Bewustzijn

Wat is het verschil tussen zelfmedelijden en zelfcompassie?

Door Irene Verweij
Wat is het verschil tussen zelfmedelijden en zelfcompassie?

Je bent ontslagen, je partner beëindigt de relatie of je hebt een lekke band: soms gebeuren er dingen in het leven waar je niet vrolijk van wordt. Maar ja, wat kun je daar aan doen? Hoe kun je er voor jezelf zijn in moeilijke tijden zonder in zelfmedelijden weg te zakken?

Wanneer je vanuit zelfcompassie met jezelf omgaat, word je je eigen beste vriend, die vol mededogen naar je kijkt en met je meeleeft.

We hebben het leven niet onder controle. Het enige wat je kunt doen als het tegenzit, is je houding ten aanzien van de gebeurtenissen bepalen. Hoe jij je verhoudt tot de dingen die gebeuren, daarin zit persoonlijke vrijheid, daarin kun je een keuze maken. Ben je een slachtoffer? Voel je je machteloos en gefrustreerd? Geef je de ander de schuld? Had hij/zij het anders moeten doen? Met andere woorden ben je reactief? Of neem je een proactieve houding aan; een houding waarin je probeert te begrijpen wat er gebeurt en waarin je met zelfcompassie naar jezelf kijkt. Zelfmedelijden? Nee, zelfcompassie! Dat is heel wat anders.

Verschil tussen zelfmedelijden en zelfcompassie

Wat is het verschil tussen zelfmedelijden en zelfcompassie? Met zelfmedelijden zit je in een slachtofferrol. Wanneer je vanuit zelfcompassie met jezelf omgaat, word je je eigen beste vriend, die vol mededogen naar je kijkt en met je meeleeft.

Wat is zelfcompassie?

Compassie voor jezelf hebben omvat dezelfde kwaliteiten als compassie voelen voor een ander. Het gaat over begrip voor jezelf hebben als je het moeilijk hebt: je emoties onder ogen kunnen/durven/willen zien zonder oordeel. Niet erin wegzakken, maar er als een ‘zorgzame moeder naast gaan zitten’ en er compassie, medeleven en empathie voor te voelen. Je vindt jezelf dus niet ‘zielig’, maar vindt het simpelweg vervelend voor jezelf.

Met zelfcompassie streef je naar gezondheid en welzijn voor jezelf en dat leidt tot proactief gedrag om je situatie te verbeteren, in plaatst tot passiviteit. Ook betekent het niet dat jouw problemen belangrijker zijn dan een ander, het gaat er slechts over dat je denkt dat jouw problemen ook belangrijk zijn en warme aandacht verdienen.

Vandaag de dag zijn we voornamelijk gefocust op onze positieve gevoelens. We moeten ons goed voelen, vrolijk zijn, maar helaas kan het een niet zonder het ander: ook verdriet, angst en boosheid horen bij onze basisgevoelens. Het is de andere kant van dezelfde medaille. Als we die minder prettige emoties niet onder ogen durven/willen zien, gaan ze een eigen leven leiden in je schaduwzijde en komen ze er vaak in een verwrongen vorm uit. Dan explodeer je bijvoorbeeld plotseling van woede zonder dat daar een relevante aanleiding voor is.

Meestal verharden emoties als we ze wegduwen. Verdriet dat niet geuit is, verwordt tot boosheid. Ongeuite boosheid wordt bitterheid, soms zelfs haat. Uiten hoeft niet te betekenen dat je tranen met tuiten huilt of woest je haren uit je hoofd trekt: het belangrijkste is dat je als je het moeilijk hebt om aandacht voor je gevoelens te hebben en jezelf niet in de kou te laten staan. Zelfcompassie biedt in dat opzicht erkenning voor je eigen gevoel, waardoor je je getroost en gesteund voelt door jezelf. Met zelfcompassie verander je niet de gebeurtenissen, maar wel hoe je deze ervaart.

https://ireneverweij.nl/

Boekentip: Thuiskomen in jezelf

Hoe word je je eigen beste vriend? Door jezelf door en door te kennen én er voor jezelf te zijn tijdens moeilijke tijden. Dit boek laat je kennismaken met je subpersoonlijkheden – je vele innerlijke ikken – en helpt je om te ontdekken waar elke ik behoefte aan heeft en wat elke ik je te bieden heeft.

Bestel Thuiskomen in jezelf met gratis verzending bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees verder over zelfcompassie en er voor jezelf zijn:

 

Boekentip van de redactie
(Te)veel voelen
€ 20,-

(Te)veel voelen

Imi Lo

Met (Te)veel voelen van Imi Lo ontdek je de begaafdheid onder je intense emoties en leer je om niet langer ‘teveel’ voor jezelf te zijn. Met behulp van haar diepgaande kennis en praktische adviezen zul je loskomen van je beperkende gedachten, ga je beter...

€ 20,-

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Irene Verweij
Irene Verweij

Irene Verweij (50) is in 2016 de Lightworker Academy gestart. Met hart en ziel begeleidt ze mensen op hun spirituele pad. Dit doet ze op een praktische en aardse manier. Irene heeft veertien jaar lang als psychosociaal therapeut in een eigen psychologie praktijk gewerkt. Ze werkt graag op het snijvlak van de psychologie en spiritualiteit. Hoe vorm te geven aan het leven als lichtwerker en wat kom je doen op aarde, zijn vragen waarmee ze graag werkt. Vanuit haar psychologische achtergrond werkt ze met haar intuïtie en helderwetendheid. Naast haar werkzaamheden voor de Lightworker Academy schrijft Irene graag artikelen en heeft ze vier boeken geschreven waaronder een 'Cursus in Lichtwerk.' Zie voor meer informatie www.lightworker-academy.nl

Reageer op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
(Te)veel voelen
€ 20,-

(Te)veel voelen

Imi Lo

Met (Te)veel voelen van Imi Lo ontdek je de begaafdheid onder je intense emoties en leer je om niet langer ‘teveel’ voor jezelf te zijn. Met behulp van haar diepgaande kennis en praktische adviezen zul je loskomen van je beperkende gedachten, ga je beter...

€ 20,-

Bekijk aanbieding