Kleur je leven

De energetische kracht van betoverende herfstkleuren: introspectie en vertragen

Door Anne-Lies
De energetische kracht van betoverende herfstkleuren: introspectie en vertragen

De herfst is een heerlijk seizoen. De bomen kleuren goudgeel en oranje, de dagen worden korter, binnen maak je het warm en gezellig, de stamppotten worden weer gemaakt en je ziet overal pompoenen! De herfst gaat over loslaten. Het is de tijd om te oogsten. Maar het is ook fijn om het licht van de zomer een beetje vast te houden. Wist je dat je dit kunt doen door middel van de juiste kleurenovergang? Wil jij leren omgaan met de energie van de herfst? In dit artikel maak je een reis langs vijf herfstkleuren en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Betekenis van de herfstkleur: goudgeel

Wil je het vrolijke en blije gevoel vasthouden terwijl de dagen langzaam donkerder worden? Goudgeel kan je hierbij helpen. Stel je eens voor op dat je op een van de laatste zonnige dagen heerlijk op een terrasje zit en je de warmte van het nazomer zonnetje op je wangen voelt. Het goudgele licht danst door de blaadjes van de bomen heen en maakt je wangen warm terwijl je geniet van een dampende kop gemberthee en een citroentaartje. Gewoon omdat het kan. En terwijl je daar zo zit weet je dat het een goed moment is om de tijd te nemen om eens te kijken hoe dat vrolijke zomerse gevoel mee kunt nemen de herfst in. Een beetje licht voor als het strakjes donker is.

Het helpt om eens te kijken hoe de natuur dat doet en het op jezelf te betrekken. Deze tijd is de tijd van oogst. De appeltjes vallen van de bomen en worden samen met de noten, granen en zaden binnengehaald omdat ze na een jaar lang groeien tot rijping komen. En zo is het ook bij ons. Wat heb jij geoogst? Wat maakt dat je trots bent op jezelf? Dat positieve gevoel over jezelf kun je mooi meenemen de herfst omdat het je sterk en blij maakt. In de herfst zijn we makkelijk vatbaar voor sombere buien en met een dosis trots en zelfvertrouwen in je binnenzak waait zo een bui sneller over. Het helpt om je trots uit te spreken en dankbaar te zijn je nog even op te laden aan het goudgeel licht.

Glans, oogst en overvloed

Goudgeel is de kleur van je innerlijke zonnetje. Het maakt je vrolijk, positief en sterk. Geel zorgt dat we weten wat we willen en welke kant we kiezen in het leven. Dat maakt dat we doelgericht zijn en vol focus kunnen werken. Goudgeel maakt je stralend en zichtbaar zodat je vol trots en zelfvertrouwen in het leven kun staan. Het goud in geel zorgt dat je niet alleen heel leergierig bent maar alles wat je leert ook in je leven toepast en dat maakt je levenswijs. Goudgeel geeft je glans, oogst en overvloed.

Betekenis van de herfstkleur: oranje

Stel je eens voor dat je in een heerlijk herfstbos zit. Je geniet van de enorme hoeveelheid kleuren. Bomen in bruin, groen en soms bijna zwart. Zaden en nootjes in de mooiste tinten bruin. Bladeren van knalrood, dieporanje tot goudgeel dansen voor je gezicht. En dan hebben we nog niet eens gesproken over de prachtige kleuren in de lucht! Alle kleuren hebben zo hun eigen betekenis en aantrekkingskracht maar jij kunt je ogen niet afhouden van oranje. Wat een prachtige diepe intensiteit heeft deze kleur. Je bent met je familie en vrienden en na een stevige wandeling sluiten jullie de dag af met een mooi kampvuurtje en heerlijke pompoensoep. Terwijl je in de vlammen staart voel je de warme gloed van de oranje kleur aan de binnenkant van je buik.

