Gezondheid

Herfsttips: 10 adviezen voor een mooie huid volgens de Ayurveda

Door Gastauteur
Herfsttips: 10 adviezen voor een mooie huid volgens de Ayurveda

De wisselende weersomstandigheden van de herfst en de gure winden kunnen veel invloed op de gezondheid van je huid hebben. Een beetje extra aandacht voor je huid is dus geen verkeerd idee nu de dagen korter worden. Je kunt je huid deze herfst extra ondersteunen door het de juiste voeding en verzorging geven. Hoe je dat doet? Deze adviezen uit de ayurveda helpen je op weg.

1. Respecteer de ritmes van de natuur

Voor het behoud van onze schoonheid en gezondheid is het belangrijk om samen te werken met de natuur in plaats van proberen tegen haar in te werken. Dat geldt ook voor de huid.

De seizoenen hebben binnen ayurveda ieder hun eigen speciale functie. De late herfst en de winter zijn de ideale seizoenen voor het voeden van de huid. De lente is een ideale periode om te ontgiften. Vasten of andere reinigingskuren kunnen daarbij een rol spelen. De zomer is een tijd waarin de huid om veel bescherming vraagt, met name tegen de zon. Dit zijn natuurlijk slechts een aantal algemene richtlijnen. Klimaat en seizoenen zijn deels afhankelijk van omgeving en specifieke weersomstandigheden.

Tijdens een koude en droge, schrale winter vraagt de huid bijvoorbeeld ook om extra bescherming. Verder is het goed om voeding op de seizoenen en het klimaat af te stemmen. Eet bijvoorbeeld niet te veel hete, pittige dingen als het erg heet is. Of niet te veel koude melkproducten tijdens koud winterweer.

2. Sorteer al je cosmetica en huidverzorgingsproducten

Gooi alles weg wat zware chemicaliën bevat. De huid is een orgaan dat doorgangen van binnen naar buiten en van buiten naar binnen bevat. Volgens ayurveda is de huid een orgaan dat stoffen op kan nemen en op die manier het lichaam voeden. Probeer daarom het volgende gezegde in gedachten te houden:

‘Als je het niet kunt eten, smeer het dan ook niet op je huid.’

Er zijn inmiddels veel mogelijkheden en alternatieven die geen giftige chemicaliën of synthetische toevoegingen bevatten. Tot die groep behoren ook de ayurvedische cosmetica. Deze cosmetische en huidverzorgingsproducten zijn gebaseerd op botanische producten en kennis. De producten zijn vaak subtieler en fijner van aard dan de kunstmatige producten gebaseerd op chemicaliën. Eenmaal gewend aan dit meer subtiele karakter wil je vaak niet eens meer terug naar de meer kunstmatige producten.

Lees ook: Hormoonverstoorders: wat veroorzaken ze en wat kun je er tegen doen?

3. Schenk aandacht aan je voeding

De huid is een bijproduct van je lichaamsweefsels en hun conditie hangt weer af van je voeding. Door wat je eet, voed je daarom dus ook je huid. Slechte en ongezonde voeding leidt tot een slechte en ongezonde huid. Maar ook op ander gebied speelt voeding een rol. Binnen ayurveda zijn er drie hoofdtypen wat betreft lichamelijke constitutie: vata, pitta en kapha. Het is goed een bij deze constitutie passend dieet te volgen. Alleen dan kan het lichaam en dus ook de huid zich in optimale gezondheid manifesteren.

In het algemeen zijn de volgende dingen bijzonder goed voor de huid: gekookte bladgroenten, bij het seizoen passende groenten, zoete sappige vruchten. Deze producten zijn rijk aan natuurlijke antioxidanten en beschermen de huid tegen vrije radicalen die tot een versnelde veroudering van de huid kunnen leiden. Zorg voor een beperkte en passende dosis gezonde vetten in je dieet, afgestemd op je constitutie.

Koudgeperste oliën en met name ghee zijn in het bijzonder aan te bevelen. Gezonde vetten houden de huid soepel, zacht en glanzend. Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende drinkt, maar drink niet te veel tijdens of vlak voor of na de maaltijd.

Lees ook: Huidveroudering: eet deze 10 voedingsmiddelen voor een gezonde huid

4. Schenk aandacht aan je eetgewoonten

Met aandacht eten zorgt voor een beter verteringsvuur (agni). Een beter verteringsvuur zorgt voor een betere verwerking van voedsel tot bouwstoffen voor de lichaamsweefsels. Gezondere lichaamsweefsels leiden tot een gezondere huid en uiterlijk alsmede een levendiger uitstraling.

