Spiritualiteit

Wat komen we doen op aarde? – twaalf levenslessen

Door Irene Verweij
Wat komen we doen op aarde? – twaalf levenslessen

Als ziel kiezen we er bewust voor om naar de aarde te komen. Dit doen we omdat we bepaalde dingen willen leren. Toch beseffen maar weinig mensen dit. We zijn er vooral op uit om een zo’n aangenaam mogelijk leven te leiden, zonder veel gedoe. Deze levenshouding zou zo maar eens een gemiste kans kunnen zijn; want juist in onze problemen zitten vaak onze lessen verborgen!

Voordat we naar de aarde gaan, bestuderen we ons nieuwe leven zorgvuldig. We kijken welke mensen en gebeurtenissen ons kunnen helpen bij de les die we willen leren. Omdat we op aarde altijd een vrije keus hebben, kunnen we zelf kiezen welke weg we inslaan. Ook dus of we onze lessen aan willen gaan of niet. In dat opzicht hebben we alle vrijheid. Vergeet echter niet, dat vrijheid hand in hand gaat met verantwoordelijkheid. Vroeger werkten we wel 60 tot soms 100 levens aan eenzelfde thema. Als we een les namelijk in dit leven niet leren, incarneren we gewoon nog een keer met dezelfde les. Tegenwoordig evolueren we sneller en is het mogelijk om je primaire levensles al in het eerste leven meester te worden. Soms combineren we zelfs levenslessen; de meeste energie gaat in dat geval dan uit naar de primaire levensles, terwijl tegelijkertijd iets minder energie aan een tweede levensles besteed wordt.

Wat betekent dat je les leren?

Wat hier feitelijk mee bedoeld wordt, is dat we iets wat negatief is in ons leven, we dat op een positieve manier op weten pakken. Stel dat ik als kind bijvoorbeeld mishandeld ben; wanneer ik deze ervaring positief in mijn leven weet in te zetten door bijvoorbeeld met vrouwen in Blijf Van Mijn Lijf Huizen te gaan werken, heb ik mij deze levensles meester gemaakt. Oordeel niet over anderen; we hebben namelijk geen idee aan welke les deze persoon werkt. Misschien werkt de bedelaar in de straat wel een laatste keer met zijn levensles Acceptatie en is hij veel verder gevorderd dan dat jij bent.. Het is vooral van belang om niet in een slachtofferrol te gaan zitten, maar de verantwoordelijkheid die bij de vrije keus die we hier op aarde hebben op te pakken. Blijf vooral in je eigen persoonlijke kracht staan, hoe zwaar en heftig je ervaringen als mens hier op aarde ook geweest zijn. Weet dat je ziel onbeschadigd is en blijft.

Hoe kunnen we herkennen aan welke les we nu in dit leven werken?

Het identificeren van je primaire levensles is soms lastig omdat dit vaak een blinde vlek voor je is. Hoewel het voor je omgeving soms overduidelijk is, is het mogelijk dat jij zelf geen idee hebt. Het is dus van belang van een afstandje naar je leven te kijken en te ontdekken waar de rode draad loopt. Het leven herhaalt zich namelijk veelvuldig als lessen niet opgepikt worden. Als leidraad kun je nemen dat overal waarin je sterk emotioneel geraakt wordt, dit naar alle waarschijnlijkheid aan je levensles raakt. Emotie is hierin het alarmsignaal. Ik zal hieronder de twaalf primaire levenslessen opsommen.*

Twaalf levenslessen

Je zult wellicht bij iedere les iets van herkenning ervaren. Dit komt waarschijnlijk omdat je deze lessen al eerder in een ander leven voorbij hebt zien komen.

Les 1: Acceptatie – het leren accepteren van jezelf en het leren ontvangen
Les 2: Aanpassing – leren met veranderingen om te gaan
Les 3: Zijn – leren ervaren dat je als individu heel en compleet bent
Les 4: Menslievendheid – in harmonie met anderen leven
Les 5: Communicatie – vanuit je hart communiceren
Les 6: Creatie – het tot uitdrukking brengen van je eigen kracht
Les 7: Grensafbakening – individualiteit tot uitdrukking brengen via grenzen
Les 8: Integriteit – leven in harmonie met jezelf
Les 9: Liefde – liefde voor jezelf
Les 10: Vertrouwen – vertrouwen in jezelf
Les 11: Waarheid – eigen waarheid onderkennen en ernaar handelen
Les 12: Genade – leven in harmonie met alles

Als je één van bovenstaande lessen herkent in je huidige leven, ga er dan vooral mee aan de slag. Bewustwording is de eerste en vaak allermoeilijkste stap. Daarna is het van belang om steeds ‘wakker’ te blijven. Wanneer je iedere keer als je emotioneel getriggerd wordt even stilstaat bij wat je raakt en onderzoekt of dit bij je levensles hoort, zal je daarin grote stappen kunnen zetten. Soms kan het helpen een dagboekje bij te houden, waarin je alles omtrent je levensles opschrijft. Wees vooral heel trots op jezelf dat je op zo’n consciëntieuze manier met je leven weet om te gaan. Later als je overgaat en terugkijkt op je leven, zal je jezelf oneindig dankbaar zijn.

