Bewustzijn

Energetische koorden: zo herken je schadelijke verbindingen in je leven

Door Gastauteur
Energetische koorden: zo herken je schadelijke verbindingen in je leven

Hoe ziet een gezonde verbinding of relatie eruit? Gerry Damen, die is gespecialiseerd in energiewerk, laat in dit artikel zien wat de grote verschillen zijn tussen voedende verbindingen en schadelijke verbindingen. “Als je veel innerlijke wonden hebt, kun je vatbaar worden voor ongezonde verbindingen. Ze houden jou weg van de pijn en lijken je behoeften te voeden.”

In schadelijke verbindingen word je gemanipuleerd. Ze strelen je ego. Gevleid en trots doe je wat de ander wil.

Energetische koorden

Verbinding is voor ons mensen onmisbaar. We zijn sociale dieren en we hebben elkaar nodig. Verbindingen voeden ons op een unieke manier. Je kunt letterlijk niet zonder. Maar de ene verbinding is de andere niet. Ze variëren in kwaliteit en in intensiteit. ‘Intenser’ betekent niet automatisch beter of gezonder.

Op energetisch niveau bestaan er koorden, die ons verbinden met andere mensen, maar ook met dieren en dingen. Het zijn dus verbindingskoorden en er stroomt energie doorheen. We geven, we ontvangen en dit heeft allebei effect op ons.

Lees ook: Wat zijn energiekoorden en hoe vind je ze bij jezelf?

Zo ziet een gezonde verbinding eruit

Je hebt gezonde én minder gezonde verbindingen. Gezonde verbindingen voeden je wezenlijk. Ze maken je sterker, helpen je groeien als mens en halen het beste in je naar boven. Ze zijn gebaseerd op wederzijdse liefde en respect. Denk bijvoorbeeld aan gezonde liefdes-, vriendschaps- en ouder-kindrelaties. Maar ook de verbinding tussen een goede leraar en z’n leerlingen heeft die kwaliteiten. Evenals het koord tussen een aardige buurvrouw en jou. Deze verbindingen zijn minder intens dan die tussen bijvoorbeeld partners. Maar ze zijn wel van hoogwaardige kwaliteit en daarmee werkelijk voedend.

Waarom zijn ze zo belangrijk? Stel dat jij in je jeugd geen gezonde verbinding met je familie had, of nu vastzit in een verkeerde relatie, dan kan dit soort verbindingen je laten voelen hoe het óók kan zijn. Ze herijken jou. Je voelt (weer) wat gezond voor je is en waarom.

Zo herken je een schadelijke verbinding

Er bestaan ook verbindingen die voedend lijken, maar het in werkelijkheid niet zijn. Er stroomt geen voedende energie, maar iets heel anders. Het is schijnvoeding, waarvan je dus niet groeit. Het zijn verbindingen waarin je wordt gemanipuleerd. Ze strelen je ego. Je maakt jezelf wijs dat de ander echt geïnteresseerd in jou is, oprechte aandacht voor je heeft, je voor vol aanziet. Gevleid en trots doe je wat de ander wil. Je denkt gevoed te worden, maar ondertussen lever je steeds meer van jezelf in. Want het gaat de ander alleen om zichzelf…

Een narcist voedt alleen zichzelf

Dit soort verbindingen kan heel ongezond worden. Een beproefde tactiek van narcisten is: de ander steeds verder afbreken, zodat die op eieren loopt. Hij of zij doet er alles aan om het goede humeur van de narcist te behouden. Het slachtoffer is zo goed afgesteld op de narcist dat het de kleinste verandering in energie al registreert. Of het nou gaat om een partnerrelatie of een ouder-kindrelatie, het effect is hetzelfde. De band die beide partijen zou moeten voeden, wordt alleen maar uitgehold. De enige die gevoed wordt, is de energie-eiser.

Maar ook voor hem of haar is de band ongezond. Er komt weliswaar energie doorheen, maar het is nooit de energie die de energie-eiser wezenlijk wil hebben en nodig heeft. Want onder alle manipulatie zit de gewonde persoon die echte liefde en aandacht wil. Voor zichzelf, om wie hij is. Maar omdat hij vanaf het ontstaan van de relatie al een rol speelt – en dus niet echt is – is de liefde die stroomt niet voor de echte persoon, maar voor het masker. En dat voel je.

De pijn vermijden

Maar ook als er wél liefde is, is het nooit genoeg. Omdat het echte probleem gebrek aan eigenliefde is en dat kan een ander niet oplossen. Voor innerlijke pijn die iemand alleen zelf kan lossen, is alle energie van anderen in feite een vorm van ongezonde voeding. Als er (te) weinig echte verbindingen of veel innerlijke wonden zijn, kun je heel vatbaar worden voor schadelijke verbindingen, omdat ze jou weghouden van je pijn en je behoeften lijken te voeden.

Groepen met een sfeer van wij-tegen-zij. Groepen die zichzelf op de borst slaan vanwege het eigen gelijk en andersdenkenden als fout of zelfs slecht of minderwaardig zien. Daar lopen ongezonde verbindingen. Strijden voor een zaak waar je in gelooft, is een ding. Menen dat je medestanders en jij daarom speciaal of zelfs uitverkoren zijn, is iets heel anders. Alles wat maakt dat jij je verheven voelt, is ongezond. En omdat dit soort gevoelens een compensatie is voor innerlijke wonden, onzekerheden of machteloosheid heb je steeds nieuwe en krachtigere doses nodig.

Een vraag voor jou

Hoe kom je hieruit? Door terug te gaan naar de basis. Vraag je bij elke actie, bij elk contact af: hoe voedt dit mij? Haalt het me omhoog of trekt het me naar beneden? Steun ik deze groep, omdat ik vanuit mijn authentieke wezen voel dat ik haar doelen belangrijk vind? Of omdat ik mezelf kan verliezen in de groepsenergie die me zo’n kick geeft? Help ik deze persoon vanuit mijn basis van kracht of vanwege de energetische beloning die ik ervoor terugkrijg?

Geschreven door Gerry Damen

Energiekoorden

Energiekoorden

Wil je meer weten over energiekoorden? In dit boek vind je alles over deze energetische verbindingen, hoe je jezelf energetisch beschermt, verschillende methodes hoe je energieslurpende koorden kunt verwijderen en de ‘goede’ koorden kunt versterken. Zo leer je ruimte te creëren voor het goede in je leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over energiekoorden:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?