Home Gezondheid Orden je gedachten met de rust en kracht van kamille

Orden je gedachten met de rust en kracht van kamille

Door Sandra Voetelink
kamille

Kamille is een kruid die rust en kracht geeft. Het stimuleert de yin kracht en brengt je terug naar jezelf. Om rust in jezelf te krijgen zal je eerst stil moeten zijn om te ontdekken wat jij nu echt wilt. Geen of minder afleiding zorgt ervoor dat je gaat nadenken wat nu echt belangrijk is. Hiervoor heb je voldoende ruimte nodig van je omgeving, maar ook vertrouwen dat het goed komt.

Dit geldt niet alleen op microniveau, maar ook op macroniveau. De omgeving moet niet te verstikkend zijn, voldoende vrijheid bieden, maar daarnaast ook warmte en begrip tonen. Zelfstandig zijn en groeien, kan alleen als er ruimte is om zelfstandig te zijn. Soms kan een beetje extra zorg fijn zijn, als er chaos is en je even niet meer weet welke kant je op moet. Dan kan je het niet alleen en heb je een veilige, moederlijke, basis nodig.

De maatschappij

Zo geeft de overheid nu sturing, als een liefdevolle moederfiguur. Zorgt dat we niet verstikt raken door de regels, maar wel voldoende basisveiligheid ervaren. Het is een lastig evenwicht tussen structuur en vrijheid bieden. En wat goed voelt zal voor iedereen anders zijn.

Blijkbaar is ons aanpassingsvermogen heel groot. Zie je nu beelden van mensen die dicht bij elkaar staan of zitten, dan ziet dat er al vreemd uit. De nieuwe realiteit is geboren. En die is totaal anders dan een paar maanden geleden.

Het land waar je woont bepaald de manier waarop er gereageerd wordt. In het klein bepaald jouw opvoeding en de plaats waar je bent opgegroeid wat je normaal vindt. Ook waar je aandacht aan geeft bepaald wat jij als waarheid ziet. En jouw gedachten hierover zorgen voor bepaalde gevoelens in je lichaam en hoe je reageert. Een interessante mix van gedragingen zie je zo ontstaan.

De kracht van onze gedachten (gevoelens en gedrag)

Dus waar geef jij aandacht aan? Zijn dat negatieve berichten (en gedachten hierover) of richt jij jezelf op de positieve veranderingen in de wereld? Wees eerst stil om te ontdekken hoe en wie jij wilt zijn. Ga naar je gevoel, wat voel je? Geef daar aandacht aan. Wat denk je? Schrijf dat op. Heb je helder wat je wilt? Neem daarna stappen om te doen en ervaren wat jij graag wilt.

Geef niet teveel aandacht aan negatieve gedachten. Hou jezelf voor dat het goed komt. Overal wordt een oplossing voor gevonden.

Ga rustig zitten, neem een kopje kamille thee en ga voor jezelf de volgende punten langs:

  • Welke gebeurtenis heeft invloed op jou?
  • Wat voel je? Welke gevoelens komen elke keer langs?
  • Welke gedachten heb jij hierover? Wat geef je aandacht?
  • Welk gedrag hoort er bij deze gevoelens en gedachten?
  • Wat zijn de gevolgen hiervan?
  • Wat wil je veranderen?

Om extra overzicht te krijgen, kan je alles opschrijven. Leg het dan even weg en laat het los. Hierna ben je er natuurlijk nog niet maar de eerste stap is er in elk geval. Verandering gaat in kleine stappen, zolang je dat voor ogen houdt, dan komt het goed.

Nu terug naar kamille. Kamille is een plantje wat ondersteuning kan geven in dit proces. Kamille, oftewel Chamomille matricaria, is afkomstig van het Latijnse woord ‘mater’ wat moeder betekend. En ‘caria’ wat zorg betekend.

De plant en de mens

Kamille is een plant die snel kan overheersen. Hij kan andere planten verdringen en verstikken. Kamille staat symbool voor de moederfiguur, waar je nieuwe energie kunt opdoen. En het staat voor begrip en warmte. De moederlijke zorg kan echter ook doorslaan naar overbezorgdheid en verstikkend worden. Dan is er geen ruimte meer om te groeien en zelfstandig te worden.

Kamille is goed voor moederskindjes die afhankelijk zijn en zich onzeker voelen. Hij voelt zich niet opgewassen tegen het leven. Maar het past ook bij mensen die zich teveel voor anderen inzetten. Steeds maar meer willen, dat niet aankunnen en daardoor overspannen en uitgeput raken. Kamille geeft rust en nieuwe levenskracht.

Geneeskrachtige werking

Kamille werkt kalmerend en rustgevend voor het zenuwstelsel. Vooral bij de klachten die ontstaan door stress. Bij vermoeidheid en slapeloosheid, wanneer je angstig bent, nachtmerries hebt of heimwee. Op de spijsvertering heeft het ook een gunstig effect. Werkt pijnstillend en kalmerend bij maag en darmstoornissen.

Het remt ontstekingen en is een uitstekend kruid voor kinderen. Bij snel opkomende infectieziekten met koorts of tandjes die doorkomen. Verder bij verschillende ontstekingen zoals blaas- oog- of voorhoofdsholte-ontsteking.

Gebruik

Het is goed in te zetten als kompres, op de ogen, maar ook op slecht helende of ontstekende wonden. Als een stoombad bij verkoudheid, acné of vervuilde huid. En natuurlijk als thee of tinctuur te gebruiken.

Oogbadje

Geef je ogen rust met dit oogkompres bij hooikoorts, vermoeide ogen of ontstekingen.

  • Doe 1 el fijngesneden kamille, (kan ook met goudsbloem en/of rozenblaadjes erbij) in een glazen kom.
  • Giet er 5 dl heet water (licht afgekoeld) overheen en laat het 30 minuten trekken.
  • Zeef de vloeistof door een kaasdoek of koffiefilter (ongebleekt)
  • Bij deze hoeveelheid kan je het overgieten in een glazen fles en ongeveer een week bewaren in de koelkast. Natuurlijk kun je ook een kleinere hoeveelheid maken.
Thee

Kamille thee is natuurlijk heel bekend. Drink het voor het slapen, het geeft rust en werkt kalmerend, eventueel in combinatie met andere rustgevende kruiden zoals passiebloem. De thee kun je ook gebruiken bij infecties van de keel, kou en griep, het vermindert verstopte bronchiën en verhoogt de weerstand.

Geniet ervan!

Geen artikel meer missen? Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:
Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntyre, 2010
Grow your own drugs, James Wong, 2011
Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

Boekentip: Wil je meer handige tips voor je gezondheid?

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Meer lezen? Bestel nu Eet meer energie bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending. 

 

Lees ook deze artikelen:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter