Home Bewustzijn Ontdek een diepere en zachtere energie vanuit je hart: jouw innerlijke kracht

Ontdek een diepere en zachtere energie vanuit je hart: jouw innerlijke kracht

Door Gast auteur
innerlijke kracht

Wist jij dat er daadwerkelijk een groot verschil is tussen wilskracht en innerlijke kracht? In mijn praktijk zie ik vaak dat als we iets heel graag willen, we geneigd zijn om dit met wilskracht te bereiken. Daar is niks mis mee, maar wist je dat er ook een zachtere kracht in jou schuilt? Een diepere kracht die komt vanuit je hart: jouw innerlijke kracht. 

Het verschil tussen wilskracht en innerlijke kracht

Van de “buitenkant” kunnen twee situaties er exact hetzelfde uitzien, maar beiden kunnen vanuit een totaal andere intentie worden uitgevoerd. De één wordt gevoed door wilskracht, de ander door innerlijke kracht. Maar hoe werkt dat dan precies? En wat is dan het verschil? Hieronder heb ik de twee naast eens elkaar gezet.

Misschien herken je hier iets van jezelf in:

Wilskracht Innerlijke kracht
Een ‘hard’ doel in je hoofd Contact met een dieper verlangen
Zit in je hoofd Zit in je hart/lichaam/dieper
Voelt als een ‘moeten’ of doorstoten Het voelt als een verlangen of graag willen
Voelt als ‘falen’ als het niet lukt Voelt als ‘leren’ als het niet lukt
Streng/hardheid Zachte kracht
Gaat voorbij aan hoe je je voelt (b.v. moe) Stemt af op hoe je je voelt en wat je nodig hebt
Kijkt naar de buitenwereld Luistert naar innerlijke stem
Luistert naar hoe anderen het doen, of hoe het eerder wel ging Stemt af op hoe jij het wilt doen, en wat je nodig hebt

Ervaar jij het verschil tussen actie ondernemen vanuit wilskracht of vanuit innerlijke/zachte kracht?

Wilskracht

Een voorbeeld waarbij deze twee krachten verschillend “gebruikt” kunnen worden is bij afvallen of sporten;

  • Je kijkt naar hoe anderen het doen: “Bij haar/hem werkt dat wel. Ik zou dat ook moetenWilskracht.
  • Wat vorige keren heeft gewerkt: “Vorige keer werkte het toch wel? Waarom dan nu niet? Die knop moet om!”
  • Je gaat jezelf streng toespreken: “Ik moet sterker zijn. Strenger voor mijzelf. Wat ben ik toch een mislukkeling.”
  • Je gaat analyseren: “Vorige keer dit, bij die dat, misschien dat dieet, die sport.”
  • Je blijft in je hoofd en raakt steeds verder verwijderd van jouw eigen grote bron van wijsheid en kennis.

Met wilskracht kun je zeker erg veel bereiken, maar… De waarheid is, dat jij als mens altijd verandert. Jouw hormonen, je lijf, alles verandert constant. En daarbij dus ook je verlangens en je behoeftes… Wat je nodig hebt en wat je wilt. Iets wat eerder altijd heeft gewerkt, kan op eens niet meer werken… En dat is waar velen soms verward raken en volledig in de wilskracht schieten.

Leven vanuit je innerlijke kracht

Oké, ik heb je nu misschien bewust gemaakt van het verschil tussen wilskracht en innerlijke kracht… Maar hoe kies je ervoor om te leven vanuit jouw innerlijke kracht?

Geloof mij, dat is iets wat jij jezelf kunt aanleren! En wat je ook kunt oefenen. Wanneer je voor een handeling/keuze staat, probeer je eerst afstemmen op je eigen lichaam en jouw eigen verlangens, en dan vervolgens met een liefdevolle, onderzoekende stem aan jezelf de vraagstelling voor te leggen: “Ik ben benieuwd… Hoe ik me lekkerder in mijn lijf kan voelen, welke sport NU bij mij past, welk eetpatroon… Ik ben benieuwd…” Als je eerlijk bent in deze nieuwsgierige open benadering luister je naar jouw innerlijke kracht.

Vraag dit eens aan je lijf, je innerlijke weten, in plaats van je hoofd. Dan gebeuren er wonderen! Herken je dit? Of komen er nu al situaties in je op waar in je jezelf hierop zou kunnen wijzen? Op welke gebieden van je leven doe jij vaak dingen op wilskracht? En waar volg je wel veel meer de flow van jouw innerlijke kracht?

Het afstemmen op je lichaam, jouw innerlijke leiding/stem, dat is iets wat je kunt leren. Jij kunt van wilskracht naar innerlijke kracht. Jij kunt voor zachte kracht kiezen, en let op… Het is zacht, maar nog steeds krachtig! Geloof mij dan leef je veel meer vanuit vrijheid, lichtheid. En wat jou op dat moment past.

Liefs,
Joan

Boekentip: Gebruik je innerlijke kracht

In ‘Gebruik je innerlijke kracht’ verdiept Louise Hay haar filosofie van jezelf liefhebben. Louise neemt je op een liefdevolle manier mee op ontdekkingsreis naar je innerlijke kracht. Miljoenen mensen hebben door ‘Gebruik je innerlijke kracht’ manieren geleerd waarop je jezelf kunt liefhebben. Dit door naar je innerlijke stem te luisteren. Maar ook door je innerlijke kind lief te hebben, je ware gevoelens te uiten, je creativiteit te uiten en nog veel meer.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Leave a Comment