Bewustzijn

Wat maakt waardering anders dan dankbaarheid? + een oefening

Door Michèle Lippus
Wat maakt waardering anders dan dankbaarheid? + een oefening

Is het jou al opgevallen dat heel wat mensen in een constante staat van ontevredenheid vertoeven? Klagen, mopperen, kritiek hebben op zichzelf en anderen. Men geeft zoveel aandacht aan wat er niet goed gaat of ontbreekt in het leven. Het is nooit genoeg, men vindt zichzelf nooit goed genoeg. Wat als we meer belangstelling zouden hebben voor de fijne dingen in het leven en leren onze waardering hiervoor te uiten?

Gratitude is like a love letter to your life and you gotta write one each day – Tamara Levitt

Vormen van dankbaarheid

Waar staat dankbaarheid nu juist voor? Je kan stellen dat het een vriendelijk gevoel is dat men ervaart vanwege een gunst die men verkregen heeft. Dit is een van de eerste waarden die we als kind meekregen: dankjewel zeggen. Ook al begrijp je op jonge leeftijd niet goed waarom, uiteindelijk neem je het gewoon over en ga je bij het minste dank u zeggen. Ga maar eens na hoeveel keer per dag je dank u zegt!

Dankbaarheid is toch wat meer dan dankjewel zeggen. In de meeste gevallen, zijn we dankbaar voor wat iemand voor ons gedaan heeft, een goede afloop van een minder fijne situatie enz. Maar je kan ook dankbaar zijn voor elementen die volledig buiten jouw controle liggen, denk maar aan het weer. Je bent dankbaar voor het mooie weer, zodat jij kan genieten van de zon en een fijne wandeling in de natuur.

Een welgemeende “dank u”

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat oprechte dankbaarheid een positieve impact heeft op het leven. Het gevoel dat men hierbij beleeft, draagt bij aan het aanmaken van nieuwe verbindingen in onze hersencellen. Deze nieuwe linken dragen actief bij tot het ervaren van meer vreugde en positiviteit in het leven.

Heel wat blogs en workshops geven je tips hoe je met dankbaarheid aan de slag gaat. Wat hier meestal ontbreekt, is de impact van de energetische waarde van deze oefeningen. Net zoals bij een affirmatie, is het essentieel om bewust te zijn van het gevoel dat je bij deze oefening ervaart. Is je dankbaarheid oprecht of is het gewoon maar wat uitspreken van woorden?

Mogelijk is het in het begin enkel het uitspreken van woorden. Echter, als je dit regelmatig toepast, zal je merken dat je langzaam maar zeker waardering zal voelen.

Een subtiel energetisch verschil

Wist je dat er een energetisch verschil bestaat tussen dankbaarheid en waardering? Dit is een mooi inzicht dat ik via Abraham Hicks heb mogen ontdekken. Voor mij is Abraham de referentie en een zeer leerrijke bron rond de Wet van Aantrekking. Om dit te kunnen toelichten is het handig als je al iets weet over deze Universele Wet. Kort geschetst: Like attracts Like. Oftewel: alles wat je aandacht geeft (bewust of onbewust), groeit. Als lichtwezens nemen ze de energetische trilling van alles in de micro- en macrocosmos waar. Het thema dankbaarheid en waardering komt regelmatig terug in hun workshops en ze benadrukken het subtiele verschil tussen beiden woorden.

Dit is hoe Abraham dit omschrijft:

Dankbaarheid is een gevoel dat voortkomt uit een vibratie van schaarste of tekort. Je geeft je aandacht aan iets of iemand dat hier een aanvulling geeft. Het is erkennen dat er iets ontbreekt in jouw leven en zonder dat ene ding of de input van een andere persoon, je dit op eigen krachten niet had kunnen realiseren. Dankbaarheid kan ook voorkomen uit een gevoel dat je iets overwonnen hebt, waardoor je overtuigd bent dat wat voorheen bestond een slechte of niet gewenste situatie was.

Zo kan iemand die het financieel minder breed heeft heel dankbaar zijn voor een studiebeurs. Het opent de deuren voor deze persoon om hogere studies te volgen. Vanuit een focus op schaarste (gebrek aan financiële middelen), ziet men de studiebeurs als een geschenk, waarvoor men dankbaar is.

