Bewustzijn

Je intuïtie volgen en naar je hart luisteren, hoe doe je dat?

Door Marjolein Berendsen
Je intuïtie volgen en naar je hart luisteren, hoe doe je dat?

Hoe kom je uit je hoofd, zodat je naar je hart kunt luisteren? Marjolein Berendsen, oprichter van ZoMa Opleidingen, deelt 3 stappen met jou die je innerlijke wijsheid alle ruimte geven. “Jouw intuïtie vertelt je precies wat wel en niet goed voor je is.”

Als je echt gelukkig wilt zijn, mag je jouw gevoel altijd de richting laten bepalen.

We denken de hele dag

Onze huidige maatschappij vraagt enorm veel van ons. Zonder dat we het in de gaten hebben, leven we vanuit ons denken. Plannen, organiseren, alle ballen hoog houden… het vergt een goed georganiseerd brein. En dus zitten we het grootste deel van de dag in ons hoofd.

Er is natuurlijk niets mis met rationeel handelen. Soms moet je nu eenmaal keuzes maken op basis van gezond verstand. Onze ratio helpt ons om met beide benen op de grond te blijven en situaties te kunnen inschatten en beoordelen. Met ons verstand de voors en tegens tegen elkaar afwegen helpt ons om de, naar ons idee, beste optie te kiezen. Vaak pakt dat goed uit, maar ook steken achteraf regelmatig twijfels de kop op en krijgen we het gevoel het toch niet goed te hebben gedaan.

De verbinding met je hart verliezen

‘In je hoofd zitten’ hoeft dus geen probleem te zijn, maar als dit het grootste deel van de tijd gebeurt, ligt er wel eentje op de loer. De kans is namelijk heel groot dat je de verbinding met je hart verliest. De twijfels en de overtuiging dat je het niet goed hebt gedaan, zijn daar onder andere een gevolg van. Juist die verbinding is essentieel om je gezond en gelukkig te voelen. En daarvoor mag je al je overtuigingen, overlevingsmechanismen en (denk)patronen loslaten. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het helaas niet altijd. Maar als je echt gelukkig wilt zijn, mag je jouw gevoel altijd de richting laten bepalen. Je intuïtie vertelt je namelijk precies wat wel en niet goed voor je is. Het is de kunst om ernaar te leren luisteren. Met de volgende oefeningen kun je de eerste stappen zetten om je intuïtie alle ruimte te geven.

Stap 1. Je hoofd leegmaken

Je hart volgen begint met het leeg maken van je hoofd. Een leeg hoofd biedt letterlijk ruimte en als je die ruimte gebruikt voor positiviteit, is het veel eenvoudiger om die fijne, lichte en zuivere verbinding met je essentie te maken en dat ultieme gevoel van geluk te ervaren. Om je hoofd leeg te maken, kun je de volgende oefeningen doen:

  • Spoel alle negatieve gedachten van je af onder een warme douche. Spreek de intentie voor jezelf uit dat je al je negatieve gedachten gaat loslaten en doe je ogen dicht. Visualiseer dat het water over je hoofd je negatieve gedachten meeneemt, langs je lichaam naar de vloer en duw ze met je voeten voorzichtig richting de afvoer. Voel hoe ze je lichaam verlaten en ervaar de ruimte in je hoofd.
  • Ook kun je gedachten letterlijk van je af schudden. Kies een plek in huis waar jij je prettig voelt en niet gestoord wordt. Zet eventueel een zacht muziekje op. Sluit je ogen en beweeg langzaam al je ledematen. Laat je meevoeren met dit gevoel en voer het ritme op naar gelang je dat prettig vindt. Je kunt de muziek daarvoor gebruiken. Schud al je ledematen uit en visualiseer dat negatieve gedachten je hoofd uitgeschud worden, de ruimte in. Schudden helpt je om letterlijk los te laten!

Stap 2. De stilte opzoeken

Er is geen betere plek om je gevoel te laten spreken dan in de natuur. De weldadige stilte en rust bieden je de mogelijkheid om hier te oefenen met je intuïtie. Met een leeg hoofd wordt dit alleen maar eenvoudiger. Zoek een rustige plek op: het bos, een park, het strand. Adem diep in en uit en maak verbinding met je hart. Je kunt jezelf daarbij helpen door je handen op de plek van je hart te leggen en je hier op te focussen.

