Gezin & Kinderen

Wat kun je als ouders doen als je kind niet gelukkig is op school?

Door Nadine Carter
Wat kun je als ouders doen als je kind niet gelukkig is op school?

Als je ervaart dat opvoeden en leven vanuit je hart vaak nog maar tot aan de voordeur is, dat je je niet gehoord voelt op de school van je kind en je kind vaker vastloopt dan je lief is, dan is dit artikel voor jou. Ik vertel je met liefde hoe het kan zijn om te zien dat je kind zijn weg niet kan vinden op school, vastloopt en wat je dan als ouder kunt doen.

Dit verhaal is geen kritiek op de huidige leerkrachten, maar een verhaal over waar je zo pijnlijk tegenaan kunt lopen als je kind het moeilijk heeft en het durven maken van keuzes in het belang van je kind.

Je verandert niet meteen van school

De huidige maatschappij is nog steeds gericht op meegaan met de massa. Het is ingewikkeld om anders te zijn, buiten de curves te vallen. Wanneer je kind leergierig of misschien wel hoogbegaafd is, of juist moeite heeft met leren, gevoeliger of drukker is dan de anderen, dan kan je kind al gauw buiten het gros van de groep vallen. Er zijn al wel veel andere mogelijkheden, maar het is een proces voordat je doorhebt waar je staat en voordat je weet waar je naartoe wilt. Je verandert niet meteen van school bij een eerste signaal, ook niet bij een tweede of derde. Dat is nogal een stap, je probeert namelijk eerst op te lossen waar je tegenaan loopt. In deze tussentijd kun je echter wel ervaren dat je vastloopt, dat je kind niet meer gelukkig is op school. En dat ga je merken aan je kind, vaak vooral thuis.

Buiten de groep vallen mag niet

Een kind heeft van nature de neiging om het goed te doen, om mee te gaan met de groep. Als dit niet lukt, dan wordt het gezien alsof er iets aan de hand is. Een kind kan zo zijn eigen ritme hebben, de dingen op zijn eigen manier doen, eigenwijs zijn of het moeilijk vinden om zich in een grote groep te concentreren. Het kan van alles zijn waardoor een kind buiten de groep valt of niet goed mee kan met de lesstof. En dat is niet de norm, dus een kind voelt dan alsof het iets doet wat niet goed is. Vanuit de maatschappij wordt daar ook zo op gereageerd. Onbewust is de boodschap: het is niet altijd helpend om eigenwijs te zijn, jezelf te zijn. Buiten de groep vallen mag dus niet. Deze boodschap kan een kind vertalen als ‘zoals ik ben mag niet’. Dit wordt niet bewust gezegd, maar het is een onbewuste ervaring die een kind vastzet in zijn systeem.

Eigenheid verliezen

Dit zijn vaak de momenten waarop je later als volwassene terugkijkt en beseft ‘toen ben ik begonnen met mezelf af te sluiten’, of ‘vanaf toen ben ik gestopt te doen wat voor mij zo belangrijk was’. Meegaan met de massa, wanneer deze massa niet past bij jouw kind, kan ervoor zorgen dat je kind zijn eigenheid kwijtraakt, al vrij snel verliest hoe hij eigenlijk bedoeld is te zijn.

Dit zijn de dingen die ik zo vaak hoor in mijn praktijk, van ouders die het bij zichzelf herkennen en nu ook bij hun eigen kind zien. Ouder en kind zoeken hun weg in de massa, zonder al te veel buiten de boot te willen vallen. Moeders proberen dicht bij hun kind te zijn, hun kind te horen, te zien, maar voelen dat ze daar niet altijd de ruimte voor krijgen. Of ze zijn simpelweg nog niet zo sterk zodat ze die ruimte kunnen nemen.

Iedereen doet op elk moment wat hij kan, als je het anders zou kunnen doen, dan had je dat wel gedaan. Het gaat dus niet over schuld, niet bij ons als ouders, niet bij de leerkrachten, en zeker niet bij ons kind.

Als je kind niet gelukkig is

Wanneer je kind te veel zijn weg moet zoeken op school en zijn draai niet kan vinden – of het nu bij een leerkracht is, omdat het systeem niet past bij je kind of omdat je kind gepest wordt – dan gaat het niet lekker met je kind. En dan kan naar school gaan zomaar een grote strijd voor jullie worden. Wij hebben zelf ook soortgelijke ervaringen gehad. Voor ons als ouders begon er een innerlijk leerproces: hoe kun je er zijn voor je kind en tegelijkertijd voldoen aan de verwachtingen van de school? Iets wat eigenlijk onmogelijk is, want uiteindelijk trekt iemand daarbij altijd aan het kortste eind. Toen we dat doorhadden zijn we onze keuzes gaan richten op wat belangrijk was voor onze zoon.

