Bewustzijn

Hoe ASMR je kan helpen wanneer je last hebt van stress, angst of slapeloosheid

Door Chantal van Veen
Hoe ASMR je kan helpen wanneer je last hebt van stress, angst of slapeloosheid

Je voelt een rilling door je lijf gaan wanneer de kapper je haar borstelt, je raakt ontspannen als iemand zachtjes tegen je fluistert of je wordt er rustig van om te luisteren naar het geknisper van papier. Dit zijn allemaal voorbeelden van ASMR. In dit artikel leggen we je uit wat ASMR is, hoe het ontstaat en wat de voordelen zijn.

Wat is ASMR?

ASMR, de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response, is een mooie term voor het fijne en ontspannende tintelende gevoel dat je af en toe ervaart op je hoofd, hoofdhuid of de rest van je lichaam. Niet iedereen is in staat om dit te ervaren, maar het wordt wereldwijd door heel veel mensen gevoeld en het wordt een steeds populairdere manier om te ontspannen.

Je kunt het zowel lichamelijk als psychologisch ervaren. De meest voorkomende lichamelijke sensaties zijn, zoals hierboven al werd genoemd, hersentintelingen die soms als sprankelend of statisch worden beschreven. Ontspanning blijkt de meest voorkomende psychologische sensatie te zijn tijdens ASMR-ervaringen.

Hoe ontstaat ASMR?

Om het te kunnen ervaren, moet er iets gebeuren waardoor de sensatie getriggerd wordt. Voorbeelden van veelvoorkomende triggers zijn dat iemand zachtjes tegen je fluistert, met je haar speelt of langzaam een pakje openmaakt. Triggers zijn heel persoonlijk en er is een heel scala aan zaken die ASMR kunnen stimuleren. Het kan onder andere gaan om geluiden, aanrakingen, het observeren van een andere persoon of het aandacht krijgen van een ander.

De invloed van oxytocine bij ASMR

Het stofje oxytocine, dat ook wel bekend staat als het ‘vertrouwenshormoon’ of ‘liefdeshormoon’, speelt een belangrijke rol bij ASMR. Zoals hierboven al genoemd wordt, kan ASMR getriggerd worden door bepaalde handelingen die iemand uitvoert. Het observeren van een andere persoon die bijvoorbeeld een pakje openmaakt, kan de aanmaak van oxytocine vergroten. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich door de aanmaak van oxytocine rustiger en blijer voelen. Ook daalt hun angst- en stressniveau.

De voordelen van ASMR

ASMR kent verschillende voordelen. Hieronder worden de verschillende voordelen die mensen als gevolg van ASMR ervaren toegelicht.

Ontspanning

Ontspanning is waarschijnlijk het meest genoemde voordeel van een ASMR-ervaring. Na een drukke dag kunnen bijvoorbeeld de sussende tonen en zachte aanrakingen van ASMR-triggers de spanning in je schouders wegnemen en je malende gedachten tot rust brengen. Dit geldt voor mensen van alle leeftijden.

Minder stress en angst

Er zijn veel mensen die op een bepaald punt in hun leven met stress te maken krijgen. Dit is niet alleen een vervelend gevoel, maar het kan ook lijden tot gezondheidsproblemen. Het kan een hulpmiddel zijn om stress en angst te verminderen. Het kan je helpen om weer rustig en oké te worden.

Het terugdringen van slapeloosheid

Veel mensen hebben te maken met een slaaptekort. Dit kan komen door onder andere de verleiding en het licht van elektronische apparaten in bed, uitdagingen op het werk, deadlines die gehaald moeten worden of dagelijkse zorgen en verantwoordelijkheden. Slapeloosheid kan tot gevolg hebben dat je je overdag suffig voelt. Een gebrek aan kwalitatief goede slaap kan bijvoorbeeld resulteren in een slechter leervermogen of geheugen en toenemende problemen met angstigheid en depressie. Het beoefenen van ASMR voordat je naar bed gaat, kan bijdragen aan een betere slaap.

Minder somberheid en depressie

Natuurlijk heeft bijna iedereen wel eens last van een sombere periode, maar aanhoudende somberheid is veel verwoestender. Dit kan onder meer leiden tot eetstoornissen, een verminderd libido, agressie, het terugtrekken uit het sociale leven, slecht voor jezelf zorgen en weinig zelfvertrouwen. ASMR kan helpen om een buffer op te werpen tegen sombere momenten en je stemming te verbeteren.

Verbetering van het algehele welzijn

Naast bovengenoemde specifieke voordelen zorgt het ervaren van ASMR er simpelweg voor dat je je beter voelt. Een ASMR-sessie kan een ontspannen moment voor jezelf zijn waar je naar uit gaat kijken. Het dan ook een aanvulling zijn op activiteiten die je al onderneemt om te ontspannen. Het helpt je opnieuw te focussen en terug bij jezelf te komen wanneer je jezelf overweldigd of in de war voelt.

Het geheim van ASMR

Het geheim van ASMR

ASMR helpt bij het verkrijgen van een gevoel van diepe ontspanning, een betere nachtrust, vermindering van pijn, angst en sombere gevoelens. Craig Richard legt in dit boek de fascinerende werking uit en geeft hij heel veel tips en voorbeelden om zelf aan de slag te gaan. Het kan een toevoeging zijn aan de bestaande methoden ter ontspanning en vermindering van pijn, angst en somberheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Reactie
  1. Michèle Lippus 17 oktober 2019 - 21:05
    Reply

    Ik ben dol op Bos Ross en zijn (met bijzonder veel respect) slaapstimulerende stem in de aflevering van The Joy of Painting. Hij is voor mij "The King" van ASMR :)

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?