Narcisme

Hoe kun je een beter leven creëren na een narcistische relatie?

Door Mjon van Oers
Hoe kun je een beter leven creëren na een narcistische relatie?

Het herstellen van een narcistische relatie kan een grote invloed op je leven hebben. Dit kan een tijd zijn van diepe introspectie, waarbij je de behoefte voelt om je terug te trekken en je energie te beschermen. Het is goed om aandacht te besteden aan de nieuwe inzichten, gedachten en gevoelens die hierdoor naar boven komen. Belangrijk om te onthouden is, dat er met al deze uitdagingen ook nog iets anders mee komt en dat is de schoonheid van de transformatie.

Diepe dalen

Het is normaal om te klagen en om je woede over het narcistisch misbruik te uiten. Het is iets waardoor je echt los kunt te komen. In het begin heb je het nodig om de modder te zien en te beseffen dat je in de modder zat.

Kort na een narcistische relatie ga je door allerlei diepe dalen. Weet dat je nu extra gevoelig bent, dit is een duidelijke bijwerking van het narcistisch misbruik. Zorg er dan voor dat je je energieveld beschermt en wees vriendelijk voor jezelf en voor anderen.

Je hebt het nodig om de onder de oppervlakte borrelende ongemakkelijke gedachten en gevoelens, waar je al die tijd mee zat, naar buiten te laten komen. Je hebt het nodig om je angsten onder ogen te zien. Je hebt het nodig om tijd te vrijmaken om te rouwen. Je hebt het ook nodig om de blootstelling aan narcistisch misbruik te bespreken en de skeletten in je kast los te laten en je niet meer te verstoppen.

Dieper graven

Elke keer zul je een beetje dieper graven en een nieuwe laag blootleggen of een nieuw deel van jezelf ontdekken. Je was je er waarschijnlijk lange tijd niet van bewust dat het juist deze ervaring is die je naar ‘de nieuwe jij’ zal leiden. Je verschuift dan langzaam je aandacht van de narcist en het misbruik terug naar jezelf.

Ondertussen vraag je jezelf af hoe je je nieuwe leven kunt opbouwen en weer een beter leven creëert. Spiritualiteit kan je helpen bij het herstellen van narcistisch misbruik

Je kracht terugvinden

Waarschijnlijk had je deze relatie eerst nodig om te ervaren om daarna los te laten wat je in dit leven niet meer nodig hebt. Je weet nu wat voorwaardelijke nep liefde is, een narcist kent geen liefde alleen een ongezonde eigenliefde. Het tegenovergestelde. de onvoorwaardelijke liefde, gaat over het voelen van de essentie in je ware kracht.

Onthoud dat, ondanks dat je gekwetst bent, dat je veel verloor. dat je verschrikkelijke hartzeer zag en al ben je gekwetst of mishandeld en al is je hart verscheurd, dan nog kun jij uiteindelijk weer een liefhebbende persoon zijn. Dat is waar je ware kracht schuilt, daar vind je je ware energie.

Je ware essentie

Door wat je hebt meegemaakt door het doolhof van misbruik, lijkt het alsof de aarde soms de hel is. Maar er is altijd liefde, als je gewoon de liefde wilt zien. Er is altijd vreugde, zelfs in de donkerste hoeken als je het wilt zien. Herinner jezelf eraan om er vaker naar te zoeken, zodat je weet dat de wereld naar je glimlacht.

Uiteindelijk krijgt je dan weer de energie die je de mogelijkheid geeft om te zien en te verwerken wat je weg hield van het voelen van je essentie. Dit geeft je de gelegenheid om te voelen wie je werkelijk bent. Liefde is wat je in essentie bent en de wereld heeft meer van jou nodig!

Blijf liefhebben op welke manier dan ook. Het voelt goed om jezelf lief te hebben en om een ander lief te hebben. Besluit gewoon om nooit te stoppen met het vinden van manieren om liefde te verspreiden. Met dit nieuwe bewustzijn ben je in staat om de dingen te laten gaan die je blokkeren en zo een beter leven te creëren na narcistisch misbruik.

Narcistisch misbruik in de liefde

Narcistisch misbruik in de liefde

Wil je meer weten over jezelf herontdekken na narcistisch misbruik en hoe je dat kunt doen?Narcistisch misbuik in de liefde is het nieuwste boek van Mjon van Oers. De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. Erika 5 juli 2018 - 15:51
  Reply

  Wat een prachtige blog heb jij!

  1. Saskia Cremers 7 maart 2020 - 08:55
   Reply

   Heel herkenbaar. Dankjewel. En altijd goed om toch weer de boodschap of les eruit te halen ondanks pijn, teleurstelling en frustratie die ik voel.

 2. Eline 6 juli 2018 - 15:59
  Reply

  Wat een depri verhaal! Als je een narcistische partner had (ik) kan je toch alleen maar blij zijn als je weg bent ?

  1. Sylvia Schaftenaar 24 februari 2019 - 21:49
   Reply

   Wat een oppervlakkig commentaar dan heb jij niet echt met mishandeling te maken van Dien aard dat je begrijpt wat hier gezegd wordt

  2. Melissa 22 juni 2019 - 08:54
   Reply

   Oei wat een rare reactie..

