Bewustzijn

Waarom persoonlijke groei voor crisis binnen relaties kan zorgen

Door Mieke Lannoey
Waarom persoonlijke groei voor crisis binnen relaties kan zorgen

Als je het pad van persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling bewandelt – en wat je daarop leert ook effectief toepast – zal er onvermijdelijk het een en ander veranderen in je leven.

Er zijn verschillende levensdomeinen waarop de gevolgen van het innerlijke (opruim)werk dat je verricht zich laten aftekenen. In deze blog bekijken we specifiek de verschuivingen die plaatsvinden op het gebied van je relaties.

De lege lift fase

In haar boek ‘The anatomy of a calling’ spreekt Lissa Rankin over de lege lift fase. Tijdens je ontwikkelingsproces laat je de verdieping die je kent achter om in een lift te stappen die je naar een hogere verdieping brengt.

Terwijl je alleen in de lift staat, bevind je je in de fase tussen niet meer en nog niet. Dit is een onbehagelijke levensfase die vraagt om veel vertrouwen. Je weet immers wat je achterlaat, maar je weet nog niet wat er komen zal. Dat maakt de verleiding soms groot om de lift terug te sturen. Toch is het belangrijk om op dit moment door te zetten.

Toename van je frequentie

Op het niveau van kwantumfysica is de wereld waarin we leven en alles wat zich in deze wereld bevindt niets meer dan trillende energie. Ook jij en ik bestaan in essentie uit energie. Elk van ons vibreert op een bepaalde frequentie in dit veld van energie.

De combinatie van je overtuigingen, denkpatronen, gevoelens, uitspraken en handelingen (kortom, de staat van je bewustzijn) bepaalt hoe laag of hoe hoog de frequentie is waarop je vibreert.

Wanneer je denken, spreken en handelen steeds meer uitgelijnd zijn met de ware aard van wie je bent. Wanneer je je niet langer laat beangstigen, beperken en domineren door de wetten van de wereld maar in plaats daarvan in lijn komt te leven met de universele wetten, zal je een steeds hogere frequentie uitzenden.

De frequentie waarop je trilt, bepaalt vervolgens met wie je wel en met wie je niet (meer) resoneert, alias ‘Your vibe attracts your tribe’.

Letterlijk stijgen

Laten we het ons even aan de hand van een flatgebouw voorstellen. Op elke verdieping van het flatgebouw heerst een andere frequentie, alias een andere vibe.

Op de begane grond ligt de frequentie tussen de 0 en de 100, op de eerste verdieping tussen de 100 en de 200, op de tweede verdieping tussen de 200 en de 300, op de derde verdieping tussen de 300 en de 500 en op de vierde verdieping alle frequenties hoger dan 500. Dat is de verdieping van de zogeheten ‘verlichte’ mensen.

Zolang de frequentie die jouw bewustzijn heeft, overeenstemt met de frequentie die heerst op de verdieping waar je vertoeft, zal je jezelf daar goed blijven voelen. Je zit dan op dezelfde golflengte als de andere mensen die zich op deze verdieping bevinden.

Maar wat er gebeurt als jouw bewustzijn toeneemt, is dat jouw frequentie naar omhoog gaat, terwijl de frequentie van anderen hetzelfde blijft.

Vrienden worden vreemden

Mensen waarmee je soms reeds jarenlang een goede band had, kunnen hierdoor plots als vreemden beginnen aan te voelen. Je lijkt elkaar – met de beste wil van de wereld – niet meer te begrijpen, ervaart steeds meer wrevel of misverstanden. Het contact voelt zwaar en beladen aan en je begint er steeds meer tegenop te zien. Dit kan gaan om vrienden, (ex-) collega’s, kennissen, maar ook om je partner en/of familieleden.

Eén ding is zeker: deze fase kan je danig in de war brengen. Is de bedoeling van persoonlijke groei immers niet dat het je leven gemakkelijker maakt? In plaats van een bom te plaatsen onder je relaties?! Want ja, je zult hoe dan ook mensen verliezen (maar gelukkig niet iedereen)! Maar ook hier geldt: waar een deur sluit, gaat een nieuwe open. In dit geval: de liftdeur!

Vreemden worden vrienden

Tussen mijn burn-out en nu hebben er heel wat verschuivingen plaatsgevonden op het gebied van mijn relaties. Sommige relaties zijn verdwenen of verwaterd, andere kregen een nieuwe invulling, een aantal relaties werden hechter, maar het meest frappante: ik kreeg er een heel nieuw netwerk vol gelijkgestemden bij.

