Bewustzijn

Microdosen: uit de sleur en in de flow. Dit zijn de voordelen van microdosing met magische truffels

Door Lisa Ensing
Microdosen: uit de sleur en in de flow. Dit zijn de voordelen van microdosing met magische truffels

Zit je ‘vast’, voel je je een beetje down of ben je inspiratieloos? Ben je toe aan nieuwe inzichten en verwondering? Microdosen met truffels kan je hierbij helpen. In dit artikel lees je basisinformatie over microdosing en kun je kennismaken met deze bijzondere methode.

Het therapeutisch potentieel van psychedelica is ongekend groot.

– William Richards, wetenschapper

Psychedelica als truffels zijn op dit moment populaire middelen voor heling. Netflix heeft er meerdere documentaires over gemaakt (bijvoorbeeld: How to change your mind en Fantastic Fungi) en zelfs de Nederlandse regering heeft er aandacht aan gegeven. Dit is niet zo gek; de plantmedicijnen worden al eeuwen ingezet door de mensheid om te helen maar ook om er simpelweg plezier mee te hebben.

Ik schreef eerder dit artikel over hoe truffels kunnen helpen bij heling van trauma’s en oude pijn.

Wat is microdosen?

Een microdoses is een kleinere dosis van (meestal) een psychedelische stof. Microdosing doe je om een speciaal doel te bereiken. Vaak wordt 5 tot 10% van een normale dosis genomen. Bij truffels is een microdosis vaak 0,2 tot 1,5 gram verse truffels. Tijdens microdosen is het niet de bedoeling dat je psychedelische effecten ervaart.

De voordelen van microdosen met truffels

Microdosen met magische truffels heeft ontzettend veel voordelen. Het kan je uit de sleur halen en je laten zien wat je écht wilt in het leven. Je gaat dingen anders zien, de schoonheid van het leven ontdekken en krijgt (meer) verwondering voor de natuur.

Dit zijn een paar voordelen die ik zelf heb meegemaakt die overeenkomen met (wetenschappelijke) bronnen:

 • Meer in de flow leven
 • Ego en/of innerlijke criticus gaat naar de achtergrond
 • Gelukkig en blij gevoel
 • Relaxed gevoel
 • Zelfsabotage stopt
 • Meer creativiteit
 • Meer aanwezig in het moment
 • Meer focus

Een ander ontzettend bijzonder effect van psilocybine, de werkzame stof in magische truffels, is dat het nieuwe verbindingen in de hersenen aanmaakt. Je hersenhelften gaan beter met elkaar communiceren. Het heeft geen schadelijk effect op je hersenen (zoals alcohol), maar het creëert juist verbindingen! (Bron: Psychedelica als bron voor heling)

Risico’s

Wist je dat plantmedicijnen als truffels minder gevaarlijk zijn dan alcohol en koffie? Toch zijn er risico’s voor sommige mensen. Gebruik magische truffels bijvoorbeeld niet als je:

 • allergisch bent voor champignons of andere paddenstoelen;
 • aanleg voor psychoses hebt;
 • anti-depressiva slikt;
 • zwanger bent.

Andere risico’s lees je hier.

Een ander ‘risico’ is een te grote dosis nemen. De microdosing truffels worden vaak in porties van 1 gram geleverd. Dit is voor sommige mensen een te grote portie waardoor ze licht psychedelische effecten ervaren. Koop een weegschaal waarmee je lage gewichten kunt wegen zodat je kleinere porties kunt maken.

Hoe pak je het aan?

Het is ontzettend belangrijk tijdens het microdosen dat je goed onderzoek doet voordat je begint. Niet alleen om goed geïnformeerd te starten maar ook uit respect voor de plantmedicijnen. Zoek op internet, lees blogs en boeken, luister podcasts, kijk filmpjes op YouTube over het onderwerp en neem wanneer je voelt dat het nodig is een coach bij dit proces. Dit laatste is niet noodzakelijk. Wanneer je jezelf en je brein goed kent, dan kun je dit proces goed zelf doorlopen.

Er zijn verschillende microdosingschema’s te vinden op internet. Tijdens mijn eerste microdosingperiode heb ik een schema aangehouden, de laatste paar keren deed ik het op intuïtie. Het schema van Dr. James Fadiman wordt gezien als een goed instapschema. Je kunt allerlei schema’s op internet vinden.