Irene Verweij
* Deze indeling is ontleent aan S. Rother

Gids voor oude zielen

Gids voor oude zielen

Ben je een oude ziel? Dan is Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Meer lezen over het vinden van je levensdoel op Inspirerend Leven? Lees hier hoe deze man zijn levensdoel vond en wij dat ook kunnen. Of lees hier over het einde van de spirituele zoektocht.

Deel dit artikel online
Irene Verweij
Irene Verweij

Irene Verweij geeft trainingen in 'Bewust leven, Bewust sterven'. Hoe kun je vergankelijkheid gebruiken om ten volle te gaan leven? Hoe kom je in het reine met verlies en de dood? Waarom is het belangrijk om je voor te bereiden op je sterven? Dit zijn de kernvragen, waarmee ze graag werkt. Irene begeleidt mensen vanuit hart en ziel. Ze werkt graag op het snijvlak van psychologie en spiritualiteit. Irene heeft 6 boeken geschreven. Kijk graag voor meer informatie ireneverweij.nl.

Reacties
 1. Marleen 31 januari 2018 - 21:56
  Reply

  Hi, Zeer interessant. Ik lees het en denk bij bijna elke les wel ja dit is heel heftig aanwezig in mijn leven nu. Kan dat überhaupt? Je zegt wel dat combinaties mogelijk zijn en dat er dan een uitspringt maar ik heb het gevoel dat de onderwerpen waar ik mee worstel allemaal in hetzelfde padje zitten. Acceptatie, grensafbakening, vertrouwen wat ook weer in samenhang valt met waarheid, liefde, zijn en integriteit. kan dat kloppen? groeten Marleen

  1. Liliane Bruninx 29 februari 2020 - 11:29
   Reply

   Ja dit gevoel heb ik ook dat ik aan verschillende levenslessen tegelijk aan het werken.... hoe weet je welke les prioriteit heeft w?

   1. Irene Verweij 3 maart 2020 - 09:34
    Reply

    Beste Lilianne, je zult veel herkenning vinden bij alle lessen, maar toch ligt er een accent op eentje. Dit ontdek je door terug te kijken in je leven en de kenmerkende situaties uit te werken die jouw leven als het ware getekend hebben. Welke thema's speelde in deze ervaringen? Aan de hand hiervan kun je ontdekken wat de rode draad is in jouw leven. Overigens, nogmaals, er zijn heel veel meer levenslessen, dus laat je niet begrenzen door deze twaalf genoemde. hartegroet, Irene

  2. Irene Verweij 2 maart 2020 - 10:45
   Reply

   Ha Marleen, veel dank voor je berichtje. Inderdaad kan het soms lijken dat je op ieder vlak aan het werk bent. Toch is dat niet het geval, dat zou ook wel bovenmenselijk veel van je vragen. Wat je zou kunnen doen is, terugkijken op je leven en daar in de gebeurtenissen een rode draad proberen te ontdekken. Als jij uitschrijft voor jezelf welke gebeurtenissen je het meest (zowel positief als negatief) hebben geraakt in je leven en je daar een algemene deler in kunt ontdekken, zal dit jouw levensles zijn. Veel succes! hartegroet, Irene

 2. Astrid 12 februari 2018 - 21:09
  Reply

  Mooi Irene! Dank je wel!

  1. Irene Verweij 2 maart 2020 - 10:45
   Reply

   Heel graag gedaan Astrid!

 3. kimberley pex 1 juli 2018 - 08:43
  Reply

  Een hele klus, maar het is te doen, je moet wel genoeg tijd krijgen natuurlijk. Op een heel leven verandert een mens ,((of niet natuurlijk)) dat is mooi, sommige dingen ,zoals hierboven beschreven staan, gaan dan vanzelf. Je kunt ook wel zeggen door schade en schande wordt men wijs. ((of niet natuurlijk))

 4. Ria 20 mei 2019 - 08:14
  Reply

  De indeling is ontleend aan S. Rother, schrijf je. Dan is het ook fijn om te weten dat het boek van Steve Rother de titel heeft: Spirituele psychologie en de twaalf primaire levenslessen. Een bijzonder boek dat zeer verhelderend werkt. De lessen worden heel toegankelijk beschreven en achterin het boek staat uitgebreid aangegeven hoe je achter jouw specifieke les(sen) kan komen. Ik heb het boek al vele jaren in huis en vind het nog steeds heel waardevol.