Leven met de herfstkleuren kun je heel goed doen door er naar te kijken maar door ze vooral ook te voelen. Wat gebeurt er met je als je wat langer naar een kleur kijkt? Waar voel je de kleur in je lijf? Bijzonder is dat, vind je niet? Oranje is de kleur van levenslust en vitaliteit en door je te omringen met warme kleuren wakkert er als vanzelf een vuurtje, een energiebron in je aan waar je makkelijker de herfst mee in kunt…

Innerlijk vuur en voeden waar je energie van krijgt

Oranje is de kleur van levensblijheid en van je allerdiepste gevoelens. Je innerlijk vuur is hartverwarmend voor jezelf en de mensen die belangrijk voor je zijn. Samen zijn, samen leven of zomaar iets voor een ander doen; oranje verbroedert en maakt de levensgenieter in je los. De kleur staat voor jezelf voeden met dat waar je energie van krijgt tot ontmoetingen met leuke mensen of van gewoon heel lekker eten. Want met voeding kun je ook heel veel kleur in je leven brengen. Het is een mooie manier om goed voor jezelf en je omgeving te zorgen.

Betekenis van de herfstkleur: bordeauxrood

Laten we ons verliezen in het gevoel van rode wijn, van mooie volle bordeaux in echte wijnglazen, donker en stroperig aan de rand. Dat we wonen in een wereld van weelde, in een huis waar het ruikt naar boenwas en haardvuur en waar je binnenkomt met grandeur. Waar je zachtjes langs de dikke, volle, veloursgordijnen strijkt en je de fijnste wollen truien draagt. Waar je goed doet en goed ontmoet, gewoon omdat je nobel en verstandig bent. Ook waar tradities het vuur opladen en waar fijne manieren goede gewoonten zijn. En waar luxe cadeaus ook echt cadeaus zijn, in mooie donkerrode dozen met vloeipapier en gouden strikken. Waar alles waardevol is en op waarde geschat wordt en waar kwaliteit de standaard is. Waar deuren voor dames opengaan en een bibliotheek toch echt meer is dan die leuke boekenkast van Ikea.

Verwennerij van grote klasse

Rood is de kleur van warmte, vuur en passie en van goed voor jezelf zorgen als de basis van je leven. Denk hierbij aan voeding, wonen en werken. Bordeauxrood is de verdiepende versie van rood en gaat daarin dan ook net iets verder. Het maakt dat je jezelf zo af en toe eens verwent en je je gewoon wat luxe permitteert. Het gevoel van bordeauxrood is verwennerij van grote klasse. Jezelf iets moois gunnen en toestaan omdat jij jezelf en je leven op waarde weet te schatten. Kun jij zo af en toe genieten van weelde?

Betekenis van de herfstkleur: bruin

Laat je verleiden door deze lekkere aardse kleur en maak je leven simpel. Verwerken en loslaten zoals de bomen jaarlijks al hun blaadjes ook los gaan, dat zouden wij ook eens wat vaker kunnen doen. Ga vandaag of morgen gewoon eens lekker op de bank zitten om kijk naar het leven om je heen. Vraag jezelf af wat je niet meer dient, welke spullen er niet meer toe doen, welke patronen niet meer kloppen en misschien zelfs nadenken over vriendschappen die je niet verder brengen. Op die manier maak je ruimte voor de volgende fase in je leven.

Neem zomaar een middag vrij met je dikke wollen sokken en je grote woontrui door je huis struinen en afscheid nemen. De zomerlakens in de was en de breisels weer op de bank. Oude spullen naar de kringloop. En ook een lege schuur en de tuin winterklaar geeft ruimte in je hoofd. Alle kamers aan kant maken zodat je sfeermakers in de meest fijne tinten in huis kunt halen. Verdiep je in de kleuren die je graag om je heen hebt en kies wat fijn voelt. Zo leef je makkelijk met de energie van de herfst en is het gezellig in huis.

Helpt je om met beide benen op de aarde te staan

Bruin is de kleur die het aards maakt en dat kunnen veel fijn ons best goed gebruiken als je veel in je hoofd zit met sombere gedachten. De blaadjes die vallen en het zonnetje dat minder schuint maakt nu eenmaal dat je een beetje meer je best moet doen om de leukste thuis te zijn. Bruin helpt je met je beide benen op de aarde te staan en niet al teveel te denken. Bruin helpt je het leven simpel en zonder ruis te houden. En dat is best fijn. Bruin maakt dat je de herfst binnen haalt en het rustig aan doet. Deze kleur gaat voor huiselijk, voor het avontuur van buiten naar binnen halen en van gezelligheid. Familietradities, lekker eten en van heel veel appeltaart.

Betekenis van de herfstkleur: donkergroen

Het is zo zoetjes aan tijd om de reis naar binnen te maken. We zijn van de goudgele zonnestralen van de oogst, via het oranje van je innerlijk vuur naar het dieprood van weelde en waarde gegaan om zo langs het bruin van thuiskomen nu werkelijk bij jezelf thuis te komen. De herfst nodigt je uit om naar binnen gaan en je gedachten tot rust brengen.

Stel je eens voor dat je op een rustige plek zit en je wereld een beetje kleiner maakt door je ogen te sluiten. Een glimlach om je mond omdat je even tijd neemt voor je zelf. Je hart is je dankbaar en vertelt wat er speelt bij je. Zomaar even stil zijn en luisteren en verder niets. Hoe fijn is dat?

Of ga wandelen in de natuur om gewoon eens een date met jezelf te hebben. Hoe is het met je? Volg je nog je gevoel? Natuurlijk zijn er dan stemmetjes in je hoofd die van alles roepen. En natuurlijk komen gedachten als ‘O jee de vuilnisbak vergeten’ voorbij. Zo werkt dat nu eenmaal met onze gedachten, die doen enkel hun werk. De kunst is ze voorbij te laten gaan en weer stil te zijn. Zo zul je merken dat het elke dag stiller is en dat innerlijke rust een groot cadeau is aan jezelf.

Rust en ruimte

Donkergroen is een fijne kleur voor je in de herfst. Waar in het voorjaar het lentegroen staat te springen om te leven en uitbundig aanwezig te zijn, zo kiest donkergroen voor rust en ingetogenheid om de balans op te maken en gewoon natuur te zijn. Groen helpt je om rust te pakken en ruimte te voelen. Luisteren naar je eigen natuur en stil zijn. Groen helpt je je grenzen te verleggen maar ook om ze beter aan te geven naar je omgeving. Dat brengt harmonie in de omgang met de mensen om je heen en geeft rust. Donkergroen geeft kalmte en het gevoel van zen zijn, tijd om naar binnen te keren, het leven verstillen en je op te maken voor een lekkere winterslaap.

Lees hier meer over de psychologische betekenis van de kleur: oranje, rood, magenta, groen, geel, turkoois, roze, blauw, wit, indigo.
Deel dit artikel online
Anne-Lies
Anne-Lies

Op een dag is het risico om opgesloten te blijven zitten in de knop pijnlijker dan tot volle Bloei te komen. - Anais Nin Wat een quote, vind je niet? En daar heb ik als oprichter van de leukste kleurpsychologie opleiding van Nederland en auteur van het Kleuren van Geluk mijn werk en missie van gemaakt. k ben coach in Nederland en op Bali voor een kleurrijk leven. Ik doe niets liever dan jou helpen in volle bloei te staan. Heerlijk het middelpunt van je eigen leven. Niet perfect, wel superleuk! Op naar de fijnste versie van jezelf.

Reacties
 1. Mirjam Wintermans 27 september 2019 - 20:08
  Reply

  Wat een heerlijk, inspirerende teksten schrijft u! Telkens lijkt het of ze me op het lijf geschreven zijn. Het doet me echt goed. Op dit moment ga ik door een diep dal, het voert te ver om dat uit te leggen. Dan zijn zulke teksten een lichtje in de duisternis. Dank u wel.

  1. Anne-Lies Smal 30 september 2019 - 11:56
   Reply

   Mirjam, wat een prachtig bericht! Wat en lieve reactie, zeg. Nu weet ik nog meer waarom ik doe wat ik doe. Ik wens je snel weer licht toe. Met Lie(f)s

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?