Bewustzijn

De schaduwzijde van spirituele groei

Door Saskia Chatillon‘
De schaduwzijde van spirituele groei

Wanneer je je al een tijdje verdiept in spiritualiteit en je kijkt eens terug naar jezelf, kun je waarschijnlijk merken dat je veranderd bent. Misschien maak je je minder druk om dingen waarbij je vroeger nog snel op de kast zat. Het kan ook zijn dat je rustiger bent vanbinnen en sneller patronen bij jezelf en bij anderen herkent. Allemaal mooie ontwikkelingen, die je aan je eigen inzet hebt te danken.

Maar er is wel een schaduwzijde aan je groei, wat niet zo vaak belicht wordt. Veranderingen gaan soms in groeistuipen en soms heel geleidelijk, maar altijd hebben ze een effect op jou en je omgeving. Als je kiest voor spirituele groei, kun je wel eens de volgende ervaringen hebben:

  • Mensen die jou al wat langer kennen zeggen ‘Het kàn niet dat je zo veranderd bent’.
  • Door je behoefte aan eerlijkheid en openheid schrikken anderen van je en nemen ze wat afstand.
  • Je merkt dat je nieuwe mensen aantrekt en helaas ook afscheid moet nemen van vrienden en kennissen die nu minder bij je passen.

Pijnlijk

Het kan best confronterend zijn om te merken dat mensen anders op je reageren. Zeker wanneer je ziet dat vriendschappen zo veranderd zijn, dat ze eigenlijk niet meer levensvatbaar zijn. Door bewuster te gaan leven en spiritualiteit als onderdeel van je leven te zien, kun je flinke veranderingen in je sociale leven ervaren. Soms zelfs in je liefdesrelatie, wanneer blijkt dat je partner minder goed bij je past dan vroeger. Dat is pijnlijk en het vraagt om bewuste aandacht.

Deze 3 tips kunnen je helpen:

  1. Vertel de mensen om je heen over de stappen die je zet. Open communicatie is een voorwaarde voor verbinding en begrip. De ander hoeft je niet precies te volgen; het gaat om je de intentie om met je naasten over je leven te delen.
  2. Verwacht niet dat de mensen om je heen de dingen zo zien als jij; verschil is juist goed en het leert je te accepteren en in liefde te blijven. Houd wel de vinger aan de pols over respect: je geeft het aan anderen en je verwacht het ook terug. Er zijn grenzen.
  3. Sta stil bij afscheid, het is pijnlijk wanneer mensen zoveel afstand van je nemen dat je elkaar gaat loslaten. Of wanneer je zelf afstand neemt. Neem echt de tijd om te rouwen, dat helpt om los te laten. Natuurlijk trek je weer nieuwe mensen aan, maar je mag stilstaan bij wat er was.

Ego-gedrag

Een andere schaduwzijde waar je nog wel eens van kunt schrikken is het ego-gedrag dat je kunt zien bij bijvoorbeeld workshops en trainingen. En dan niet alleen van medestudenten, maar ook van leraren. Misschien had je dat helemaal niet verwacht bij spiritualiteit, maar helaas is het een realiteit die vaak voorkomt. Eigenlijk is het ook niet zo gek: de mens denkt bij zichzelf vaak dat hij niet echt iets voorstelt. Je wilt liever bijzonder zijn en iets kunnen, dan voel je je meer gezien, erkend en mogelijk ook bewonderd. Niets menselijks is ons vreemd tenslotte.

Spiritualiteit is alleen zo ongrijpbaar, dat je er vaak niet een wetenschappelijke methode op los kunt laten: je doet A en dan B en vervolgens kom je uit bij C. Was het soms maar zo concreet. Dit kan best onzeker maken. Misschien heb je bij een spirituele training gemerkt dat je ergens best goed in was en dat gaf je een fijn gevoel. Dan kijk je om je heen en zie je iemand die het iets net beter doet dan jij. Of je gaat lesgeven en dan is het niet vreemd dat je je wel eens vergelijkt met andere leraren. Ergens schiet je altijd wel tekort en dit kan voeding geven aan ego-gedrag. Ego hebben we allemaal, maar het kan doorschieten in gedrag wat ondermijnend werkt naar andere mensen en uiteindelijk ook naar jezelf.

Uitsluiting

Dit merk je bijvoorbeeld door het hanteren van veel regels en ook uitsluiting van anderen. Ik heb ooit eens bij een driedaagse training gezeten waarbij op dag één tegen een echtpaar werd gezegd dat ze moesten vertrekken. En plein public. Ze hadden net enthousiast (oké, ook een beetje hardnekkig) verteld over dat ze waren ingewijd tot de zoveelste macht. Zoiets. De allergie van de leraar was juist het vergaren van diploma’s en inwijdingen, bleek uit haar vele boze woorden over concullega’s die wel jarenlange trainingen hadden gedaan. Overigens kies je de docent waar je op dat moment het meest thuis voelt, dus dat zegt ook veel over mij toen.

Bij een mediumtraining gaf een leraar mij – ook hardop en midden in de groep – de toekomstvoorspelling dat ik nog een kind zou krijgen, een dochter. Dat vond ik interessant, want ik was al een tijdje alleenstaande moeder. Ik vroeg gekscherend of hij er dan ook een man bij zag. Hij antwoordde serieus en op een geladen manier dat hij na afloop wel even tijd voor me had, alleen. Ik wist niet hoe snel ik weg moest komen. En ik heb nog steeds maar één kind, wat overigens prima bevalt.

Ooit had ik een quote op het prikbord van mijn wc gehangen met ongeveer de tekst:

I only listen to the winners: people who know what they are doing and who live a joyous happy life.

Deze vind ik nog steeds relevant, ook al heb ik hem niet meer. Het gaat niet om winnen, maar het gaat wel om het uitkiezen van inspirerende mensen in je omgeving.

Tips om inspirerende leraren te vinden:

  1. Ze zijn vriendelijk. Het lijkt simpel, maar er zijn ook echt onvriendelijke of onbenaderbare leraren. Wat zou je willen leren van mensen die niet openstaan voor anderen?
  2. Ze zijn bescheiden. Als iemand van zichzelf zegt dat hij verlicht is en jou dat wel even leert op zijn peperdure retraite op Hawaii, denk er dan nog eens goed over na.
  3. Ze geven je een gevoel of een ervaring van eenheid. Misschien kun je een bepaalde vaardigheid nog niet, maar voel je je wel gewaardeerd en gerespecteerd om wie je bent als mens. We zijn tenslotte allemaal verbonden met elkaar en spiritualiteit gaat om het ervaren van eenheid.

Een schaduwzijde bij spirituele groei hoort erbij. Je verandert, er zijn mogelijk wijzigingen in de mensen om je heen en je maakt nieuwe keuzes. In jezelf ga je misschien ook een schaduw steeds beter zien; door er bewust van te zijn, aandacht aan te geven en licht op te werpen, zijn je moeizamere kanten ook duidelijker aanwezig. Door er lucht en licht aan te geven, verander en verbeter je ze. Gelukkig zijn het fasen waar je ook weer doorheen gaat, ze horen erbij. Blijf op je eigen licht en op je wijsheid vertrouwen, dan laveer je er makkelijker doorheen.

Wil je meer tips over spiritualiteit? Voor jou heb ik de videotraining gemaakt: In vijf stappen de juiste keuze maken met je intuïtie. Hier krijg je hem gratis: www.saskiachatillon.nl.

Veel licht en wijsheid gewenst!

Wil je tekens van je ziel leren lezen en ontvangen? Start dan vandaag nog met de online cursus Zelfinzicht in je ziel van Rebecca Campbell. Ga met het interactieve werkboek aan de slag om steeds meer tijd met jouw ziel door te brengen en zo jouw hoogste potentie te behalen. Ben je benieuwd? Doe dan de gratis proefles.

Ontdek je innerlijke wijsheid en visualiseer 2023 samen met je ziel

Welk pad ga je bewandelen in 2023? Met dit online werkboek ga je terugkijken op het afgelopen jaar en door te luisteren naar de stem van je ziel kun je een heldere visie creëren voor het nieuwe jaar.

Neem de tijd om het oude jaar af te sluiten in dankbaarheid, en ontdek je de zaadjes die in je ziel zijn geplant voor het nieuwe jaar. Bestel de cursus en ga gelijk aan de slag!

bestel nu

Deel dit artikel online
Saskia Chatillon‘
Saskia Chatillon‘

Mijn passies zijn lesgeven en schrijven en mijn missie is om leiders te helpen naar meer rust en verbinding. Dit is namelijk een belangrijke basis voor effectief en inspirerend leiderschap. Het helpt hen, alle medewerkers en hun omgeving naar een meer bewuste en verantwoorde wereld. Sinds 2002 bestudeer ik praktische spiritualiteit, na tien jaar in het internationale bedrijfsleven te hebben gewerkt. Met veel plezier geef ik trainingen en lezingen; mijn boek Rust - Het geheim van een stiller hoofd is hierbij een praktische tool, wat in mei 2019 gepubliceerd is bij uitgeverij Donkigotte. Als spreker ben ik verbonden aan het sprekersbureau ZijSpreekt. Graag tot ziens bij een event of een training!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?