Bewustzijn

Wat komen we doen op aarde? Levensles 5: Communicatie

Door Irene Verweij
Wat komen we doen op aarde? Levensles 5: Communicatie

Wie kent het niet: de spanning die we ervaren als we iets moeten zeggen waarin we ons kwetsbaar voelen. Praten vanuit het ‘bibbergebied’ is voor vrijwel iedereen spannend. Voor mensen die werken met de levensles Communicatie is het echter bijna onmogelijk om oprecht gevoelens te verwoorden en behoeften aan te geven.

Wat doe ik hier op aarde? Wat is de zin van mijn leven? Weet jij het? In dit artikel, dat onderdeel uit maakt van een reeks van 12 artikelen, wordt les 5 besproken uit de levenslessentheorie*. Levensles 5 gaat over Communicatie. De vorige les gemist? Bekijk hier les 4 over menslievendheid.

Vooral mannen

Vaak wordt deze levensles in een mannelijk lichaam geleerd. Mannen hebben eeuwenlang de boodschap meegekregen dat ze zich groot en sterk moeten houden. Wanneer zij hun emoties of gevoelens toonden, werden ze als slappeling gezien. Gelukkig is dit de laatste decennia aan het veranderen, maar toch blijft voor veel mannen het communiceren vanuit het hart een uitdaging.

Deze levensles wordt vooral geleerd in relationele sfeer. Toch kan ook in ons werk van ons gevraagd worden dat we eerlijk en openhartig ergens voor gaan staan en ons uitspreken. Maar hechtingsrelaties (liefdesrelaties) zijn bij uitstek het gebied deze levensles te leren.

Ondertitelen

Als relatietherapeut heb ik jarenlang met stellen gewerkt en leerde vrijwel ieder koppel de techniek van het ‘ondertitelen’ aan. Ondertitel jezelf en ga er niet vanuit dat de ander je wel aanvoelt – nee, ook na 20 jaar niet… Benoem wat je nodig hebt of waar je naar verlangt, ga dit niet zitten verwachten van de ander. Verwachtingen ruïneren relaties; het is een eisende houding die maar heel weinig met liefde en respect voor de ander te maken heeft.

Naast het uitspreken van je verlangens gaat het er in een relatie ook vaak over dat je – op een heel zorgvuldige manier – mag uitspreken wat het gedrag van de ander met je doet. Voor mensen die werken van de Levensles Communicatie een zeer grote uitdaging.

Is er wat schatje?
Nee, niks hoor..
Weet je het zeker?
Jaaaha..

Komt deze conversatie je bekend voor? Soms hult een partner zich in een dreigend stilzwijgen, verstopt achter de krant of in de laptop. Op non-verbaal niveau komt het stoom uit de oren, maar toch is er ‘niks’ aan de hand. Deze koude oorlog kan bij sommigen zelfs dagenlang aanhouden. Voor een partner is dit een stevige uitdaging om soms het ijs open te breken en op andere momenten de ander te laten voor wat hij is. Als je in gesprek gaat, wees voorzichtig, respectvol en zorgvuldig; iemand die met de levensles communicatie werkt, doet jou niet bewust pijn, maar zit vast in zijn onvermogen. Soms helpt het om gewoon even stil naast de ander te gaan zitten, een arm om hem heen te slaan en non-verbaal te laten weten dat je er bent en dat het veilig is te spreken.

Meesterschap

Iedere keer wanneer het lukt om vanuit het hart te spreken, is er weer een belangrijke stap gezet op het pad van deze levensles. Echt meesterschap gaat erover volledig te kunnen doorvoelen hoe gelukkig het je kan maken, wanneer je vanuit het hart met de ander kunt communiceren en de hierdoor ontstane verbondenheid kunt ervaren.

Ik wens je een vreugdevolle reis toe!

Irene Verweij

Benieuwd welke les jij aan het leren bent? Bekijk hier de overzichtspagina met alle twaalf de levenslessen.


*Deze indeling is gebaseerd op het werk van S. Rother. Beeld: Photo by Nathan McBride on Unsplash

Boekentip van de redactie: Gids voor oude zielen

Ben je een oude ziel? Dan is Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.

bestel nu

Deel dit artikel online
Irene Verweij
Irene Verweij

Irene Verweij geeft trainingen in 'Bewust leven, Bewust sterven'. Hoe kun je vergankelijkheid gebruiken om ten volle te gaan leven? Hoe kom je in het reine met verlies en de dood? Waarom is het belangrijk om je voor te bereiden op je sterven? Dit zijn de kernvragen, waarmee ze graag werkt. Irene begeleidt mensen vanuit hart en ziel. Ze werkt graag op het snijvlak van psychologie en spiritualiteit. Irene heeft 6 boeken geschreven. Kijk graag voor meer informatie ireneverweij.nl.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?