Bewustzijn

Verlaag het stressniveau in je lichaam: stimuleer op een natuurlijke wijze de aanmaak van je gelukshormonen

Door Merel Teunis
Verlaag het stressniveau in je lichaam: stimuleer op een natuurlijke wijze de aanmaak van je gelukshormonen

Een off-day. Die hebben we allemaal weleens, toch? Nu komt het goede nieuws. Jij kunt zelf de aanmaak van gelukshormonen in je lichaam stimuleren. De vier belangrijkste gelukshormonen zijn endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. Hoewel elk hormoon een andere functie heeft in ons lichaam, hebben ze allemaal een duidelijke eigenschap met elkaar gemeen: ze hebben een positief effect op onze algehele gemoedstoestand. Wanneer je lichaam een tijdje een tekort heeft aan deze stofjes, kun je dit onder andere merken aan een neerslachtig gevoel.

Positief effect op het verlagen van het stressniveau in je lichaam

Is het serotoninegehalte in je lichaam bijvoorbeeld te laag? Dan kan zich dit uiten in slapeloosheid, onrust in het lichaam, depressieve gevoelens of het ervaren van angst. Wanneer er een tekort is aan endorfine kan het zijn dat je lichaam een snelle oplossing hiervoor gaat zoeken. Je krijgt dan trek in zoet of ongezond eten. Deze producten bevatten veel suikers en vetten die de aanmaak van dit hormoon stimuleren. Je herkent misschien ook wel dat je je beter gaat voelen door het eten van deze producten, maar dat is vaak slechts van korte duur.

Door de aanmaak van deze gelukshormonen op een natuurlijke manier te stimuleren kun je ervaren dat je lekkerder in je vel zit. Je bent niet alleen vrolijker, beter geconcentreerd en scherper, maar gelukshormonen hebben ook een positief effect op het verlagen van het stressniveau in je lichaam. Met de volgende tips stimuleer je op een natuurlijke wijze de aanmaak van gelukshormonen in je lichaam.

5 tips om je gelukshormonen te stimuleren

1. Begin de dag met een voedzaam ontbijt

Je lichaam heeft ’s nachts hard gewerkt en heeft voedingsstoffen nodig om weer optimaal te kunnen functioneren. En je hersenen hebben in de ochtend, net als alle andere organen, brandstof nodig om te kunnen presteren. Naast een voedzaam ontbijt is het voor je algehele gemoedstoestand belangrijk om gedurende de hele dag gezond te eten. Je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om de belangrijke gelukshormonen te kunnen aanmaken.

2. Zorg voor voldoende daglicht

Het is bekend dat zonlicht bijdraagt aan het aanmaken van vitamine D. Het versterkt onder andere je botten en tanden, maar het draagt ook bij aan het aanmaken van serotonine. Het is niet voor niets dat men zegt dat je van zonlicht gelukkiger wordt! Maak dagelijks een wandeling, ga in je pauze even naar buiten of drink een kopje koffie op het balkon. Ook als er geen zon is, is daglicht beter dan lamplicht.

3. Kom in beweging

Ga sporten, ga wandelen, ga dansen (tijdens het koken), ga aan de slag in de slaapkamer of geef iemand een stevige knuffel, want door te bewegen maakt je lichaam gelukshormonen aan. Hierdoor voel je je prettiger en kalmer, grote kans dus dat je je na deze activiteiten een stuk beter voelt.

4. Zet je favoriete playlist op

De juiste muziek kan je humeur een instant boost geven. Zet vrolijke muziek op en probeer helemaal in het moment te zijn, geniet van de vrolijke beats en beweeg mee zoals je zou dansen als niemand zou kijken. Zoek de ‘SELFLOVE’-playlist op Spotify op!

5. Dankbaarheidsoefening

Een mooie en natuurlijke manier om de aanmaak van de gelukshormonen in je lichaam te stimuleren is door dankbaar te zijn. Je focust daardoor op gelukkig zijn en op al het positieve in je leven.

Tip: Wat extra goed werkt? Lach terwijl je deze oefening doet. Het voelt misschien een beetje gek, maar probeer het eens, gelukshormonen gegarandeerd!

Boekentip: Self Love Talk voor een liefdevolle levensstijl

Dit is een fragment uit Self Love Talk van Merel Teunis. Wil je gelukkiger en krachtiger in het leven staan? Met self love kan dat. Self Love Talk zal je inspireren om elke dag liefdevol voor jezelf te kiezen.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Kijk voor meer informatie en inspiratie op Healthywandelust van Merel Teunis.

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Merel Teunis
Merel Teunis

Merel Teunis is oprichter van het succesvolle platform Healthy Wanderlust. Op nuchtere toon en met eerlijke, open houding inspireert zij tienduizenden jonge vrouwen meer zelfliefde te ontwikkelen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?