Een klus voor de ouders

In dit proces word je als ouders ook persoonlijk geraakt. Je wordt getriggerd in het stellen van je grenzen, gaan staan voor jezelf en wat je belangrijk vindt. Het samen ouders zijn kan een enorme klus worden in alle hevigheid van emoties die je vaak kunt voelen als je kind niet gelukkig is. Maar je zet alles op alles, in het belang van je kind, zodat hij weer gelukkig wordt.

Wat heb jij allemaal al aangegrepen?

Onderzoeken, trainingen of therapie voor je kind? Dat kan gedeeltelijk wel helpen. Weten wat er speelt bij je kind of wat het intelligentieprofiel is, kan inzicht geven in wat je kind nodig heeft. Het geeft school handvatten en jullie voelen je serieus genomen. Trainingen of therapie waarbij je kind leert om weerbaarder te zijn of zelfvertrouwen op te bouwen helpen de ene keer beter dan de andere keer. Soms is het voldoende, maar vaker hoor ik van ouders dat ze zoveel geprobeerd hebben en dat ze hun kind nog niet gelukkig zien.

Wat jij kunt doen om je kind te helpen

Een van de belangrijkste dingen die ik ouders aanreik is het eigen innerlijke proces aan te gaan. Want wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit, wanneer naar school gaan vaak als strijd voelt, dan word je zelf geraakt in je oude pijn. Misschien herken je het wel; had je ook moeite op school, met een leerkracht, ben je gepest, voelde je je eenzaam op het schoolplein? Dit terugzien bij je kind en zelf weer voelen hoe het was, kan best heftig zijn. Wanneer je kijkt naar wat er geraakt wordt in jezelf, wat je te leren hebt daarin en je gaat daarvoor, dan brengt elke ervaring je verder. En daarmee help je ook je kind verder richting vrijheid en balans. Richting een sterke volwassene. Jij kunt als ouder de weg vrijmaken voor je kind door je eigen pijn op te ruimen.

Als ouder ben je de sleutel naar het geluk van je kind

Wij hebben met onze zoon ook geen gemakkelijke schoolperiode achter de rug. Het was voor hem niet gemakkelijk om echt zichzelf te kunnen zijn en zijn weg te vinden. Wij hebben hem daarbij altijd gesteund, zijn onze eigen lessen in het leven aangegaan, omdat we weten dat je als ouder de sleutel bent naar het geluk van je kind. Wanneer je als ouder goed in je vel zit, dan geef je dat door aan je kind. Voorleven wat je wenst voor je kind is waar wij onder andere voor staan. Maar elk kind heeft zijn eigen pad te bewandelen en maakt zijn eigen ervaringen mee.

De weg van onze zoon

Eind vorig schooljaar ontdekte onze zoon zijn weg. Op een festival waar we waren kwam hij iets leuks tegen. Een kleurrijke tipi waarin een meisje lekker aan het kleuren was en waarbij een fijne vrouw stond die meteen verbinding maakte. Onze zoon haalde ons: ‘papa mama, daar is het leuk, komen jullie kijken?’ Natuurlijk deden we dat, niet wetende dat we op dat moment recht op onze nieuwe toekomst afliepen.

De Bliss Vibration Kids Academy

We raakten aan de praat met Jesse, en zij richtte haar aandacht vooral op onze zoon. We keken elkaar als ouders aan, verwonderd over wat we zagen gebeuren, er veranderde iets in ons kind. In ons. Niet zomaar in woorden te vatten, maar bijzonder fijn om te ervaren. Alsof je in een klap begrepen wordt zonder dat je iets hoeft uit te leggen. Jesse vertelde dat de wijze waarop zij contact zocht met onze zoon de manier is waarop zij omgaan met de kinderen bij hun op school: de Bliss Vibration Kids Academy. Onze harten gingen open, van ons allemaal. Eigenlijk wisten we het al op het festival toen we nog met Jesse in gesprek waren; het was niet de vraag of onze zoon naar deze school ging, maar hoe we het konden realiseren.

Het voelde als thuiskomen.

Durven kiezen

De Bliss Kids Academy is een unieke vorm van onderwijs die ons erg aansprak. Er braken twee hele intensieve weken aan van oefenen, het mogelijk proberen te maken dat onze zoon naar een particuliere school kon gaan. En een periode van angsten loslaten, meegaan met de flow en durven kiezen voor iets dat heel ver buiten je comfortzone ligt. Een tijd van durven kiezen voor en vanuit je hart, voor het leven dat we zo graag willen. Zo dapper was onze zoon. ’Nu ben ik vrij’, waren zijn woorden toen hij koos voor de school.

