Bewustzijn

Durf jij je open te stellen voor overvloed? Heel je geldblokkades met deze tips!

Door Michèle Lippus
Durf jij je open te stellen voor overvloed? Heel je geldblokkades met deze tips!

Heb jij soms geldstress en een dubbel gevoel bij geld? Je bent niet alleen! Je wilt graag voldoende geld hebben, zodat je zorgeloos kunt leven maar je hebt een sterk uitgesproken mening over rijkdom. Aan de oorsprong ligt een woelige relatie met geld en overvloed. Laat je in dit artikel inspireren door mijn weg naar overvloed en heling van geldblokkades en door mijn (boeken)tips over dit onderwerp.

When you realize there is nothing lacking, the whole world belongs to you. – Lao Tzu

We kennen de uitspraak “geld maakt niet gelukkig”. Dit wil nog niet zeggen dat als je geld hebt dat je niet gelukkig kan zijn. Veel spirituele meesters leren ons dat we het materiële niet nodig hebben om gelukkig te zijn; wat in essentie correct is. Echter, heel wat mensen interpreteren dit als afstand nemen van het materiële. Vaak is zo’n overtuiging voldoende om je tegen te houden en overvloed in je leven toe te laten.

Rijkdom en overvloed: meer dan bergen geld!

Perceive and rejoice that life is abundant, that beauty & goodness are amply available, that your happiness is in your hands. – Paul Hodges

Geld is maar een klein onderdeel van overvloed. Je kunt overvloed in allerlei vormen beleven: een fijne sociale bubbel, een hechte familieband, mooie momenten met je geliefden, vrijheid om te kiezen welke studie je wilt volgen, een carrièreswitch op latere leeftijd; enzovoort. Een overvloed mindset gaat niet enkel over “meer geld hebben” maar genieten van al wat overvloedig in jouw leven aanwezig is.

Kijk maar eens om je heen. Kun jij het het overvloed dat je omringt zien of kijk je vanuit een bril van wat er ontbreekt en wat er niet goed gaat? Zoek het niet te ver! Denk maar eens aan het immer groeiende, ruime assortiment in winkels: dat is ook overvloed. Je kunt dus zelf kiezen waar jij van wilt genieten.

Wat hielp mij op weg naar een overvloed mindset?

Dankzij boeken als The Secret horen we nu een andere klok luiden. We zijn nieuwsgierig naar de werking van het Universum, staan open om naar onszelf te kijken en voelen een diep verlangen om ons volle potentieel te kunnen beleven. Ja, ook jij kunt van overvloed genieten én spiritueel zijn! Ook over het transformeren van mindset met betrekking tot geld zijn al veel boeken geschreven. ‘Think And Grow Rich’ van Napoleon Hill (al uitgebracht in 1937!), ‘Rich Dad, Poor Dad’ van Robert Kiyosaki en ‘Money and the Law of Attraction’ van Abraham-Hicks, zijn enkele toonaangevende boeken om anders naar geld te leren kijken.

Deze en andere werken, hebben heel wat transformationele entrepreneurs (auteurs, coaches, motivational speakers enz.) geïnspireerd om anderen mee te nemen op de golf van overvloed. Zo volgde ik ook enkele workshops en een masterclass om mijn geldblokkades bij de wortel aan te pakken.

In heel wat gevallen is onze mindset rondom geld grotendeels bepaald door de normen en waarden die je ouders of rolmodellen spiegelden. Op enkele uitzondering na, bleven de meeste mensen verder dobberen in deze overtuigingen. Wanneer je in een schaarste-mindset leeft, trek je per definitie situaties aan die deze mindset accentueren. Iemand met een overvloed-mindset ervaart dat geld verdienen boeiend en leuk is, weliswaar met de nodige uitdagingen. Dit houdt hen niet tegen om vol overtuiging hun doel of passie na te streven.

Overvloed is een mindset waarin je groeit. Het begint met te beseffen dat er voldoende is voor iedereen. Het klinkt allemaal simpel; en dat is het ook. De uitdaging zal vooral liggen in het werken aan de geldblokkades. Door ze één voor één aan te pakken zul je merken dat dit geen prietpraat is, maar echt werkt!

Ik hoef niet rijk te zijn!

