Bewustzijn

Slaap je nog of ben je al spiritueel aan het ontwaken?

Door Gastauteur
Slaap je nog of ben je al spiritueel aan het ontwaken?

In de alledaagse geconditioneerde werkelijkheid (de werkelijkheid waarmee de meeste mensen instemmen), slapen de meeste mensen. Deze staat biedt een zekere gerieflijkheid. Het doel van deze manier van leven is het vol te houden, je er doorheen te slaan. We doen werk waar we een hekel aan hebben, we blijven in relaties zitten omdat dat gemakkelijker is dan eruit stappen, en we beleven dezelfde traumapatronen steeds opnieuw. Op een gegeven moment is de vonk verdwenen, het gevoel dat je weet wat je wilt of wat je met je leven zou moeten doen.

Als er al crisismomenten zijn, en momenten waarop we serieuze vragen gaan stellen, reageren we daarop met gedrag dat ons weer in slaap sust. Mensen die slapen leven niet in het huidige moment. Ze zijn bang voor wat er komen gaat, voor wat er zou kunnen gebeuren, en ze worden beïnvloed door trauma’s en problemen uit het verleden die ze niet hebben verwerkt (doorleefd en doorvoeld) of losgelaten. In deze staat leef je in het verleden en de toekomst, maar niet in het heden.

Niet leven in huidige moment

Dit niet aanwezig zijn in het huidige moment uit zich in ons fysieke lichaam. We zijn gedissocieerd van ons lichaam en niet goed in ons lichaam aanwezig. In deze staat hebben de meeste mensen geen flauw idee van hoe ze er in de spiegel daadwerkelijk uitzien, maar kijken alleen maar naar lichaamsdelen waarmee ze niet meer verbonden zijn, zoals hun buik, voeten, benen en borsten. Als we slapen, zijn er wel momenten waarop we nadenken over spirituele thema’s, zoals de dood, geboorte of trauma’s, die blijven opduiken om verwerkt en opgelost te worden. Als we dit soort momenten beleven, neigen we naar gedrag dat ons weer in slaap sust. Televisie, shoppen, apparaten, drugs, alcohol, eten, drinken en seks zijn allemaal dingen die we gebruiken om onszelf weer in slaap te sussen wanneer het huidige moment ongemak veroorzaakt, of om de delen van onszelf op te vullen waarmee we geen voeling meer hebben. Deze neiging om onszelf te willen verdoven als we iets onaangenaams voelen is niet alleen een kenmerk van slapers, maar zien we ook in de meeste fasen van het spirituele ontwakingsproces.

Voorspelbaar bestaan

Slapen heeft een aangename kant. We weten wat we kunnen verwachten, omdat we week in week uit, en jaar in jaar uit, ongeveer hetzelfde meemaken. We kennen allemaal mensen met een vaste dagelijkse routine, die jarenlang hetzelfde werk doen, tijdens de lunch altijd hetzelfde eten en al dertig jaar dezelfde vrienden hebben. Op dit niveau maakt iedereen natuurlijk leuke en minder leuke dingen mee, zoals het verlies van je baan, de dood van een dierbare en financiële problemen, maar over het algemeen verloopt het leven lineair vanaf de geboorte tot de dood. Als er van deze lijn wordt afgeweken, veroorzaakt dat ongemak, innerlijke onrust en angst, maar de veiligheid van de dagelijkse routine en patronen die zij hebben gecreëerd is voor slapers groot genoeg en zorgt op dit niveau voor een voorspelbaar bestaan.

Beperkingen en patronen

Hoewel slapers het gevoel kunnen hebben dat er zoiets als spiritualiteit bestaat, betrekken ze dat meestal niet op zichzelf. Ze zijn niet bezig met dingen over zichzelf te ontdekken en houden zich ook niet bezig met religie of spiritualiteit. Als ze dat al doen, doen ze het uit plichtsbesef en betreft het dingen die binnen de maatschappij gebruikelijk zijn. Als we slapen, hebben we niet in de gaten dat we leven volgens de beperkingen van de maatschappij, onze familie en de collectieve conditionering. Hoewel we ook momenten van vreugde of geluk ervaren, beseffen we niet dat er ook een andere manier van leven bestaat waarin we vrij zijn van alle beperkingen en patronen die ons leven kenmerken.

We geloven niet dat we ook andere opties hebben, want volgens onze opvoeding is dat niet zo en ons leven bewijst ook keer op keer dat dit niet zo is. We voelen ons veilig bij wat we kennen, bij de cognitieve dissonantie die we aan de dag leggen, bij ons onvermogen om bepaalde ervaringen te verwerken en bij het afwijzen van wat niet in ons wereldbeeld past. We leven volgens vaste regels, en we zijn tevreden met wat deze regels in onze beleving voorschrijven. We hebben het gevoel dat we begrijpen wat er in ons leven van ons wordt verwacht, en wat wij in ruil daarvoor van het leven mogen verwachten. Het leven is altijd een worsteling – denk hierbij aan thema’s als gelukkig zijn, geld en relaties – maar we begrijpen wel hoe deze worsteling in elkaar zit en ze geeft ons duidelijkheid. We kennen de waarheid, want die is aan ons doorgeven – door onze familie, de mensen in onze directe omgeving en de maatschappij waarin we leven – en deze Waarheid wordt niet echt in twijfel getrokken. Alles wat we niet weten, alle ervaringen die we niet hebben gehad, zijn eenvoudigweg een leugen.

Fysieke wereld

De slaper is gericht op de fysieke en materiële wereld. Naast het vergaren van materiële goederen en wat op basis van de collectieve conditionering van ons wordt verwacht (huis, kinderen, gadgets, auto’s) is de slaper ook gericht op de fysieke wereld, op wat kan worden gezien, aangeraakt/gevoeld, geproefd en gehoord. Er is weinig aandacht voor de spirituele of emotionele wereld, en er is maar weinig ruimte voor het magische, het onverklaarbare, of gebeurtenissen die niet direct op ons van invloed zijn.

Sommige slapers zijn zich er wel enigszins van bewust dat er meer zou kunnen zijn en zij begrijpen dat ook wel, maar ze kunnen daar niet bij komen en weten ook niet hoe ze het kunnen ervaren. Dingen die nu eenmaal bij het leven horen, zoals de dood, een scheiding, het verlies van een baan, ziekte/een bepaalde diagnose, of zelfonderzoek door middel van therapie of andere methoden, zorgen ervoor dat we meer uit het leven willen halen dan wat ons tot nu toe is gegeven. Als we dat soort dingen meemaken, kunnen we twee dingen doen: we kunnen onszelf weer in slaap sussen, of we zetten de stap naar de volgende categorie, die van de enigszins ontwaakte mens.

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

In Gids voor spiritueel ontwaken beschrijft Mary Mueller Shutan deze twaalf lagen nog veel uitgebreider. Ze is je onmisbare gids op jouw spirituele pad, daar waar jij het nodig hebt. Heb jij het gevoel dat je spiritueel aan het ontwaken bent en ben je op zoek naar handvatten?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?