Wat maakt waardering dan anders?

Waardering vloeit, , in tegenstelling tot dankbaarheid, voort uit een gevoel van overvloed, vertrouwen en jezelf alles gunnen. Het gevoel van onvoorwaardelijke liefde en waardering resoneren op dezelfde frequentie. Het is het vol verwondering naar alles kunnen kijken en het aanvaarden zoals het is. Je kijkt met de ogen van het hart: los van perfectie, zonder het verlangen om iets te willen veranderen, pure waardering.

Laten we nu eens kijken vanuit waardering naar onze studiebeurs: wanneer je je bewust bent van jouw potentieel, in jezelf gelooft én vertrouwt dat het goed komt, dan vibreer je op een hele andere frequentie. Je bent gerust dat alles ten gepaste tijden naar je toekomt. Je vertrouwt en je loopt jezelf vooral niet voor de voeten met gedachten van schaarste of tekort. Er is geen stress aanwezig rond het financieren van de studies. Men waardeert de geldstroom (wat ook energie is) die beschikbaar is om deze droom waar te maken.

  • Vanuit schaarste, onzekerheid of tekort, tril je op de golf van dankbaarheid.
  • Vanuit vertrouwen en een diep weten dat alles goed komt, tril je op de golf van waardering.

Oefenen van waardering

Waardering is een vaardigheid waarin we kunnen groeien. De kunst is elke dag enkele dingen te vinden waarvoor je appreciatie voelt. Als je niet goed weet hoe te beginnen, kunnen de volgende tips je verder helpen:

  • Hou een dankbaarheidsdagboek bij: schrijf dagelijks 3 dingen op waarvoor je waardering of dankbaarheid voelt. Je kan als extra ook toevoegen waarom je dit voelt. Voorbeeld: ik ben zo blij met deze wollen sokken, ze houden mijn voeten lekker warm.
  • Spreek het uit! Zie of voel je iets dat je waardeert, spreek het gerust uit. Als ik ‘s ochtends een zonsopgang zie, dan word ik spontaan blij. Het vult me met vreugde. Op dat moment spreek ik mijn waardering zo uit: oooh, zo prachtig! Maar je kan ook waardering voor iemand voelen: ik vind het fijn te weten dat deze persoon goed voor me zorgt. In een gesprek met iemand: ik vind het heerlijk om hier samen met jouw te zitten en te praten over thema’s die me nauw aan het hart liggen.
  • Geleide meditatie-oefening: heel wat mindfulness apps bieden je geleide meditatie-oefeningen aan. Een absolute meerwaarde voor wie een ruggensteuntje waardeert!
  • Luister-sessies: ga lekker op in het gevoel van waardering of dankbaarheid. Misschien ken je een podcast die over dit thema vertelt. Eentje die ik warm aanbeveel, is “A grateful Day with Brother David Steindl-Rast

Kortom: waardering is als een ode aan het leven, de liefde die jij voelt voor jouw leven. Het helpt je een shift te maken, het is een hefboom naar een ware transformatie in je manier van denken, voelen en zijn.

Tot slot: op zich kan je perfect het woord dankbaarheid gebruiken, daar is heus niets mis mee. ik doe het ook nog regelmatig. Wel sta ik meer stil bij de energetische trilling die hier actief is. Je zal zelf wel voelen welk woord goed voor je voelt.

Let’s connect! Volg me ook op Facebook of Instagram voor waardevolle tips en bezielende quotes!

The Magic

The Magic

Wil je meer weten over dankbaarheid en oefeningen waarmee je kunt leren dankbaarder te zijn? Dan raden we je The Magic van Rhonda Byrne aan. In dit boek onthult zij kennis waarmee je je leven kunt veranderen en leert ze je hoe je deze kennis in je dagelijkse leven kunt toepassen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Michèle Lippus
Michèle Lippus

Self-care expert, stress & burn-out coach en loopbaanbegeleider ✨ Jong van hart ✨ Ik ben dol op koffie ☕ en mijn 2 petekinderen (mijn oogappels). Host van de podcast "Rumbo norte". Te beluisteren via iTunes, Spotify en Google Podcasts. Favoriete affirmatie: I owe myself the love that I so freely give to other people.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?