Bewustzijn

Van mindless naar mindful omgaan met geld

Door Mieke Lannoey
Van mindless naar mindful omgaan met geld

Black Friday, Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, de koopjesperiode, Valentijn… tijden dat er massaal wordt gekocht en onze consumptiemaatschappij haar naam waardig draagt. Misschien koop je hier en daar ook iets voor jezelf, een nieuw paar schoenen of iets leuks voor in je huis. Dingen die je voor een paar uur of misschien zelfs voor een paar dagen blij maken. Tot wanneer ze vanzelfsprekend zijn geworden of de volgende afleiding zich aandient. Innerlijke leegte laat zich immers niet vullen met uiterlijke dingen. Je ziel wordt rijker door ervaringen, door je bewustzijn te verruimen, door te herinneren wie je in essentie bent. Ware vervulling vindt aan de binnenkant plaats. En het gekke is dat hoe meer vervuld je je voelt binnen jezelf, hoe minder materiële dingen je nodig hebt.

De regels van de ratrace

De ratrace kan alleen draaiende blijven als wij ‘mindless’ de voorschriften blijven volgen. Namelijk: hard werken om geld te verdienen en vervolgens jezelf belonen voor al dat harde werk door het verdiende geld weer uit te geven. We worden met andere woorden slaaf van geld, zoals het boek ‘Rich dad, poor dad’ verhelderend uitlegt. De consumptiemaatschappij blijft draaiende omdat wij massaal in de vicieuze cirkel van ‘geld verdienen om geld uit te geven’ komen vast te zitten. En eerlijk, had ik geen burn-out gekregen die voor een identiteitsverschuiving zorgde, dan was dit vermoedelijk ook nog steeds mijn levenswijze geweest. It’s easy to get in, it’s hard to get out!

Innerlijke voeding

Een burn-out zette mijn leven op pauze en sloot de externe wereld voor een tijd buiten. Ik ontdekte al snel dat er niets anders opzat dan naar binnen keren. Tenminste, als ik mezelf niet langer als een slachtoffer wilde zien. Mijn binnenkant bleek te rammelen van de HONGER! Het leek op een verwaarloosde straathond die mij om liefde, voedsel en een thuis smeekte.

Beetje bij beetje begon ik deze dingen aan mezelf te geven. Te beginnen met innerlijk voedsel, met als voornaamste ingrediënten:

  • Boeken: Het ene na het andere boek werd gelezen, wat zeg ik, verslonden! Boeken rond persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling die bijdroegen aan het vergroten van mijn bewustzijn.
  • Natuur: Ik spendeerde veel tijd in de natuur en begon de wijsheid van de natuur op mezelf en mijn leven toe te passen. Zo leerde ik mijn burn-out te aanschouwen als een winterfase in mijn leven.
  • Lichaam & geest: De link tussen lichaam en geest werd zonneklaar dankzij behandelingen energetisch lichaamswerk en het leren transformeren van belemmerende overtuigingen in het onderbewustzijn.
  • Levensveranderende ervaringen: Een reis naar Marokko opende voor mij de wereld van synchroniciteit en dankzij een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela leerde ik mij in vertrouwen over te geven aan het hier-en-nu.

Maar bovenal gaf ik mezelf tijd, aandacht & aanwezigheid en zette ik de inzichten die ik opdeed om in andere levenskeuzes.

Van mindless naar mindful

‘Maar al deze dingen kosten toch ook geld?’ hoor ik je denken. Ja, mijn persoonlijk ontwikkelingsproces heeft me reeds behoorlijk wat geld gekost. Geld waarvan ik geen seconde spijt heb dat ik het besteedde en zo opnieuw zou uitgeven! Want deze dingen hebben mij zoveel rijker gemaakt. In tegenstelling tot de materiële zaken die ik kocht toen ik nog geïndoctrineerd was door de denkwijze van de maatschappij. Of tot de reizen die ik maakte met als voornaamste doel wegvluchten van de realiteit.

Eigenlijk had ik tijdens de periode voor mijn burn-out totaal geen idee waar mijn geld allemaal naartoe ging. Toch was het elke maand op. Sinds ik mindful omga met geld en bewust keuzes maak over waar ik het wel en niet aan besteed, lijkt er altijd genoeg te zijn voor de dingen die voedend zijn voor mijn ziel. Terwijl er daarom niet meer geld beschikbaar is.

Ware overvloed

Wat je innerlijk rijker maakt, maakt je portemonnee zelden armer. Het geld dat er uit verdwijnt, komt namelijk op andere manieren naar je terug. Geld is een vorm van energie, of zoals Marianne Williamson het stelt in haar boek ‘Wonderen, werk & geld’: ‘geld is een materieel iets komend van een niet-materiële bron’. Ware overvloed begint met het besef dat jij deel uitmaakt van deze bron. Daarna is het enkel nog een kwestie van leren intappen en jezelf toestaan te ontvangen.

Wil je je graag meer verdiepen in geldmindset, overvloed en ondernemen vanuit het nieuwe bewustzijn? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief spirituele economie en blijf op de hoogte van nieuwe blogartikelen en activiteiten.

Nooit meer de oude

Nooit meer de oude

'Nooit meer de oude' van Mieke Lannoey is verplichte kost voor iedereen die in een burn-out zit of er al uit is. Pak de kans om je leven anders in te richten en je hart te volgen met beide handen aan!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?