Wat is rijk zijn voor jou? Misschien vind jij € 50.000 al een hele smak geld. Voor anderen is dit een peulenschil. Alles hangt er vanaf hoe jij naar geld kijkt. Jij bepaalt uiteindelijk zelf in welke mate jij een rijkelijk leven wilt ervaren. Je kunt even gelukkig zijn met € 50.000 als met € 15.000.000. Waar ligt dan het verschil? Beiden zijn even waardevol! Het is niet omdat jij tevreden bent met € 50.000, dat je daarom niet openstaat voor grootsheid. Je neemt genoegen met dit bedrag en zegt hiermee aan het Universum: meer geld hoeft niet voor mij.

Net zoals we allemaal verschillend zijn en andere wensen en dromen hebben, kan overvloed zich op tal van manieren manifesteren in je leven: denk maar aan klanten die de weg makkelijk naar je vinden, in een prachtige groene omgeving wonen, jaarlijks een mooie grote reis maken… Niet iedereen heeft de behoefte of ambitie om multimiljonair te zijn!

Geldblokkades

Om naar een mindset van overvloed te groeien, dien je eerst te weten wat je geldblokkades zijn. Geldblokkades zijn belemmerende overtuigingen die je hebt met betrekking tot geld én overvloed. Ook al zijn deze voor iedereen anders, meestal liggen ze in de aard van dit soort van uitspraken:

 • Rijke mensen zijn van nature egoïstisch, uitbuiters of corrupt.
 • Geld maakt niet gelukkig/ongelukkig.
 • Het is makkelijk als je met een gouden lepel geboren wordt.
 • Er is onvoldoende rijkdom in deze wereld om iedereen hiervan te laten genieten.
 • Geld verdienen is moeilijk; je moet er heel hard voor werken!
 • Ik win nooit iets, hoe kan ik dan rijk worden?
 • Ik voel me onwennig met zoveel geld, ik zou alles weggeven….
 • Als ik wat extra geld ontvang is het steeds onmiddellijk weg.
 • Ik wil niets tekort komen, ik spaar liever alles op dan het uit te geven.
 • Ik vind het lastig om geld te vragen voor mijn werk.
 • Enzovoorts…

Dit zijn slechts enkele van veel voorkomende overtuigingen. Zelf had ik ook enkele van deze belemmerende overtuigingen. Hoe is mijn mindset dan veranderd? Door me bewuster te worden van mijn eigen gedachten en de gevoelens die ik hierbij ervaarde, kwam er langzaam maar zeker een kanteling. Daarnaast heb ik ook aan enkele van mijn issues gewerkt, wat uiteindelijk voor een doorbraak heeft gezorgd.

Groeien naar een overvloed mindset

Abundance is not something we acquire. It is something we tune into. ~ Dr. Wayne Dyer

Hoe groei je naar een nieuwe mindset van overvloed?

Alles staat en valt met hoe jij naar dit thema kijkt en welke emotie je hierbij ervaart. Onze emoties zijn een ideale barometer van hoe we ons verhouden tot geld en overvloed. Wanneer je langzaam maar zeker je mindset rondom overvloed kan ompolen, zal je merken dat je leven ook kleine maar dankbare wendingen aannemen kan.

Enkele reflectievragen en tips om je gedachten over geld te onderzoeken:

 • Welke emotie word ik gewaar als ik over geld denk of praat?
 • Wat is mijn mening over mensen met weinig of veel geld? En wat herken ik hiervan bij mezelf?
 • Vertel jezelf een nieuw verhaal rond geld en overvloed. Nodig jezelf uit om hier anders naar te mogen kijken
 • Durf over dit thema te praten met mensen die je emoties en gedachten ruimte kunnen geven (dit is trouwens voor elk topic in je leven waar je stress of een oordeel bij ervaart)

The Secret

The Secret

In het enorm succesvolle boek The Secret van Rhonda Bynes ontdek je een eeuwenoud geheim dat de grootste denkers van onze geschiedenis al eindeloos boeide. Zij begrepen dat er in ieder van ons een ontzagwekkend vermogen schuilt - een verborgen kracht waarmee je wensen werkelijkheid kunnen worden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Michèle Lippus
Michèle Lippus

Self-care expert, stress & burn-out coach en loopbaanbegeleider ✨ Jong van hart ✨ Ik ben dol op koffie ☕ en mijn 2 petekinderen (mijn oogappels). Host van de podcast "Rumbo norte". Te beluisteren via iTunes, Spotify en Google Podcasts. Favoriete affirmatie: I owe myself the love that I so freely give to other people.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?