Bewustzijn

Wat komen we doen op aarde? Levensles 3: Zijn

Door Irene Verweij
Wat komen we doen op aarde? Levensles 3: Zijn

Als we van de Levenslessentheorie uitgaan, nemen we als uitgangspunt dat we op aarde zijn om bepaalde levenseigenschappen te leren: denk bijvoorbeeld aan (zelf)liefde, leren accepteren, durven vertrouwen etc. De aarde is een harde leerschool, daardoor kunnen we snel leren. Kijk alleen al naar een kind dat je waarschuwt dat de vlam van de kaars heet is. Al waarschuw je honderd keer, het kind leert het pas echt en snel als het zijn vinger brandt.

Wat doe ik hier op aarde? Wat is de zin van mijn leven? Weet jij het? In dit artikel, dat onderdeel uit maakt van een reeks van 12 artikelen, wordt les 3 besproken uit de levenslessentheorie*. Les 3 gaat over Zijn. De vorige les gemist? Bekijk hier les 2 over aanpassing.

Leegte willen opvullen

In de levensles Zijn worden we uitgenodigd om te leren dat we heel zijn: we hebben niets nodig buiten onszelf, geen liefde, geen vervulling of troost. Mensen die in dit leven werken met deze levensles ervaren vaak een leegte, waardoor ze voortdurend op zoek zijn om die te vullen. Sommigen doen dit door (teveel) te eten, drinken, drugs, werken of door voortdurend druk te zijn met allerlei activiteiten. Anderen trachten deze leegte te vullen door zichzelf te verbeteren. Zij zijn voortdurend aan het lezen, studeren of gaan van de ene workshop naar de andere. Ze voelen zich ‘niet goed genoeg’ en zijn wanhopig op zoek naar die training, cursus of studie die hen wel verzekert dat ze ‘goed genoeg’ zijn.

Verslavingen

Welke vorm ook gekozen wordt om het gevoel van niet-heel zijn en leegte te bedekken, kan deze gemakkelijk uitmonden in een verslaving of een obsessie. Omdat er gezocht wordt in de buitenwereld naar opvulling en er niet naar binnen gegaan wordt, zal er een steeds grotere behoeftigheid ontstaan wat al gauw leidt tot obsessief gedrag. We denken immers steeds meer nodig te hebben als we merken dat we ons – ondanks al onze inspanningen – nog niet heel voelen. Niet iedere verslaafde werkt overigens met de primaire levensles Zijn, maar verslavend gedrag wordt door deze levensles wel vaak bevorderd.

Leun-relaties

Op relationeel vlak kan de levensles Zijn zich ook manifesteren. Dit is te herkennen aan relaties waarin beide partners geloven dat ze de ander nodig hebben om heel te zijn. Er wordt op elkaar geleund en ze hebben elkaar – voor hun gevoel – echt nodig. Vaak vinden veel partners het lastig om alleen te zijn, omdat dan het gevoel van leegte en niet-heel zijn weer in zijn totaliteit voor hen staat.

Omdat alles in het leven voortdurend verandert, is het vrijwel onmogelijk dat beide geliefden in hetzelfde tempo zullen groeien. Het zal dan ook een kwestie van tijd zijn dat dit soort leun-relaties uit elkaar zullen vallen. Wanneer de een bemerkt dat de ander iets meer afstand neemt, vanwege een promotie op werk, een nieuwe hobby of vanwege de komst van een kind, is de fragiele balans zoek. Hoe harder een van de partners de ander bij zich tracht te houden, hoe sneller de dynamiek van aanstoten en afduwen in werking gesteld wordt. Als er niet tijdig ingegrepen wordt en er een bewustwordingsproces op gang komt, kan dit het einde van de relatie betekenen

Gewichtsproblemen

Sommige mensen die werken aan de levensles Zijn ervaren problemen met hun gewicht. In sommige gevallen gaat het er vooral om negatieve levenservaringen te helen door middel van bijvoorbeeld regressietherapie. Doordat er middels een diepe ontspanning teruggegaan wordt naar de ervaring, kan deze geheeld worden. Het gewicht zal vanzelf weer terugkeren naar de natuurlijke staat.