 5. Aatje 26 mei 2019 - 09:24
  Reply

  goeiemorgen, Hoe weet je of deze lijst 'waar' is? Ik loop tegen alle 12 punten aan. betekent dat dat ik les 1 nog aan het leren ben? Dus voor de eerste keer op aarde ben? Dat zou dan weer die mensen die beweren dat ik al zooooo vaak geïncarneerd ben in hun hemd zetten. Ik ben op een punt aangekomen dat ik niet zo heel veel vertrouwen meer heb in al deze mensen die DE waarheid hebben ontdekt en in een boek hebben gezet. Kan iemand mij vertellen wat dit boek mij zal brengen aan meer inzichten en levenswijsheid?

  1. Irene Verweij 2 maart 2020 - 10:58
   Reply

   Beste Aatje, wat mij betreft zijn er nog heel veel meer levenslessen dan deze 12. Je zult misschien bij veel punten herkenning vinden, maar dat komt omdat je al aan veel lessen gewerkt hebt. Je bent niet nieuw op aarde. De waarheid bestaat niet, er is alleen jouw eigen waarheid. Samen met al die andere waarheden vormen ze een prachtig boeket aan mooie waarheden. Succes! Irene

 6. Silent 11 juli 2019 - 18:59
  Reply

  Vraagje,,? Hoe sta je Vanuit deze principes tegenover het Nederlands gerecht.., Elke keer als ik communicatie als onderwerp breng erkent ze dat ze me niet begrijpen , En vanuit het standpunt dat we niet op een lijn durfde ze me ook nog RM op de leggen... overall waar ik terecht Kwam.. geen woord werd van me aangenomen terwijl ik alleen wilde weten wat het maak om zo behandeld te worde.. forceren ze me medecijnen.. negeren ze me.. Altijd positie als Focus terwijl ze hey verschill niet zien tussen beredenatie en argumentatie. En vanuit het standpunt niet begrijpen dat het hypocritisch is.. Need Help!!! ......?

 7. Troch chantal 7 september 2019 - 14:43
  Reply

  Ik heb daar geen behoefde aan sorry

  1. Anna 28 februari 2020 - 07:17
   Reply

   Ik heb met alle levenslessen een probleem. Kan dat? Moet ik dan alles nog leren?

   1. Irene Verweij 2 maart 2020 - 10:50
    Reply

    Dank voor je berichtje. In veel lessen zul je een herkenning vinden. Kijk vooral waar voor jou in dit leven het accent ligt. Als je op een toneelbuhne zou staan, waar gaat het zoeklicht naar toe? Wat vraagt dagelijks de meeste aandacht? En wat is , terugkijkend op je leven, de rode draad in de gebeurtenissen die je mee hebt gemaakt? Succes!

 8. Ingi 14 december 2019 - 01:22
  Reply

  Steve Rother heeft het hele boek geschreven en ook de inhoud van de levenslessen. ik denk dat het idd goed is dit te vermelden om misverstanden te voorkomen. Ik heb het boek al jaren thuis.

 9. Mo 16 januari 2020 - 18:57
  Reply

  He Irene, Volgen deze lessen elkaar? Dus wanneer ik les 4 heb begrijpen, volgt les 5. Of is dat voor iedereen Anders?

  1. Irene Verweij 2 maart 2020 - 10:55
   Reply

   Inderdaad is volgorde niet lineair. Je begint niet bij 1 om uit te komen bij 12. Sowieso zijn er veel meer levenslessen dan hier benoemd. Dit is maar een voorbeeld van mogelijke levenslessen. Kijk vooral ook zelf waar jij het gevoel hebt waar je mee bezig bent. Als je je niet kunt vinden in deze indeling, is dat heel goed mogelijk. Succes!

 10. Irene Verweij 2 maart 2020 - 10:53
  Reply

  Dank voor je berichtje Ingi. Fijn dat je veel aan zijn boek hebt. Zoals ik in het artikeltje vermeld is de indeling inderdaad afkomstig van Steve Rother. Het is echter mijn uitwerking van de levenslessen en die ligt op sommige punten anders dan in het boek beschreven wordt.

 11. Carlo 28 maart 2021 - 00:05
  Reply

  Als ik de rode draad in me leven bekijk, zie ik schaamte afwijzing vernedering eenzaamheid, echt gehaat worden , nooit geaccepteerd worden, ernstige psyschisch problematiek, geen banden met mensen kunnen aangaan en zo kan ik nog wel doorgaan, autisme etc...zelfs mensen in me omgeving hulpverlening hebben gezegd..nou waarom hou je er niet mee op...maar goed ben sterk genoeg om het allemaal aan te kunnen...maar wat is nou mijn levensles dan? Graag eerlijk antwoord

 12. Marie jonge 30 mei 2023 - 12:29
  Reply

  En wat als we alles doorlopen hebben, en geleerd hebben. Komen we dan niet meer terug? Of komen we dan terug als een heel goed en wijs man of vrouw. Want wat als we niet meer terug komen en onze taak erop zit wat heeft het dan voor zin dat we hier zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?