Bewustzijn

Waarom jij ’s nachts wakker ligt: dit probeert jouw slaap je te vertellen

Door Sheryl Paul
Waarom jij ’s nachts wakker ligt: dit probeert jouw slaap je te vertellen

Slaap is een lastig onderwerp in de context van angst. Je weet ongetwijfeld hoe goed een gezonde nachtrust voor je is en dat lekker slapen je angst ook echt kan verminderen. Maar als je last hebt van slapeloosheid, is slapen voor jou sowieso al een beladen onderwerp en krijg je alleen nog maar meer last van spanning als je leest hoe belangrijk een goede nachtrust voor je is. Spanning en angst gaan vaak samen met slapeloosheid. Als je dit leest, is de kans groot dat je last hebt (gehad) van slapeloze nachten.

Slapeloosheid door te laat naar bed te gaan

Ik wil hier dit over zeggen: als je niet genoeg slaap krijgt als gevolg van de keuzes die je maakt (te lang opblijven om videogames te spelen of YouTube-video’s te kijken), overweeg dan eens een verandering in die hoek. Een verantwoordelijke ouder zorgt ervoor dat kinderen gezonde slaappatronen ontwikkelen en op een redelijke tijd naar bed gaan.

Jouw innerlijke liefhebbende ouder heeft precies dezelfde taak bij jou en zou iets moeten zeggen als: ‘Ik weet dat je graag nog een aflevering wilt kijken, maar het is echt tijd om te gaan slapen.’ Als je bijvoorbeeld een serie volgt, kan het best wat moeite kosten om je los te maken van dat fascinerende scherm. Maar als je denkt aan hoe moe en gespannen je morgen bent als je nu blijft kijken, dan weet je dat het meer kost dan oplevert en vergroot je de kans dat je de juiste liefdevolle keuze maakt.

Slapeloosheid door onverwerkte angsten

Als je last hebt van slapeloosheid terwijl je wél gewoon op tijd naar bed gaat, neem dan het volgende stuk tekst extra goed in je op.

Slapeloosheid kan veel oorzaken hebben. Het zijn allemaal boodschappers die je aandacht vragen voor afzonderlijke delen van jezelf: lichaam, hart, brein of ziel. Het kan zijn dat slapeloosheid je duidelijk wil maken dat je meer moet bewegen of dat je beter voor je bloedsuikerspiegel moet zorgen. Misschien wil het je duidelijk maken dat je overdag niet genoeg tijd en rust neemt om je ziel te verzorgen en maakt het je daarom ’s nachts wakker zodat je de nachtelijke stilte in je kunt opnemen.

Slapeloosheid is een van de krachtigste afgezanten van je angst. Overdag overstemmen de drukte en het lawaai van het dagelijks leven je angst goed genoeg, zodat je de verleiding wel kunt weerstaan om er aandacht aan te geven. Maar in de stille nachtelijke duisternis kun je niet ontkomen aan hun roep om aandacht. Hoe meer je angst en spanning aan de basis aanpakt en luistert naar wat het je wil zeggen als het om drie uur ’s nachts aanklopt bij je psyche, des te beter wordt je slaap en dus je gezondheid.

Nooit meer bang voor angst

Nooit meer bang voor angst

Angst is op hol geslagen gevoeligheid. Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. In dit diepgaande en tegelijkertijd praktische boek geeft ze oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Sheryl Paul
Sheryl Paul

Sheryl Paul is psychotherapeut, opgeleid in Jungiaanse dieptepsychologie en heeft een master in counselling. Ze is geïnspireerd door o.a. Robert Johnson, Marion Woodman, Joseph Campbell en Carl Jung.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?