Ervaringsrijk leren

De Bliss Vibration Kids Academy is zoveel meer dan gewoon een school. Het is een school voor kinderen ter herinnering aan hun eigen bliss vibratie en overvloed. Ter realisatie van een hoge vibratie van kinderen en hun ouders. Op deze school brengen kinderen de meeste tijd door met spelen in de natuur, met cultuur en kunst.

Het mooiste van de school, wat wij tot nu toe ervaren, is dat er ruimte is voor onze zoon wie hij is, hoe hij is en waar hij naar verlangt. Hij mag het leren loslaten, de toetsen en cijfers en daarmee de veroordeling op zijn kunnen. Hij ervaart nu hoe het is om te zijn en om van daaruit te leren, dat het dan dus altijd goed is.

Een van de krachten van de school is dat een kind zelf zijn doelen bepaalt, zelf voelt wat het wil leren, wat het nodig heeft. De school gaat ervan uit dat wanneer een kind leert wat het wil leren op het voor hem juiste (zelf aangevoelde) moment, dat het dan meteen leert wat er nodig is. Sneller, in een kortere tijd, waardoor er zoveel tijd over blijft voor kunst, cultuur, natuur, beweging, ontspanning en vrijheid. Naast vrijheid leert een kind daar ook dat er gevolgen zijn van je eigen keuzes, verantwoordelijkheid is een van de normen en waarden.

Hij is weer meer een geheel

Die vrijheid en ruimte maakt dat de kinderen op de school bij hun eigen kern komen, hun eigen innerlijke kompas. Verbinding is een belangrijk gegeven op deze school, met jezelf, je lichaam, de natuur, de ander. Bijzonder om te ervaren is dat er minder onderscheid is tussen hemzelf en zijn hoofd, zijn lijf. Hij is weer meer een geheel, waardoor hij zich ook makkelijker kan uiten. En wij als ouders zijn een onderdeel van deze school, dit platform en ervaren en groeien dus mee. De verbinding tussen ons als gezin was al sterk, maar wordt nog sterker en intenser. Zo mooi om te ervaren.

De school is in staat om de wereld voor de kinderen veiliger te maken zonder ze te beschermen of te behoeden. Al je ervaringen zijn een succeservaring en vallen gaat met zachte landingen. Een ‘Bliss Kid’ staat vanuit een eigen innerlijke kracht sterk in de grote wereld.

Puur Elkaar grootbrengen

Puur Elkaar grootbrengen

Wanneer jij en je kind hooggevoelig zijn, kunnen jullie veel van elkaar leren. In haar nieuwe boek Puur Elkaar Grootbrengen geeft Jolijn Hendriks tips en uitleg hoe je dit kunt doen. Ook vertelt ze hoe je helder krijgt waarin je kind je spiegelt en wat de wijsheid daarin is.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reacties
  1. Ciska verlangen 18 mei 2023 - 21:43
    Reply

    Dankjewel voor dit mooie bericht ik heb het kunnen lezen en ik vind daar heel veel steun in een begrip voor onze zoon ik weet niet goed maar de scholen zitten maar wij wonen in Apeldoorn en ik zou graag willen weten waar ze zitten in de omgeving misschien bij ons zon is erg ongelukkig ik kan hem niet goed plaatsen en ook niet helpen ik doe mijn best en mijn man ook maar helaas komen we niet goed tot hem door want het is geen prater is dat heeft er ook mee te maken hij heeft niet onze genen wij hebben hem geadopteerd en hij heeft al een mooie samenstart gehad op school lukt het niet en ik voel me schuldig samen met mijn man omdat wij nog al een roer gebleven hebben met verhuizen en denken dat het dan ons ligt we komen ook niet met gesprekken tot hem door maar ik zie wel dat hij heel erg Vecht en ik als moeder heel veel verdriet daarvan heb ik weet ook niet goed hoe ik dit moet oplossen maar ik las jullie bericht was ik opgezocht heb op Google mijn vraag is waar in de buurt zijn die zijn de scholen of hulp zodat ik mijn zoon gelukkig kan zien en ik mij ook gelukkig kan voelen samen met mijn man Dankjewel voor het verhaal wat jullie geschreven hebben

  2. Stichting leerKRACHT 18 oktober 2023 - 18:46
    Reply

    Het belang van je kind op de eerste plaats zetten en de moed hebben om buiten de traditionele onderwijsnormen te denken, is bewonderenswaardig. Jullie keuze voor de Bliss Vibration Kids Academy lijkt echt een geweldige stap te zijn in de richting van het geluk en de eigenheid van jullie zoon. Het feit dat hij nu de vrijheid heeft om zichzelf te zijn en te leren op zijn eigen tempo is een prachtig voorbeeld van ouderlijke liefde en betrokkenheid. Het versterken van de verbinding binnen jullie gezin en het omarmen van jullie kind's eigenheid is werkelijk inspirerend. Bedankt voor het delen van dit verhaal! Met vriendelijke groet, Carla

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?