Bewustzijn

Waarom je het denken niet de baas kunt zijn

Door Gastauteur
Waarom je het denken niet de baas kunt zijn

We kennen het allemaal; je bevindt je in een rustige omgeving, zonder afleiding, en toch blijven je gedachten alle kanten op gaan. Gedachten over gebeurtenissen uit het verleden, of juist dingen die je nog moet doen in de toekomst. Hoe gaan we met deze gedachten om? Rachel van de Pol ging erover in gesprek met ondernemer en drummer Eric Spring in ’t Veld voor de podcast Discomfort Zone.

Als nou de hele wereld z’n eigen gedachten niet zo serieus zou nemen, gewoon een zekere twijfel heeft, dan denk ik dat de acties van iedereen niet zo gewelddadig zouden zijn.

Monkey mind

In het Boeddhisme wordt het ook wel de ‘monkey mind’ genoemd. Gedachten die rumoer maken, continu in het rond springen en slingeren van het verleden naar de toekomst, en weer terug. We hebben de neiging om ons ertegen te verzetten, waardoor de gedachten er niet mogen zijn. Maar dit verzet leidt alleen maar tot nog meer onrust.

Het moest groter en beter

Eric Spring in ’t Veld kent de monkey mind als geen ander. Zittend op een bounty eiland in Thailand met een kokosnoot in zijn hand, kan hij niet anders dan zich druk maken om wat er in zijn leven in Nederland speelt. Nadat hij samen met zijn toenmalige vriendin de escape room naar Nederland haalde werd het fenomeen een groot succes. Maar het moest groter, en daarom moest hun derde kamer, The Dome, de beste escape room ter wereld worden. Twee jaar, een kapotte relatie en zes ton aan investeringen verder, gaat de kamer eindelijk open. Het blijkt een flop en Eric vertrekt naar Thailand, in de hoop daar de rust te vinden die hij zoekt. Maar zijn gedachten blijven bij de afgelopen gebeurtenissen en de zorgen om de toekomst.

Neem je gedachten met een korreltje zout

Volgens Eric nemen we ons denken veel te serieus. Dat deed hij bij The Dome, wat hoe dan ook een succes moest worden. Dat betekent niet dat we niet mogen dromen, zolang we ons maar niet obsessief vastklampen aan de uitkomst. Wanneer we dit allemaal inzien, heeft dat ook op grote schaal invloed. “Als nou de hele wereld z’n eigen gedachten niet zo serieus zou nemen, gewoon een zekere twijfel heeft, dan denk ik dat de acties van iedereen niet zo gewelddadig zouden zijn.”

Accepteer de activiteit van het denken

“Ik heb geleerd dat het vrijwel onmogelijk is om je gedachten de baas te zijn. Net als dat je hart klopt, is dit de activiteit van het denken. In die acceptatie zit al een stuk bevrijding.” Benieuwd geworden naar de weg die Eric heeft afgelegd in Thailand en wat hij doet om zijn gedachten een plek te geven en de rust in hemzelf te vinden? Luister dan deze aflevering van Discomfort Zone:

De kracht van het NU

De kracht van het NU

Eckhart Tolle nodigt je uit om je ware zelf te ontdekken en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen in De Kracht van het Nu. Zo verlos je jezelf van psychische pijn. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer over gedachten en hoe je met ze om kunt gaan:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?