Na de onbehaaglijke fase van alleen in de lift staan, ging opeens de liftdeur open. En met het opengaan van de liftdeur, ging ook een hele nieuwe wereld open! Wat een verademing, wat een thuiskomen!

Plots kon ik niet alleen in alle vrijheid mezelf zijn en mijn eigen waarheid leven, maar werd ik juist om deze dingen gewaardeerd! Na meer dan dertig jaar was het eindelijk gedaan met mij. Ik voelde me niet meer de vreemde eend in de bijt en hoefde mijn spiritualiteit niet meer te verbergen achter een oppervlakkig masker. Ik werd, misschien wel voor het eerst in mijn leven, begrepen en gezien.

De hogere verdieping

Op de nieuwe verdieping is bijna iedereen bezig met persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. Er heerst een sfeer van veiligheid en verbondenheid waardoor er in alle openheid rond deze thema’s kan worden uitgewisseld. Veelal zijn er onderling raakvlakken en herkenningspunten in de transformatieprocessen die plaatsvinden.

Er bevinden zich op deze verdieping dan ook heel wat voorlopers. Mensen die zelf de weg voorlopen, of liever, voorleven, om vervolgens de lessen die ze onderweg leren weer door te geven aan anderen, zodat hun weg een beetje gemakkelijker wordt. Alias, zodat ze ook in de lift durven stappen.

Gevoelig voor subtiele energie

Hoe langer je op deze nieuwe verdieping vertoeft, hoe moeilijker het wordt om nog tijd te spenderen op de begane grond, waar je af en toe nog langs gaat voor een bijeenkomst, activiteit of bezoek.

Je merkt dat het je steeds moeilijker valt om deel te nemen aan oppervlakkige conversaties of ‘ego’ discussies, dat je geen zin meer hebt om andermans geconditioneerde versie van de waarheid te blijven bevestigen. Je voelt je vaak leeg en moe of helemaal zwaar en verkrampt worden in zulke omgevingen. Soms moet je er nadien zelfs dagenlang van bekomen.

Dat is misschien het enige ‘nadeel’ van de hogere verdieping en vooral de hogere trilling: je bent veel gevoeliger geworden voor subtiele energie. Veel mensen ontdekken in dit stadium ook dat ze hoogsensitief zijn, wat voor mij eerder een uitdrukking is van het innerlijk opschoningsproces dat plaatsvindt in die persoon dan dat ik het als een ‘aandoening’ of ‘problematiek’ aanschouw.

Leerschool

Gaandeweg leren de mensen op de hogere verdieping hun eigen energie beter te hanteren en bewustere keuzes te maken. Maar in plaats van de begane grond geheel te gaan vermijden, leren ze het juist als een waardevolle leerschool te zien. Iedereen die ze daar ontmoeten functioneert namelijk als een belangrijke spiegel.

Elk oordeel dat hen nog raakt, zegt iets over het zelfoordeel dat nog gekoesterd wordt. Elk uiterlijk conflict weerspiegelt innerlijke onvrede. Elke angst waarmee ze opgezadeld worden, vraagt om het onderzoeken en opruimen van nog aanwezige belemmerende overtuigingen.

De ultieme test in bewustzijn

De bezoekjes aan de begane grond kunnen vergeleken worden met een test in bewustzijn. De ultieme manier om te toetsen waar je staat in je proces is om te kijken naar hoe je je gedraagt tegenover je ouders (of andere naasten waar je veel verleden mee deelt zoals je zussen of broers of misschien wel je partner). Hoe meer verleden je met iemand deelt, hoe meer bewuste aanwezigheid de omgang met deze persoon van jou vraagt. Deze personen weten je immers als geen ander te triggeren. Alias, ze tonen je waar je nog werk te verrichten hebt in jezelf. 😉

Als je denkt dat je verlicht bent, ga dan eens een week bij je ouders logeren.

— Ram Dass

Meesterschap in liefde

Meesterschap in liefde

Don Miguel Ruiz schrijft over de angsten die liefde ondermijnen en lijden brengen in onze relaties. Door middel van vertalen laat Ruiz ons zien hoe wij onze emotionele wonden kunnen genezen, onze vrijheid en geluk kunnen hervinden en de geest van speelsheid in onze relaties en vriendschappen kunnen herstellen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant. Naast mijn boeken en online cursus bestaat mijn aanbod uit een netwerk voor prikkelaars (Prikkeling) en uit Living Flow Travel. In mijn activiteiten laat ik diepgang, reflectie, zelfontwikkeling en bewust-zijn graag samenvloeien met plezier, lichtheid, speelsheid en avontuur!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?