Andere mensen zullen ervaren dat zelfs als ze hun traumatische ervaringen geheeld hebben, ze toch nog blijven worstelen met hun gewicht. Zelfs als ze zouden stoppen met eten, komen ze nog aan. In dat geval gaat het erom dat er vooral gewerkt mag worden aan het leren jezelf totaal anders te zien. Het is belangrijk jezelf als heel en volledig te leren ervaren. Zie je lichaam voor wat het is: het is het stoffelijke omhulsel waardoor de ziel ervaringen op kan doen. Bedank je lichaam hiervoor. Hoewel ze misschien niet de vorm heeft die je zou willen, ondersteunt ze je reis op aarde dag in dag uit. Zegen je lichaam en begin ervan te houden. Alleen al door met respect naar alle processen die zich binnenin je afspelen te kijken, doe je dat. Wist je bijvoorbeeld dat het hart van een foetus zonder externe of interne prikkel na een week of zes ‘gewoon’ begint te kloppen? De hartcellen zijn dan nog niet eens voltooid. Ons lichaam is een wonder en zou ook op die manier omarmd mogen worden.

Als je van je lichaam houdt, zal je merken dat je gewicht steeds minder belangrijk gaat worden. En je raadt het al wat er dan gebeurt: doordat het minder belangrijk wordt, zal je lichaam eindelijk vrij zijn om zich aan te passen en een natuurlijke balans te vinden.

Pijnlijke gebeurtenissen loslaten

Wanneer je jezelf herkent in de Levensles Zijn is het allereerst dus belangrijk om bepaalde negatieve ervaringen uit het verleden te helen. Voel wat er te voelen valt in de gebeurtenis: hiermee voed je je ziel. Bovendien heb je dan de pijnlijke gebeurtenis niet voor niets meegemaakt: je kunt er wat mee. Dat besef alleen al zorgt ervoor dat je het kunt loslaten.

Daarnaast is het dus belangrijk om gevoelens van leegte en niet-heel zijn helemaal toe te laten. Voel waar je dit in je lichaam ervaart. Ga ernaartoe en vul deze leegte op met jouw aandacht. Je zult versteld staan hoe eenvoudig dit is en je afvragen waarom je daar zo hard voor bent weggerend. Vind die heilige plek in jezelf en ga daar regelmatig naar toe met je aandacht.

Ik wens je een vreugdevolle reis toe!

Irene Verweij

Benieuwd welke les jij aan het leren bent? Bekijk hier de overzichtspagina met alle twaalf de levenslessen.


*Deze indeling is gebaseerd op het werk van S. Rother. Beeld: Photo by Yeshi Kangrang on Unsplash

Gids voor oude zielen

Gids voor oude zielen

Ben je een oude ziel? Dan is Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Irene Verweij
Irene Verweij

Irene Verweij (50) is in 2016 de Lightworker Academy gestart. Met hart en ziel begeleidt ze mensen op hun spirituele pad. Dit doet ze op een praktische en aardse manier. Irene heeft veertien jaar lang als psychosociaal therapeut in een eigen psychologie praktijk gewerkt. Ze werkt graag op het snijvlak van de psychologie en spiritualiteit. Hoe vorm te geven aan het leven als lichtwerker en wat kom je doen op aarde, zijn vragen waarmee ze graag werkt. Vanuit haar psychologische achtergrond werkt ze met haar intuïtie en helderwetendheid. Naast haar werkzaamheden voor de Lightworker Academy schrijft Irene graag artikelen en heeft ze vier boeken geschreven waaronder een 'Cursus in Lichtwerk.' Zie voor meer informatie www.lightworker-academy.nl

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?