 3. Christine Duthoit 8 juli 2018 - 11:59
  Reply

  Bedankt voor het goeie artikel:ik ben 56 jaar en ben me nu maar onlangs bewust geworden van de narcistische relatie met mijn moeder: ik ben enige dochter en ben al heel mijn leven de speelbal van mijn moeder: gebruik van macht,dominantie, nooit iets goed kunnen doen, psychische vernederingen...als kind denk je dat je moeder het beste met je voor heeft...niet dus: intussen is ze 86 jaar en afhankelijk van mij,maar ze ka het nog steeds niet laten om kritiek te uiten...ik neem nu afstand: geeft ze kritiek,dan ga ik weg en zeg tegen mezelf dat ik WEL een goed persoon ben...erg om te zeggen,maar als als ze naar de andere wereld overgaat,gaat het voor mij een grote verlossing zijn..

 4. Dirk 11 juli 2018 - 17:21
  Reply

  Bij jouw waarschijnlijk wel (Eline), weet wel dat er ergens verborgen door de Narcist een virus is genesteld (in je hoofd - welke direct of later voor problemen kan gaan zorgen. ze nestelen dit in het ventrale tegmentale gebied en de nucleus accumbens. Deze twee gebieden zijn verbonden aan verslaving, obsessie, gemis (gemis van iets wat in het begin was, alleen dat was gespeeld & nep!!) en het beloningssysteem. NPS is er in 2 soorten waarvan introvert (ook wel verborgen of stille nps genoemd) en extravert , deze laatste doet alles zelf en vallen meer op dan de verborgen nps, dit komt omdat ze alles absorberen en veel door anderen laten uitvoeren. dit zijn de ergste omdat ze genieten op een veilige afstand. in de diepere laag kun je het ontdekken. zoek in de jonge jeugd en geef eens kritiek op gepaste manier, hier kunnen ze absoluut niet tegen, let daarbij goed op de lichaamstaal van hun !! observeren en analyseren is heel belangrijk als je een vermoeden hebt dat je wel eens met een nps te maken hebt.. en zeg nooit; nooit, want meestal ligt er al weer een op de loer, dus ga eerst met je eigen aan het werk. iets in jouw trekt hun aan of vind ingang, net als bij een computer virus, scan je systeem eens goed door en verhoog je beveiliging... daar ligt het werk te doen, veel succes en kracht bij het bewaken van je grenzen.. mvg, Dirk

 5. Dirk Lensen 11 juli 2018 - 17:30
  Reply

  Christine Duthoit: Je mag je moeder echt wel duidelijk maken (doe het op een kinderlijke manier) dat zoiets niet gepast in om te zeggen (ongeacht hoe vaak je het zeggen moet, herhaal herhaal herhaal) waarom?? het is een volwassen mens in uiterlijk maar innerlijk zijn het kinderen die gestagneerd zijn in hun volwassenwording ! VERGEEF je moeder wel, weet dat het onkunde is geweest van een zieke geest. kwaad moet je ook niet worden of zijn, ze weten niet beter of beter gezegd ze zijn niet beter geleerd tot respectvol omgaan met mensen, het geen wat je als volwassen ziet is kopie gedrag en projectie, blijf rustig ALTIJD, laat ze zien dat JIJ de regie hebt, succes en heel veel sterkte en moed xx

 6. Johanna 2 september 2018 - 10:18
  Reply

  Als je eindelijk de moet hebt gevonden om de narcist te verlaten dan volgt het grote proces van heling. Eerst het herkennen van de schade die je hebt opgelopen. Als je lang in een narcistische relatie hebt gezeten besef je niet hoe intens de schade is die je hebt opgelopen. Dat besef komt beetje bij beetje en verschilt van mens tot mens. In mijn geval was dat 34 jaar narcistisch misbruik en achteraf bleken veel zaken uit mijn opvoeding ook mee te spelen. Ik heb mijn harde schijf vanaf mijn derde jaar moeten herschrijven. Een enorm proces en na 25 jaar kan ik zeggen "ik ben weer in balans". en een veel beter mens geworden. Dank zij Myon en Katrina van Dreemel kan ik het tegenwoordig ook benoemen en hebben hun artikelen enorm bijgedragen tot mijn heelwording.

 7. Flier 2 september 2018 - 14:50
  Reply

  Vergeven..... Ik geloof niet dat ik het kan. Vorige week kwam ik na 2 jaar erachter dat ik vooral mijn angst en verdriet heel goed heb weg gestopt. Zo goed dat ik dacht dat de “situatid” onder controle had. Dat mijn ex me ook niet meer kon raken. Oh wat had ik het mis. Na een op zich onschuldige (voor mensen die het verhaal niet kennen) vraag kwam bij mij alle angst die ik toen voelde weer in alle hevigheid terug. Toen kreeg ik van mijn ex uiteraard er nog een slagje er overheen en ik ging totaal uit mijn bol. Boos zoals ik sinds mijn kindertijd niet meer ben geweest. Jrngc

 8. Angela 2 augustus 2020 - 08:40
  Reply

  Ik schrik van wat ik lees...ik denk dat ik dus nu weggegaan ben bij een autistische, stille narcist....of is t andersom....zoveel herkenning uit dit artikel...ik ben in ieder geval blij dat ik weg ben...ben nu 62 jaar en kan eindelijk gaan leven ...

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?