Agni – het (verterings-)vuur in het lichaam – zorgt niet alleen voor de verbranding van voedsel, maar ook voor de helderheid die het lichaam uitstraalt. Het lichaam is in die zin net als een vlam: een schoon vuur produceert heldere vlammen en weinig rook, een vervuild of gedempt vuur produceert doffe vlammen en veel rook.

Manieren om agni een handje te helpen: neem wat verse gember met wat limoensap voor het eten; dat helpt de verteringssappen. Beperk het drinken van (ijs-)koude en/of koolzuurhoudende dranken bij het eten. Neem wat tijd na de maaltijd om rustig te zitten. Eet alleen wanneer je echt trek hebt en eet niet wanneer je gebukt gaat onder heftige emoties.

Lees ook: Dinacharya: Het perfecte dagritme volgens de Ayurveda

5. Masseer iedere dag je hele lichaam (of laat je masseren)

Massages stimuleren de bloedsomloop, helpen de huid en de onderliggende lymfeklieren gifstoffen uit te scheiden en zijn voedend voor de huid. Vooral massages met warme olie zijn een weldaad voor je lichaam en je huid. Oliemassages maken de huid soepel, maar hebben ook een positieve en rustgevende invloed op het zenuwstelsel.

De stressreducerende effecten van oliemassages leiden tot meer innerlijke rust en daarmee tot meer schoonheid. Een lichaamsmassage met warme olie kan het best ’s ochtends voor het baden of douchen uitgevoerd worden, of ’s avonds een paar uur voor het slapen gaan. Wacht met een massage altijd tot een paar uur na een maaltijd. Pas de olie aan aan je constitutie: bijvoorbeeld sesamolie voor vata, kokosolie voor pitta, mosterd/sesamolie voor kapha. Je kunt – eveneens naar constitutie – een paar druppels essentiële olie toevoegen.

Lees ook: De geneeskrachtige werking van etherische oliën: wat doet dit voor je huid en brein?

6. Zorg voor voldoende rust en slaap

Niet iedereen heeft een zelfde hoeveelheid slaap nodig om echt uitgerust te zijn. Maar een tekort aan goede en weldadige slaap leidt tot een verlies aan levendigheid; de huid wordt dof, bleek en levenloos. Omgekeerd kan teveel slaap, of slaap op de verkeerde momenten ook negatief uitwerken.

Het lichaam en de huid kunnen er slap en lui uit gaan zien. In beide gevallen kunnen er wallen onder de ogen ontstaan en worden de ogen ook vaak minder stralend. Een passende en voldoende hoeveelheid slaap weerspiegelt zich meestal in het hebben van levendige energie, een stralende huid en heldere ogen.

Wat betreft algemene richtlijnen voor constitutie en slaap: vata-typen hebben over het algemeen de meeste slaap nodig, pitta-typen hebben gematigd slaap nodig, en kapha-typen dienen meestal minder te slapen dan ze gewoonlijk doen.

Lees ook:
Heb je last van slaapproblemen? Deze voedingsstoffen en vitamines helpen hierbij
Waarom jij ’s nachts wakker ligt: dit probeert jouw slaap je te vertellen
Vind meer artikelen over slecht slapen in dit overzicht.

7. Zorg ervoor zo min mogelijk bloot te staan aan stress

Dat kan door het vermijden van stressvolle situaties of door het anders omgaan daarmee. Er zijn vele vormen van stress. Ze hebben allemaal te maken met relaties. Of het nu de relatie met je partner is, of de relatie met je collega’s, of de relatie met andere aspecten van de wereld.

Een veelvoorkomende vorm van stress – zeker bij vrouwen – is de obsessie voor uiterlijke schoonheid, die zowel van binnenuit kan komen als van buitenaf aangewakkerd kan worden. Stress produceert een vruchtbare omgeving voor vrije radicalen die, zoals hierboven al aangegeven, kunnen bijdragen aan vroegtijdige veroudering.

Stress kan worden verminderd door meditatie en ademoefeningen, en simpele, maar consequente lichaamsoefeningen zoals yoga, wandelen, zwemmen of dansen. Ook de hierboven aangegeven lichaamsmassages helpen bij het reduceren van stress.

Verder is het belangrijk dingen te doen in het leven die innerlijk vervullend of gewoon leuk zijn. Daaronder valt ook: het onderhouden van contacten met vrienden, lachen en plezier hebben met familieleden, enzovoorts.

Zorg ook iedere dag altijd voor wat extra tijd helemaal voor jezelf alleen, om naar binnen te gaan en je eigen innerlijke schoonheid te ervaren of te ontdekken. Innerlijke schoonheid is oneindig en onvergankelijk!

Lees ook:
Dit is het effect van langzaam ademhalen bij stress
Verlaag het stressniveau in je lichaam: stimuleer op een natuurlijke wijze de aanmaak van je gelukshormonen

8. Neem iedere dag de tijd voor je dagelijkse huidverzorging

Een regelmatige huidverzorging is de sleutel naar een blijvend mooie huid. Er zijn vier basisstappen in de dagelijkse huidverzorging: reinigen, kracht geven, vocht inbrengen, voeden. Deze vier basisstappen dien je bij voorkeur tweemaal daags uit te voeren: bij het beginnen van de dag en bij het afsluiten van de dag, voor het naar bed gaan. Een dergelijke routine is meestal een garantie voor een schone en mooie huid.

Gebruik zo veel mogelijk 100% natuurlijke producten. Ayurvedische schoonheidsproducten bevatten ingrediënten (oliën, planten, kruiden) die de vochtbalans in de huid in stand houden en tegelijkertijd de huid reinigen en kracht geven.

Een paar kruiden die de ayurveda aanbeveelt:

 • Gotu Kola: staat bekend als een kruid dat natuurlijk collageen stimuleert.
 • Sandelhout: verkoelt en versterkt de huid.
 • Rozenbladeren: verkoelen en verzorgen de huid.
 • Kurkuma (geelwortel): desinfecteert en voedt de huid (let op: kurkuma kan je huid een paar dagen geel kleuren en kleurt ook andere objecten, red.).

9. Maak zelf je huidverzorgingsmiddelen

Onderzoek en ontdek de wereld van de doe-het-zelf huidverzorgingsmiddelen. Dit kost natuurlijk wat tijd, maar het is het proberen waard!

Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Meng je eigen massageolie: neem een basisolie die bij je past en voeg daar – naar smaak of wens – een of meer soorten essentiële oliën aan toe (een paar druppeltjes van iedere soort).
 • Maak met een gebruikt spuitflesje je eigen gezichtswaterspray: heerlijk ter verkoeling en verzorging van je huid.
 • Verrijk je badwater met een aantal kruiden in een zakje.
 • Breng komkommerpulp aan om stress te verminderen.
 • Breng watermeloenpuree aan om je (gezichts-) huid te laten verkoelen na zonnebrand.
 • Maak je eigen natuurlijke gezichtsreiniger: maak een mengsel van rozenwater, volle melk en havermout als .
 • Maak je eigen natuurlijke gezichtsmasker: maak een mengsel van klei en Kurkuma (geelwortel), te gebruiken bij acné.
 • Verminder stress door watjes gedrenkt in rozenwater op de ogen leggen.

10. Bepaal voor jezelf wat schoonheid voor jou betekent

Schoonheid wordt bepaald door je eigen concepten en tegelijkertijd is je beeld naar buiten toe een afspiegeling van je eigen gedachtewereld. Indien je een positieve instelling ten opzichte van jezelf hebt, dan helpt dat bij het uitstralen van een aura van zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Beide vormen aspecten die bijdragen aan schoonheid.

Naast alles wat je kunt doen om een gezond en regelmatig voedingspatroon en dito leefstijl te ontwikkelen, en naast alles wat je in de praktijk aan huidverzorging doet, blijft er een belangrijke taak over: ontspan jezelf en wees tevreden met hoe je eruitziet: gezond, stralend en mooi!

Samengesteld door: Lisa Ensing. Bron: Ayurveda (geschreven door Coen van der Kroon)

Ayurveda

Ayurveda

Ayurveda is een oude wetenschap die gaat over gezondheid en levensenergie. Wat is ayurveda nu precies? Waar staat het woord ayurveda voor? En wat betekenen nu precies die drie 'dosha's' - vata, pitta en kapha? In dit Ankertje wordt op die vraag een antwoord gegeven op een manier die voor iedereen goed te begrijpen is.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?