Home Liefde & Relaties 11 tekenen dat het tijd is om je (narcistische) relatie te beëindigen 

11 tekenen dat het tijd is om je (narcistische) relatie te beëindigen 

Door Mjon van Oers

Soms ontmoet je iemand die voor altijd je leven verandert. Op andere momenten komt er iemand in je leven langs die je helpt herinneren wie je echt bent. Soms gaat het om een langdurige connectie van jaren en soms komt iemand alleen maar even op je pad, waarvan het niet de bedoeling is dat ze een lange tijd deel van je leven uitmaken. Maar hoe weet je dat het tijd is om verder te gaan? Op een gegeven moment kun je het in je leven nodig hebben de hartverscheurende keuze te maken om een relatie te verbreken. Het is niet realistisch – en zelfs gevaarlijk – om te geloven dat alle relaties kunnen worden hersteld.

Een hoofdstuk afsluiten

Het maakt niet uit hoe hard je het probeert, sommige relaties werken niet en sommige mensen veranderen niet. Ja, je kunt in staat zijn om hen te beïnvloeden, maar positief veranderen is iets wat niet iedereen kan. Daarom moet je soms accepteren dat het tijd is om verder te gaan, om een hoofdstuk af te sluiten en een nieuw hoofdstuk van je leven te beginnen.

Soms kan het contact verbreken een wrede beslissing lijken, vooral als er een sterke emotionele band is, maar de realiteit is dat je het nodig hebt om voor jezelf te zorgen. In feite is het opzettelijk giftige mensen uit jouw leven houden een teken van eigenliefde en respect voor jezelf.

Hier zijn enkele tekenen dat het tijd is om verder te gaan:

 1. Wanneer het leven alleen rondom die ander lijkt te draaien, wanneer ze steeds proberen om alle aandacht te krijgen. Als ze geen interesse tonen in jouw gedachten, meningen of behoeften en als je het gevoel hebt tegen een muur te praten, dan is dit een teken dat het tijd kan zijn om verder te gaan.
 2. Als ze constant negatief zijn. Het maakt niet uit wat je doet of zegt, die andere persoon is altijd ongelukkig. Deze personen kunnen muggenziften, kritiek uiten en de hele tijd zeuren over andere mensen. Niet alleen dat, maar ook niets is ooit goed genoeg voor hen.
 3. Het gevoel gevangen te zitten kan heel subtiel zijn, maar wanneer ze je in je vrijheid beperken is  het een groot waarschuwingsteken. Als de andere persoon je wil controleren of probeert macht te hebben over jou, dan is het zeker de tijd om verder te gaan.
 4. Ze verdraaien de waarheid en waarschijnlijk hebben deze personen al herhaaldelijk je vertrouwen gebroken. Als ze aan je bewezen hebben dat ze hebben gelogen, dan is dat een goede reden om verder te gaan, omdat ze niet te vertrouwen zijn.
 5. Je bent jezelf niet meer en je bent uitgegroeid tot een schim van jezelf. Misschien ben je zelfs vergeten wie je echt bent. Dit is een zeer groot waarschuwingsteken!
 6. Ze creëren constant drama’s en je voelt jezelf uitgeput door het omgaan met alle problemen rondom deze personen. Zelfs wanneer iets goed gaat, zijn ze al snel weer ongelukkig over iets anders. Je hebt het gevoel dat deze persoon op drama gedijt enbent moe van hun gevechten, tragedies en conflicten.
 7. Je vertrouwen in hen is gebroken. Ze hebben je gekwetst en kunnen je gemeen raken met hun woorden of zelfs fysiek gewelddadig zijn. Fysiek geweld is een kristalhelder teken dat het tijd is om verder te gaan en voor altijd de relatie te beëindigen.
 8. Als ze geen prioriteit aan de relatie geven. De waarde van de relatie blijkt steeds onderaan het prioriteitenlijstje te belanden bij deze persoon. Andere dingen gaan altijd boven jou. Aan de andere kant vragen ze voortdurend om je aandacht, genegenheid en je gunsten. Ze zijn niet in staat om zelfbewust te zijn en zoeken voortdurend bevestiging van je.
 9. Je het gevoel hebt dat jij de oorzaak bent van de problemen. In feite is de ander steeds manipulatieve spelletjes met je geest aan het spelen is. Weet dat het tijd is om de bruggen achter je te verbranden wanneer je een continue psychologische onrust bij die persoon voelt.
 10. De energie van deze personen lijkt te worden gevoed door jouw aandacht en emotionele reacties. Ze kunnen ervan genieten om te provoceren en een reactie uit te ontlokken. Dit zorgt dat ze het gevoel van macht over jou hebben. Je kunt ook steeds zeer moe worden en worden meegezogen in hun negatieve spiraal. Als je dit gevoel hebt, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een echte energievampier. Hoewel ik niet zo hou van deze angstaanjagende term, is het wel nauwkeurig om te beschrijven dat sommige mensen uit zijn op jouw energie.
 11. Ze willen niet dat jij je volledige potentieel bereikt, want ze zijn angstig voor veranderingen. Ze willen je niet gelukkig zien. Ongelukkige mensen willen zijn omgeven door andere ongelukkige mensen, omdat het hen een gevoel van troost geeft. Wil jij als het gevolg daarvan je licht dimmen en zelf uitgroeien tot een muurbloempje?

