Narcisme

Hoe kun je in deze tijd veilig blijven wanneer je met een giftige persoon te maken hebt?

Door Mjon van Oers
Hoe kun je in deze tijd veilig blijven wanneer je met een giftige persoon te maken hebt?

De periode waarin we nu leven kan voor sommige personen veel stress opleveren. Een giftige/narcistische persoon kan daar nog een schepje bovenop doen door je nog banger te maken, te misleiden en je te misbruiken. Dat alles zal je een nog groter gevoel van onveiligheid geven. Wat kun je doen?

Dat het onderwerp narcisme in het licht staat is een feit. De informatie over het giftige gewetenloos gedrag in relaties is steeds meer compleet. De kennis hierover heeft steeds meer mensen bereikt.

Totaal onverwacht worden vele geraakt, door de confrontatie met het feit dat er zich een giftige duistere laag onder de mensheid bevindt. Het bewust worden hierover is, zeker als je jezelf in een relatie met een narcist bevindt als een blikseminslag, een daverende klap. Zowel op energetisch, emotioneel, mentaal en fysiek vlak is de kracht onvoorstelbaar. Het gaat in golven, maar de golven zijn zo diep en zuiverend dat er niets, maar dan ook niets meer kan worden gedaan, om dit tegen te houden.

Allen die deze kennis ontvangen en de ervaringen bij zich dragen kunnen opstaan. Zij hebben met die kennis en informatie een kracht die hen voortstuwt. Als je als mens echter in de angst schiet, zul je gigantisch overspoelt worden. En, juist daarom kun je eronder bezwijken. Door je eigen angst!

De tijd om ‘voorbij het narcisme’ te gaan is gearriveerd

Als je in deze dagen nog met een narcistische persoon in een relatie bent, dan ben je in een uitdagende situatie. Want, de kans is groot dat ze deze situatie namelijk gebruiken om het misbruik en de controle over je te vergroten. Weet dan dat je niet de enige bent in deze situatie en dat je een aantal dingen kunt doen om veilig te blijven.

Ga naar binnen!

Wanneer je vol angst en stress bent, dan kun je de dingen niet meer helder zien en loopt dan rond in een mist met gemengde gevoelens van verdriet, woede, angst en depressie. Je bent dan in een staat van vechten of vluchten en dan beginnen vaak ook fysieke symptomen zich te manifesteren. Dat kan je nog meer in een neerwaartse spiraal brengen. Zoals altijd is mijn advies: ga naar binnen. Sta, stil, adem en blijf bij jezelf.

Ik wil dat je weet dat het de eigen angsten van bange, giftige mensen zijn die nu extra opspelen. De onzekerheid waar we allemaal mee te maken hebben, het gebrek aan sociaal applaus, de beperkingen om te werken, enz. maakt het narcistische ego nog kwetsbaarder en zo raken ze nog meer gefrustreerd.

“Het kwaad is machteloos als het goede niet bang is”

Giftige mensen zullen hun frustraties en ongemakken botvieren op wie er dan ook in de buurt is. Of jij dat nu bent of iemand anders, het maakt ze niet uit. Giftige mensen hebben het nodig om zichzelf beter te voelen door jou naar beneden te halen en je te misbruiken. Onthoud dus dat dit alles niets met jou te maken heeft!

Het giftige gedrag is en blijft giftig en daar kun jij niets aan veranderen. Wel zijn er een aantal mogelijkheden om jezelf zo goed mogelijk te beschermen.

Blijf stoïcijns

Wanneer je de stoïcijnse levenskunst in je leven toepast, dan maak je steeds onderscheid tussen wat je kunt controleren en dat waar je geen controle over hebt. Dat wat je kunt controleren is dat wat voor je ligt om iets mee te doen. Een andere persoon kun je niet controleren, Je kunt wel je eigen reacties steeds weer bepalen.

Reageer kalm

Probeer steeds kalm te blijven. Ik weet dat dit moeilijk is, maar narcisten zijn op zoek naar een emotionele reactie van jou. Je beste strategie is dat je ze die niet geeft

Ga zo min mogelijk in op negativiteit

Reageer niet of nauwelijks. Houd in plaats daarvan jezelf vast aan positieve gedachten. Door ervoor te kiezen niet op de negatieve energie te reageren, kun je jezelf van de invloed ervan beschermen.

Blijf zien wie je werkelijk bent

Weet dat een giftige persoon / narcist probeert het je onmogelijk te maken om optimaal gebruik maken van al je mogelijkheden, van liefde, de Waarheid, je Zelfvertrouwen en kracht. Zorg ervoor dat je daar dus voldoende zelfliefde tegenover zet. Hoe kun je vriendelijker en liefdevoller voor jezelf zijn?

Blijf in contact met anderen

Narcisten zijn uit op sociale isolatie en ze kunnen deze situatie gebruiken om je nog meer te isoleren. Probeer om regelmatig contact op te nemen met je familie en vrienden. Neem mensen in vertrouwen. Vraag ook iemand die op de hoogte is van je situatie om hulp wanneer je dat nodig hebt.

Maak een vluchtplan

Een plan geeft je al een veiliger gevoel. Begin in alle rust en stilte je voorbereidingen te treffen. Zoek al je benodigde persoonlijke spullen en belangrijke papieren bij elkaar en stel ze veilig. Probeer ook een veilige plek te regelen zodat, als je dat wilt of als dat nodig is, je kunt vertrekken.

Vertrek onmiddellijk bij gevaar

Als je echt gevaar loopt, dan is dit hoe dan ook niet het moment om binnen te blijven! Probeer dan direct weg te komen en eventueel contact op te nemen met de politie.

Ik sluit af met de hoop dat je niet langer vast blijft zitten in je angst en de moed kunt vinden om uit de giftige / narcistische relatie te komen. Zo kun je een nieuw (liefdes-)leven opbouwen, gebaseerd op de liefde in plaats van de angst.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Dit boek biedt strategieën voor iedereen die uit een relatie met een narcist of psychopaat komt of een andere, giftige relatie heeft overleefd. Het helpt je om jezelf terug te vinden, de pijn te elimineren, je onzekerheid te overwinnen en je onrust te temmen. Mjon van Oers geeft je de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?