Spiritualiteit

Ben je spiritueel aan het ontwaken? Dit is de rol van je voorouders

Door Mary Mueller Shutan
Ben je spiritueel aan het ontwaken? Dit is de rol van je voorouders

Om te kunnen ontwaken moet je naar je conditionering en je geloofssysteem kijken. Onze wereld, onze cultuur, onze religieuze en spirituele wegen, onze ouders, familie en scholen vertellen ons allemaal dat we op een bepaalde manier moeten zijn, en dat een bepaalde manier van denken en zijn gewenst is. We kunnen niet heel worden zonder dit te onderzoeken, en naar de delen van onszelf te kijken die gesloten zijn, vitaliteit hebben verloren, omdat we er zo graag bij wilden horen in onze conditionering. Onze verloren delen van onszelf kunnen we zo niet opnieuw claimen.

Wanneer we ons geloofssysteem onderzoeken, kunnen we zien dat sommige maatschappelijke normen nuttig en nodig zijn, maar we zijn er niet aan gebonden. We kunnen ons bijvoorbeeld op een respectvolle manier gedragen bij een begrafenis, terwijl we nog steeds volledig onszelf zijn. Je kunt het vergelijken met de juiste ‘hoed’ dragen in een situatie. Op deze manier maken we geen schaduwkanten in onszelf (dat wil zeggen het afsnijden van delen van jezelf) om erbij te kunnen horen. We maken een bewuste keuze, in ons complete zijn, om ons op een bepaalde manier te gedragen die past bij een situatie of een bepaalde persoon.

De laag van ontwaken met de grootste uitdagingen

Mary Mueller Shutan: ‘Ik had de meeste moeite met voorouderwerk dat ik op mijn bord kreeg. Er waren veel intense emoties in die laag die moeilijk te doorwerken waren. Ik kwam ook voor een flinke tijd vast te zitten in emotionele reactiviteit tegenover het accepteren dat de wereld een illusie is en niet echt.

Op een gegeven moment zag ik in dat waar ik onderscheid of afstand creëerde (ten opzichte van anderen en van de wereld) eigenlijk plekken in mijzelf waren waar ik niet compleet was. Met die realisatie lukte het me om met compassie te kijken naar delen in mijzelf die pijn lijden, om de delen in mezelf te helder zien die zich getraumatiseerd, afgescheiden of alleen voelden, om vervolgens op een betere manier door de lagen te kunnen werken.

Het valt me op dat het over het algemeen verschilt welke lagen moeilijk zijn voor mensen. Sommige mensen zijn hun hele leven bezig met uitzoeken wat hen precies is overkomen. De vroege jeugd is voornamelijk een tijd waarin onze ‘programmering’ (hoe we op de wereld reageren en welke geloofssystemen en conditionering we hebben) plaats heeft gevonden. Het komt wel veel voor dat iedereen een behoorlijke tijd moet besteden aan voorouderheling.’

De rol van voorouders tijdens het spiritueel ontwaken

Onze voorouders hebben trauma ervaren zoals wij. Trauma creëert verdedigingsmechanismes en verandert je geloof en gedrag. Net als ons lukte het onze voorouders soms om door hun trauma heen te werken. Maar soms kon het niet en hebben we hun geloofssystemen en verdedigingsmechanismen geërfd. Vaak leven we met deze erfenis zonder dat we begrijpen waarom. We begrijpen misschien niet waarom we specifieke angsten hebben, of rouw, of waarom we op onze manier met het leven om gaan.

Op dit niveau van ontwaken gaan we zien dat de ellende die onze voorouders hebben meegemaakt aan ons is doorgegeven. Oorlogen, immigratie, hongersnood, plagen, genocide en familiedrama’s komen in ieders voorouderlijke lijn voor. Deze onverwerkte ervaringen en patronen van onze voorouders zitten ergens in ons lichaam opgeslagen en worden steeds opnieuw binnen onze familielijn herhaald, net zolang tot ze zijn opgeruimd.

Als we meer inzicht krijgen in ons voorouderlijke verleden – de beslissingen die genomen moesten worden, de angsten, boosheid en trauma’s binnen onze voorouderlijke lijn – krijgen we ook inzicht in hoe deze patronen nog steeds in ons aanwezig zijn. De beslissingen van onze voorouders zijn niet onze beslissingen, maar we ervaren er wel de invloed van. Dit uit zich in het gedrag dat we in onze huidige leven vertonen. Zelfs als we de verhalen en het verleden van onze voorouders niet kennen, kan deze laag worden opgeruimd.

Dromen en symbolen

Op dit punt in het ontwakingsproces kunnen er symbolen, dromen en beelden van voorouders naar boven komen. Schenk er gewoon aandacht aan. Let op de patronen en trauma’s van de familielijn. Wanneer we de patronen van onze voorouders begrijpen, kunnen we ze gaan opruimen, en vervolgens de kracht en de geschenken van onze voorouders naar voren halen. Dan kom je door de invloed van je voorouders meer in je kracht te staan, in plaats van dat hun trauma’s je belemmeren. Dat voelt totaal anders.

Door met voorouderheling aan de slag te gaan, kunnen we deze oude pijn helen, en daarmee de gedragspatronen die daarbij horen. We kunnen dan de schoonheid en de gaven ontdekken die onze herkomst ons te bieden heeft.

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

In Gids voor spiritueel ontwaken beschrijft Mary Mueller Shutan deze twaalf lagen nog veel uitgebreider. Ze is je onmisbare gids op jouw spirituele pad, daar waar jij het nodig hebt. Heb jij het gevoel dat je spiritueel aan het ontwaken bent en ben je op zoek naar handvatten?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Deel dit artikel online
Mary Mueller Shutan
Mary Mueller Shutan

Mary Mueller Shutan is een Amerikaans spiritueel healer en auteur met een master in Chinese geneeswijzen en een brede spirituele oriëntatie. Die gebruikt ze om mensen te ondersteunen in hun spirituele groeiproces.

Reactie
  1. Volle maan fan 14 juni 2020 - 08:51
    Reply

    Nog steeds erg jammer dat de volle maan een groot deel van de avond niet zichtbaar was. Maar dat neemt niet weg dat de de maankracht was wel te voelen was. Erg bijzonder hoeveel effect de maan op ons heeft!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?