij jezelf

Probeer tijdens het gesprek een klein deel van je aandacht in je eigen lichaam te houden. Voel bijvoorbeeld je voeten, terwijl je naar de ander luistert. Dit voorkomt dat je helemaal wordt meegesleurd in de onrust of emoties van de ander. Het zorgt ervoor dat je beter bij jezelf kunt blijven. Je kunt ook je ademhaling als een anker gebruiken.

Het lijkt misschien alsof je jouw aandacht niet helemaal aan de ander geeft, maar eigenlijk is het tegendeel waar. Door een klein deel van de aandacht bij je lichaam te houden, ben je juist meer aanwezig. Waar je normaal gesproken misschien luistert en tegelijkertijd al nadenkt over wat je wil zeggen, kun je nu meer vanuit het moment reageren en minder uit je hoofd. Je geeft daarmee niet alleen jezelf, maar ook de ander het cadeau van je aanwezigheid.

Na het gesprek: kom terug in het nu

Na afloop van het gesprek is het belangrijk om een bewuste overgang te maken. Je laat los wat is geweest, laat los wat niet van jou is en verwelkomt wat er nú is. Zo kun je de rest van de dag open tegemoet treden en ben je niet meer de hele tijd bezig met een gesprek dat al voorbij is.

Hoe creëer je zo’n overgang? Je kunt bijvoorbeeld je lichaam even schudden: je handen, je voeten, je heupen, je hele lijf. Zo schud je ‘dat wat is geweest’ van je af. Het is een reset van je lichaam en het brengt je in het hier en nu. Als je weinig tijd hebt, is dit een heel fijne en snelle optie.

Een ommetje maken is ook een manier om terug te komen in dit moment. Verbind je bewust met de natuur – gebruik hierbij je zintuigen. Zie de boom in de straat, hoor het geluid van de vogels.

Voel je je nog steeds niet helemaal opgefrist? Dan is het zinvol om heel bewust de emoties van de ander los te laten. Je kunt jezelf bijvoorbeeld voorstellen dat alle onrust via je voeten de aarde in stroomt.

Irene Langeveld geeft de online cursus ‘Thuiskomen in jezelf – Omgaan met hooggevoeligheid’. Deze bestaat uit geleide meditaties en oefeningen om beter bij jezelf te blijven en los te laten wat niet van jou is. Op haar site vind je een gratis voorproefje: de mini-serie ‘In balans met hooggevoeligheid’.

Boekentip: Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta Harts Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent.

Ga aan de slag en bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter