Home Bewustzijn Waarom jij ’s nachts wakker ligt: dit probeert jouw slaap je te vertellen

Waarom jij ’s nachts wakker ligt: dit probeert jouw slaap je te vertellen

Door Gast auteur
slapeloosheid

Slaap is een lastig onderwerp in de context van angst. Je weet ongetwijfeld hoe goed een gezonde nachtrust voor je is en dat lekker slapen je angst ook echt kan verminderen. Maar als je last hebt van slapeloosheid, is slapen voor jou sowieso al een beladen onderwerp en krijg je alleen nog maar meer last van spanning als je hier leest hoe belangrijk een goede nachtrust voor je is. Spanning en angst gaan vaak samen met slapeloosheid. Als je dit leest, is de kans groot dat je last hebt (gehad) van slapeloze nachten.

Slapeloosheid door te laat naar bed te gaan

Ik wil hier dit over zeggen: als je niet genoeg slaap krijgt als gevolg van de keuzes die je maakt (te lang opblijven om videogames te spelen of YouTube-video’s te kijken), overweeg dan eens een verandering in die hoek. Een verantwoordelijke ouder zorgt ervoor dat kinderen gezonde slaappatronen ontwikkelen en op een redelijke tijd naar bed gaan. Jouw innerlijke liefhebbende ouder heeft precies dezelfde taak bij jou en zou iets moeten zeggen als: ‘Ik weet dat je graag nog een aflevering wilt kijken, maar het is echt tijd om te gaan slapen.’ Als je bijvoorbeeld een serie volgt, kan het best wat moeite kosten om je los te maken van dat fascinerende scherm. Maar als je denkt aan hoe moe en gespannen je morgen bent als je nu blijft kijken, dan weet je dat het meer kost dan oplevert en vergroot je de kans dat je de juiste liefdevolle keuze maakt.

Slapeloosheid door onverwerkte angsten

Als je last hebt van slapeloosheid terwijl je wél gewoon op tijd naar bed gaat, neem dan het volgende stuk tekst extra goed in je op. Slapeloosheid kan veel oorzaken hebben. Het zijn allemaal boodschappers die je aandacht vragen voor afzonderlijke delen van jezelf: lichaam, hart, brein of ziel. Het kan zijn dat slapeloosheid je duidelijk wil maken dat je meer moet bewegen of dat je beter voor je bloedsuikerspiegel moet zorgen. Misschien wil het je duidelijk maken dat je overdag niet genoeg tijd en rust neemt om je ziel te verzorgen en maakt het je daarom ’s nachts wakker zodat je de nachtelijke stilte in je kunt opnemen.

Slapeloosheid is een van de krachtigste afgezanten van je angst. Overdag overstemmen de drukte en het lawaai van het dagelijks leven je angst goed genoeg, zodat je de verleiding wel kunt weerstaan om er aandacht aan te geven. Maar in de stille nachtelijke duisternis kun je niet ontkomen aan hun roep om aandacht. Hoe meer je angst en spanning aan de basis aanpakt en luistert naar wat het je wil zeggen als het om drie uur ’s nachts aanklopt bij je psyche, des te beter wordt je slaap en dus je gezondheid.

Geschreven door Sheryl Paul

De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid

De verborgen wijsheid van angstLig jij wakker omdat je overdag niet genoeg tot rust kunt komen? In De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid geeft Sheryl Paul liefdevolle inzichten in hoe angst ons iets probeert te vertellen.

Bestel jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Laat een bericht achter