Laat alles wat je zintuigen oppikken nu eens bij je binnenkomen, zónder er een oordeel aan te hangen. Wat zie je? Wat ruik je? Wat voel je (bijvoorbeeld op je huid: temperatuur, vochtigheid, windvlagen…)? Wat hoor je? Proef je ook iets? Ervaar dit alles en laat het gewoon komen. Alles wat je zintuigen oppikken, mag er zijn. Je hoeft er niets van te vinden.

Stap 3. Je intuïtie volgen

Nu je hoofd leeg is en je hebt ervaren dat je zintuigen allerlei kleine details oppikken, sluit je je ogen. Je blijft in verbinding met je hart. Laat alles er zijn en geniet van alles wat je mag ervaren. Focus je weer op de plek van je hart en vraag je intuïtie om je jouw richting te wijzen. Neem de tijd. Elke sensatie, hoe klein ook, mag je zien als een aanwijzing van je intuïtie. Voel je dat je mag gaan zitten? Doe dat dan ook. Of misschien zegt je gevoel dat je naar rechts mag kijken of mag wandelen richting die ene grote boom. Observeer ondertussen alles wat er in en om je heen gebeurt; wat je hoort, ziet, ruikt, voelt en eventueel proeft. Wat doet dit met je?

Meditatie: kom in het hier en nu

Dankzij deze oefeningen ben je volledig aanwezig in je lichaam, in het hier en nu. Je voelt misschien wel dankbaarheid, en dat geeft weer een gevoel van gelukzaligheid. Hoe meer je zo oefent, hoe vaker je dit ervaart en hoe makkelijker je kunt luisteren naar je intuïtie. In het hier en nu zijn, biedt de kans om je verleden te relativeren en je toekomst slechts als mogelijkheid te zien. Wat telt, is waar je nú bent. En dat biedt zoveel mooie inzichten. De dankbaarheid die je voelt bij het ervaren van de warmte van de zon, het geluksgevoel dat je hebt bij het aanschouwen van een groep mooie vogels in de lucht, het feit dat je hier mag zijn…

Deze meditatie helpt jou om in het hier en nu te komen:

 

De mooiste versie van jezelf

Als je in verbinding bent met je essentie, is het volgen van je intuïtie heel gemakkelijk. In je essentie ben je namelijk de mooiste versie van jezelf, zonder verwachtingen, oordelen of overtuigingen. Dat ware geluksgevoel komt altijd vanuit je essentie en daarom is die verbinding zo belangrijk voor jouw geluk en gezondheid. Hier kun je altijd terugkeren als je dat ene subtiele momentje van geluk nog eens wilt beleven, in het hier en nu wilt zijn en wilt voelen hoe mooi en liefdevol je bent. Hier is geen ruimte meer nodig voor twijfels over jezelf, negatieve overtuigingen en denkpatronen, hier is alleen maar licht, liefde en dankbaarheid. Je intuïtie brengt je erheen.

Wil jij leven vanuit liefdevol bewustzijn, ontdekken wie je werkelijk bent en waar je écht gelukkig van wordt? Al je patronen, overtuigingen, gedachten, emoties en (oude) pijnen leren accepteren en omarmen, zodat je kunt leven vanuit de flow? Volg dan de online cursus ‘Spiritueel Ontwaken’ bij ZoMa Opleidingen. Met de actiecode ZOMAPC630 ontvang je € 100,- korting, speciaal voor jou als lezer van Inspirerend Leven! Kijk hier voor meer info en aanmelden: online cursus Spiritueel Ontwaken.

Boekentip van de redactie: Holistisch leven

holistisch leven

Wil jij ook de mooiste versie van jezelf zijn? Je mooiste leven leven, vanuit je essentie? Dan zijn de boeken ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’ er voor jou. In deze boeken neemt Marjolein Berendsen je mee op een innerlijke reis, vanuit een holistische visie.

Ga aan de slag en bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Marjolein Berendsen:

Deel dit artikel online
Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen. Ook biedt ZoMa Opleidingen de online cursus Holistisch Voeden aan. Marjolein deelt haar kennis en ervaringen ook door het schrijven van artikelen en blogs, waarbij ze lezers inzicht en verdieping in zichzelf aanbiedt, met als doel een lichter, liefdevoller en gelukkiger leven. Spread the Love!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?