Hooggevoeligheid

Jezelf zijn: zo vind jij jezelf terug

Door Sannie Alblas-Smit
Jezelf zijn: zo vind jij jezelf terug

Het is een korte, maar diepgaande vraag: ‘Wie ben ik?’ Coach Sannie Alblas-Smit ziet veel hoogsensitieve mensen in haar praktijk die worstelen met het antwoord. Ze zijn zichzelf ‘even kwijtgeraakt’. Sannie laat in dit artikel zien hoe jij jezelf weer terug kunt vinden!

Doe vaker dingen waar jij blij van wordt, zodat je weer de verbinding met jezelf voelt.

Jezelf zijn

“Ik wil zo graag mezelf weer kunnen zijn,” zegt ze met een zucht en een traan. “Ik weet niet eens meer wat ik leuk vind. Ik weet niet meer wat ik wil. Ik ben het contact met mezelf een beetje kwijt, geloof ik.”
Het is het verhaal van een vrouw die in mijn praktijk kwam. Haar verhaal hoor ik regelmatig. Velen worstelen met de vraag: wie ben ik?

De dagen vliegen voorbij en je hebt het gevoel dat je ‘maar iets doet’. Je geniet er niet (meer) van. Je denkt veel en twijfelt veel. Hoe is het zover gekomen?

De rollen die je speelt

Als ik mensen vraag ‘Wie ben je?’, variëren de antwoorden: ik ben moeder of partner van… Ik ben een dierenvriend. Ik ben 44 jaar oud. Ik ben secretaresse. Ik ben Marjolein. Ik ben een Kreeft. Maar zeggen die rollen, je naam, je sterrenbeeld of leeftijd écht iets over wie jij bent? Dit zijn de rollen die je in je leven vervult.

Maar wie ben jij? Wat zijn jouw waarden en normen? Wat is voor jou belangrijk in dit leven? Welke karaktereigenschappen maken jou zo leuk? Of soms minder leuk… Het zijn moeilijke vragen waar uiteindelijk alleen jij de antwoorden op hebt. Ze liggen soms verstopt onder een dikke laag stof. Dit kan verschillende redenen hebben.

Vragen over de echte Jij

Je hebt je te lang aangepast aan anderen. Door een gebrek aan zelfvertrouwen vind je het lastig om je stem te laten horen. Van huis uit heb je misschien geleerd dat je altijd eerst voor de ander zorgt, en dan pas aan jezelf mag denken. Van huis uit heb je misschien geleerd dat het plaatje er aan de buitenkant perfect moet uitzien. Dat je daarom jezelf voorbijloopt, maakt niet uit…

Eerlijk is eerlijk, ‘Wie ben ik?’ is een lastige vraag. Om een antwoord erop te vinden kun je beginnen met de volgende vragen:

  • Waar word ik blij van?
  • Wie ben ik in elk geval níet?
  • Als jij helemaal jezelf zou zijn, wat veranderde er dan in je huidige leven? In je relaties? In je werk? Durf je die stap te nemen?

Verbinding voelen

Ik geloof dat wij allemaal diep van binnen weten wie we zijn en wat we willen in dit leven. Maar doordat jij jezelf hebt aangeleerd dat jij er niet mag zijn of jij niet belangrijk bent, druk jij je ‘ik’ weg. Je bent jezelf niet verloren, je bent jezelf alleen even kwijtgeraakt! Stapje voor stapje kun je weer dichter bij jezelf komen. Stel jezelf regelmatig de bovenstaande vragen. En doe vaker dingen waar jij blij van wordt, zodat je weer de verbinding met jezelf voelt. Durf bij de mensen die dicht bij je staan af en toe de echte Jij te laten zien, zodat je vertrouwen kan groeien dat jij er mag zijn.

Sannie Alblas-Smit wil je helpen om jezelf en jouw hoogsensitiviteit te accepteren als een groot cadeau. Meer informatie over haar praktijk vind je op: www.praktijksannie.nl

De diamant in jezelf

De diamant in jezelf

Wie ben je en wat wil je? Het zijn vragen die we vaak te horen krijgen en waar velen geen antwoord op weten. In De diamant in jezelf neemt Gangaji je mee op het spirituele pad om deze, en vele andere, vragen te beantwoorden. Gangaji brengt in haar boek de waarheid helder aan het licht. Dit geeft je de kracht en de mogelijkheid om de stralende diamant die je bent, te kunnen zijn in het Nu.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Sannie Alblas-Smit:

Deel dit artikel online
Sannie Alblas-Smit
Sannie Alblas-Smit

Mijn naam is Sannie Alblas-Smit. Ik heb mijn eigen coach/therapie praktijk voor hoogsensitieve personen in Deventer en ben auteur van de kaartenset Hoogsensitief. Daarnaast ben ik getrouwd en wij hebben drie kinderen. Ik ben mijn werk carrière begonnen als operatie assistent in het ziekenhuis. Totdat ik merkte dat ik in mijn werk het echte contact met mensen ging missen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mij te laten omscholen. In die periode heb ik ook veel over mijzelf geleerd. Ik wist niet beter dan dat ik mij aanpaste in mijn leven, net als veel hoogsensitieve personen. Waren de keuzes in mijn leven míjn keuzes, of waren die keuzes gemaakt door anderen of de tijd? Of waren die keuzes gemaakt doordat ik deed wat van mij verwacht werd? Voor mij is het belangrijk mijn hoogsensitiviteit positief te benaderen. Ik heb mijzelf lang genoeg ‘anders’ gevoeld in deze maatschappij. Ik heb lang genoeg gedacht dat het aan mij lag, dat ik alles zo intens beleefde. Nu weet ik dat het hoogsensitiviteit is en kan ik hiermee omgaan. Ik hoop dat ik jou dat ook mag leren. Zodat je gaat inzien dat het een mooie eigenschap is, in plaats van een last.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?