Ik kan je aanraden om met de truffels te mediteren voordat je ze opeet. Ga rustig zitten, vraag de truffels om je te helpen, stel je doel vast en zet intenties. Zo ga je respectvol om met deze plantmedicijnen. Verder is het handig om een logboekje bij te houden. Schrijf per zoveel minuten of per half uur op wat je voelt en wat voor boodschappen je binnenkrijgt.

Mijn ervaring met microdosen

Ik heb zelf meerdere periodes aan microdosing gedaan. Mijn eerste keer microdosen was in december 2020. Ik was redelijk geheeld van mijn burn-out maar zat nog vast in bepaalde patronen en leefde niet in de flow. Daarnaast was ik op zoek naar mijn doel in het leven. Opeens kwam microdosen met magische truffels op mijn pad. Ik had nog nooit magische truffels gebruikt maar toch voelde dit goed. Het triggerde me en het voelde alsof ik er iets mee mocht doen. Ik deed grondig onderzoek voordat ik eraan begon. Ik luisterde veel podcasts, las blogs, werd lid van speciale Facebookgroepen, keek meerdere video’s en kreeg zo een goed beeld van microdosen en hoe ik het wilde aanpakken.

Op een vrije dag was het zo ver: ik nam mijn eerste microdosing! De microdosing truffels die ik had besteld waren verpakt in een soort pillenstrip, verdeeld over porties van 1 gram. Ik gebruikte een methode die mij aansprak. Ik mediteerde met de truffels. Ik at ze op, genoot van de walnootachtige smaak en hield een logboekje bij.

Te hoge dosis

Al vrij snel kwam ik erachter dat de verpakte dosis van 1 gram veel te veel voor mij was. Het resultaat was supergrappig. Ik heb enorm gelachen om het effect wat deze truffels op me hadden. Je hoort tijdens het microdosen geen psychedelische effecten te voelen, hoogstens wat euforie. Ik voelde me echter niet zoals normaal en bleek dus licht psychedelische effecten te voelen. Na deze eerste dag verlaagde ik mijn dosis naar 0,5 gram. Dit bleek mijn ideale microdosis.

Ego of innerlijke criticus op de achtergrond

Ik hield bij per uur wat ik voelde. Ik hoorde mijn ego of innerlijke criticus op de achtergrond roepen. Waar ik eerst die stem als op de voorgrond hoorde, hoorde ik de schreeuwende stem nu als een losstaande stem die de hele tijd onaardige dingen tegen me zei. Dingen die helemaal niet relevant of waar waren. Dat was zo’n bijzondere ervaring!

Bijzondere dagen en veel inspiratie

De dagen die volgden waren ontzettend bijzonder. Het lukte me steeds beter om op mezelf te focussen, mijn doel helder te krijgen en mijn intuïtie te volgen. Ik leefde echt in de flow en voelde me supergoed.

Het moment wat voor mij het meest bijzonder was aan deze eerste periode van microdosen kwam een paar dagen later. Ik kreeg opeens ontzettend veel inspiratie. Ik voelde een enorme golf van enthousiasme en kroop gelijk achter mijn laptop en creëerde de start van mijn  .

Na 3 weken een microdosingschema aangehouden te hebben, voelde ik intuïtief dat ik het microdosing wilde stoppen. Ik microdose nu heel af en toe. Alleen als het voelt alsof ik uit de flow ben. Elke keer ben ik weer verbaasd over de bijzondere effecten van dit plantmedicijn.

Ga met psychologische problemen naar een psycholoog of huisarts. Het gebruik van magische truffels is op eigen risico.

Psychedelica als bron van heling

Psychedelica als bron van heling

Wil je meer leren over psychedelica en hoe ze je kunnen helpen? Dan is Psychedelica als bron van heling van wetenschapper William A. Richards onmisbaar. Dit boek is een fantastisch naslagwerk voor wie op zoek is naar betrouwbare informatie over andere manieren van genezen dan met alleen reguliere medicatie.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over transformatie en helen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Lisa Ensing
Lisa Ensing

Als freelance redacteur, beeldredacteur en contentspecialist help ik de redactie van Inspirerend Leven met het plaatsen van de mooiste content. Verder ben ik freelance marketeer, levensgenieter en (Vinyasa) yogadocent. Ik hou enorm van de magische wereld van spiritualiteit en ik lees vaak meerdere spirituele boeken tegelijkertijd. Verder hou ik veel van moestuinieren, de natuur, mijn plantjes, lachen, gezond leven, fotograferen, filosoferen en fantaseren.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?