Een nieuw hoofdstuk van je leven beginnen

Zelfs als je na het lezen van deze lijst slechts één of twee van deze waarschuwingstekens hebt ervaren, moet je serieus rekening houden met de mogelijkheid dat het tijd is om verder te gaan. Hopelijk zullen deze tekens je ontwaken voor de mogelijkheid om aan een nieuw hoofdstuk van je leven te beginnen.

Wil je meer weten over narcisme in relaties en weten hoe je kunt herstellen van narcistisch misbruik? Kom dan naar de workshop Voorbij het narcisme, met auteur Mjon van Oers. Kijk voor meer informatie en om je in te schrijven op de website van Trafo publishers. 

Narcistisch misbruik in de liefde

Narcistisch misbuik in de liefdeNarcistisch misbuik in de liefde is het nieuwste boek van Mjon van Oers. De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 18,50

Lees ook deze artikelen:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

7 reacties

Patries 4 oktober 2019 - 17:27

Zijn deze boeken er ook als e book??

Reply
Mjon 6 oktober 2019 - 08:11

Ja, deze boeken zijn ook als E- books te bestellen:
Link naar het E-book Voorbij het Narcisme:
https://www.boekenwereld.com/mjon-van-oers-voorbij-het-narcisme-9789020212679

Link naar het E- Book Narcistisch misbruik in de liefde:
https://www.boekenwereld.com/mjon-van-oers-narcistisch-misbruik-in-de-liefde-9789020215397

Reply
Buggenhout 4 oktober 2019 - 23:47

Ik had graag een workshop bijgewöon over narcime

Reply
Mjon 6 oktober 2019 - 08:20

Goed nieuws, er is een nieuwe workshop!
WORKSHOP VOORBIJ HET NARCISME @ BREDA – 27 oktober 2019

Kijk voor meer informatie en inschrijving bij de bij de events op Inspirerend leven
>> LINK: https://www.inspirerendleven.nl/events/workshop-voorbij-het-narcisme-in-je-relaties-familie-en-werk-5/

Reply
Hilde Lenaerts 5 oktober 2019 - 07:20

Bij het lezen vn de korte inhoud vn dit boek werd ik al bij de keel gegrepen. Zo verschrikkelijk herkenbaar..

Reply
Mjon 6 oktober 2019 - 08:18

Goed nieuws, er is een nieuwe workshop!
WORKSHOP VOORBIJ HET NARCISME @ BREDA – 27 oktober 2019

Kijk voor meer informatie en inschrijving bij de bij de events op Inspirerend leven
>> LINK: https://www.inspirerendleven.nl/events/workshop-voorbij-het-narcisme-in-je-relaties-familie-en-werk-5/

Reply
Marian 30 december 2019 - 18:52

wat als er een kind in het spel is

Reply

Laat een bericht achter