Spiritualiteit

Tarotkaart de Zon (5 t/m 18 januari 2024): wat betekent het voor jou?

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart de Zon (5 t/m 18 januari 2024): wat betekent het voor jou?

Wat geeft jou levenskracht? Dat vraagt de Zon uit de Grote Arcana van tarot aan jou. Van 5 t/m 18 januari 2024 is het de periode van deze stralende kaart en mag je stilstaan bij de boodschap van de Zon. Tarot-expert Imke Verhaeren vertelt je in dit artikel wat die boodschap is.

Stop met de ‘survival of the fittest’ en begin met leven!

Iedere Grote Arcana tarotkaart hoort bij een periode

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.

De periode van de Zon: 5 tot en met 18 januari 2024

Van 5 tot en met 18 januari is het seizoen van de Zon uit de Grote Arcana. Dit is een tarotkaart waarvan iedereen altijd vrolijk wordt. Hoe kan het ook anders met die grote, gele, stralende zon en dat blije kindje dat naar je zwaait en je toelacht. Wat heeft deze vrolijke kaart jou te vertellen wanneer je via de vier-werelden-methode die wereld in springt?

Wat jij kunt leren van de Zon uit tarot

• Wereld 1: wat zie je?

Zonnig

In de eerste wereld van de bovengenoemde methode mag je de kaart waarnemen. Laat symboliek, mooie inzichten en je zoektocht naar wijsheid even voor wat ze zijn en kijk gewoon naar de afbeelding.

Grote Arcana Zon toont dan een zon. Groot en stralend en geel. En deze zon schijnt op een kindje dat naakt op een wit paard zit (of op een wolkje staat). In de achtergrond zijn vier zonnebloemen en iets van een muur of restanten van een gebouw zichtbaar. Het kindje is naakt en zwaait en lacht. Soms heeft het ook een rode vlag in de handen. De kleuren van de kaart zijn licht en vrolijk als op een zomerse dag.

• Wereld 2: wat betekent het?

Over leven

Wat betekent deze afbeelding? Waarom is het kindje naakt? Wat betekent de muur en de zonnebloemen? In de tweede wereld gaan we de universele interpretatie van de verschillende symbolen na.

Allereerst de grote zon. Dit symbool staat voor leven, levenskracht, energie en optimisme. Denk aan hoe zonnestralen op je gezicht voelen en je begrijpt de betekenis van dit symbool. Het kindje staat voor onschuld en voor een (nieuw) begin. De vrolijke houding toont het kinderlijke enthousiasme dat je kunt voelen wanneer je met iets nieuws gaat beginnen. Zon en kind samen roepen zo een beeld op van een nieuwe kans op leven. Een nieuwe start in het leven. 

Onschuld en eenvoud

De onschuld wordt benadrukt door de naaktheid, maar deze staat ook symbool voor eenvoud. Er is niet veel nodig om te leven of om die nieuwe start te maken. Mensen maken het zich wel veel moeilijker door eerst aan allerlei voorwaarden te willen voldoen, zoals een bepaalde baan, salaris, auto, enzovoorts. Maar dan ben je tot je kunt gaan leven aan het óverleven. 

Laat trauma achter je

Dit is begrijpelijk. We zijn geen naïeve kinderen, maar volwassenen met levenservaring. Dit is de symboliek van de muur of bouwrestanten op de kaart. We hebben het nodige meegemaakt en willen voorkomen om in dezelfde kuilen te vallen. De muur staat echter achter het kindje. De restanten worden overwoekerd door nieuwe natuur. Ofwel leer van je ervaringen en neem de lessen, maar niet het trauma met je mee. Laat de lessen je helpen nog meer in het leven te staan. In plaats van dat trauma je belemmert te leven.

Levenskracht

Hiervoor is het nodig dat je het zonlicht, jouw zonlicht volgt. Wat geeft jou levenskracht? Volg dat gevoel zoals zonnebloemen de zon volgen. Durf te genieten van eenvoudigweg leven. Net als dat zonnebloemen uiteindelijk vele zaden produceren, zal er uit dit ‘puur in het leven staan’ voor jou ook vele mogelijkheden volgen om meer vorm te geven aan dat pure leven.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Niet denken, maar doen

In de derde wereld van de vier-werelden-methode gaan we ontdekken wat deze kaart betekent voor jou persoonlijk.

Misschien voel je wel het enthousiasme van de zon en het kindje, die levenskracht als een kriebel in je buik. Misschien komen er ook meteen allerlei belemmerende gedachten in je op waarom het niet zo eenvoudig kan zijn om in het leven te staan en te genieten.

Wat betekent voor jou eenvoudig leven? Wat heb je in essentie nodig? Hoe kun je jouw belemmerende gedachten omvormen tot lessen waarmee je juist zo puur in het leven kunt staan als het kindje op de kaart?

Deze kaart vraagt je om te Leven met een hoofdletter L. En daagt je uit om de ‘hoe dan?’ vraag uit te stellen en het antwoord erop uit het leven te laten ontstaan.

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Adem in, en voel dat je leeft. Adem uit, en voel dat je leeft.

In de vierde wereld van deze methode om een tarotkaart te lezen, mag je een actie koppelen aan het inzicht dat je in de voorgaande drie werelden hebt opgedaan.

In dit geval zal dat inzicht iets te maken hebben met levenskracht voelen, met eenvoudigweg léven of met merken hoezeer je aan het overleven bent geweest en welke oude ervaringen dat hebben veroorzaakt.

Thich Nhat Hanh heeft een heleboel oefeningen en citaten over gewoon leven in het hier en nu. Een van die uitspraken is ‘adem in, en voel dat je leeft. Adem uit, en voel dat je leeft.’ Je handpalmen een tijdje snel langs elkaar heen wrijven wekt levenskracht op. Je handen op je hart leggen brengt je direct in contact met het ritme van jouw leven. Stop met de ‘survival of the fittest’ en begin met leven!

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Hoe kun jij je zonnetje laten stralen? Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?