Bewustzijn

Hoe wandelen kan zorgen voor een betere nachtrust (met een opgeruimd hoofd naar bed)

Door Catelijne Elzes en Deborah Freriks
Hoe wandelen kan zorgen voor een betere nachtrust (met een opgeruimd hoofd naar bed)

Inzichten waar je beter van gaat slapen, dáár zoekt journalist Catelijne Elzes naar. Samen met schrijver Deborah Freriks maakte ze het boek ‘Van dit boek ga je beter slapen (en je wordt er knapper van)’. Ze deelt haar ontdekkingen. Omdat ze iedereen een betere nachtrust gunt.

Wat voor effect heeft wandelen op je gezondheid?

Wandelen is saai, toch!? Waarom zou je gaan wandelen als je ook kunt skydiven, Instagrammen, surfen, gin-tonics drinken en/of Netflixen? Nou, simpel, omdat het werkt. Niet alleen ga je er beter van slapen, wat voor ons wakker-liggers natuurlijk het belangrijkst is, maar er zijn meer prettige bijwerkingen. Even wat onderzoeksresultaten op een rij:

  1. 2 uur wandelen per week verlaagt je kans op een beroerte met 30%
  2. 30 minuten wandelen per dag kan de symptomen van depressiviteit met 36% verminderen
  3. Dagelijks 3500 stappen zetten verlaagt het risico op diabetes met 29%
  4. 1 uur per dag wandelen vermindert de kans op obesitas met 50%
  5. Vijf dagen per week een half uur stevig wandelen kan slechte slapers zo’n drie kwartier tot een uur extra nachtrust opleveren.

Met een opgeruimd hoofd naar bed

Oftewel: wandelen is het nieuwe stoppen met roken. Wandelen is het nieuwe niet- snoepen. Wandelen is zo 2020 en 2021! Bundel dus al je goede voornemens in één oppervoornemen: elke dag wandelen. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen: het klinkt simpel maar het is niet per se makkelijk. De ene voet voor de ander zetten kan bijna iedereen, maar houd het maar eens vol. Zelf lukt het me nu zo’n drie keer per week. En ja, ik slaap er sneller, dieper en langer door. Je wordt er natuurlijk een beetje moe van, en daardoor bouw je zogenaamde ‘slaapdruk’ op waardoor je minder lang wakker ligt als je in bed stapt.

Maar het heeft ook gunstige effecten op je spijsvertering waardoor je darmen ’s nachts rustiger zijn. Bovendien verwerk je tijdens het wandelen niet alleen je eten maar ook de gebeurtenissen van de dag. Daarom ga je – zeker als ‘s avonds loopt – daarna meestal met een opgeruimd hoofd naar bed.

Helaas begon het bij mij pas na een paar maanden te helpen en dat blijkt ook uit onderzoek: je moet het minimaal vier maanden volhouden om er profijt van te hebben. Daarna kun je niet stoppen, het werkt namelijk alleen als je het doet.

Tips voor het wandelen

Door schade en schande wijs geworden heb ik inmiddels wat bruikbare adviezen:

  • Zoek een wandelmaat, liefst eentje die van regelmaat houdt. Zodat je bijvoorbeeld elke maandag, woensdag en vrijdag samen een ommetje kunt maken. Ik heb er eentje gevonden; mijn lieftallige echtgenoot
  • Geef jezelf een paar comfortabele wandelschoenen of sneakers cadeau. Zet ze bij de deur zodat je steeds wordt herinnerd aan het feit dat je dit wilde
  • Plan eens in de week een wandeling wat verder weg. Mijn man en ik vonden het in het begin stom om voor tien minuten de auto te pakken, maar toen we echt alle rondjes in de directe omgeving 44 keer hadden bewandeld, gunden we onszelf deze ‘zonde’
  • Hang een postertje op de wc met alle voordelen van wandelen. Je vindt er genoeg op internet. Hierdoor word je iedere keer opnieuw gemotiveerd
  • Neem een hond. Zeker niet haalbaar voor iedereen maar een bewezen (en vrolijke) wandelstimulans!

Nog meer tips

Vergeet niet: om te herkauwen kan een wandeling in je eentje lekker zijn. En mocht je het nou uiteindelijk toch een beetje saai (gaan) vinden, download dan thuis een fijne podcast en luister die af. Heeft mij al door menig wandeldipje heen gesleept. Tot slot: ochtendmensen en avondmensen hebben baat bij verschillende wandelmomenten. Ochtendmensen kunnen beter na de lunch lopen, avondmensen meteen in de ochtend.

P.S. Geen tijd hebben vind ik persoonlijk niet zo’n sterke reden om thuis te blijven. Wie tijd heeft om social media af te grazen, heeft tijd om te wandelen. Hetzelfde geldt voor netflixen en rondhangen op stressdout.nl 😉

Van dit boek ga je beter slapen

Van dit boek ga je beter slapen

Slaap jij slecht en heb je behoefte aan een betere nachtrust? In Van dit boek ga je beter slapen geven Catelijne Elzes & Deborah Freriks tips & trick om sneller in te slapen, stevig door te slapen en ‘s ochtends frisser wakker te worden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?