Home Narcisme Narcistische ouders: heel je innerlijke kind om je ware zelf te worden

Narcistische ouders: heel je innerlijke kind om je ware zelf te worden

Door Wendy Gillissen
innerlijk kind

Geluk, wat is dat? We willen het allemaal. We zijn er allemaal naar op zoek. Maar wat is het eigenlijk, en hoe bereik je het. Veel mensen gaan er onbewust van uit dat ze iets van buitenaf nodig hebben om gelukkig te zijn: materiële dingen zoals een nieuwe auto, erkenning van anderen, een liefdesrelatie, het bereiken van een bepaald doel in de buitenwereld. Maar geluk is een staat van zijn. Het is een manier om in de wereld te staan. En de meest effectieve manier om die staat te bereiken is ons authentieke zelf te zijn.

Kinderen

Als hele jonge kinderen staan we doorgaans nog dicht bij ons ware, authentieke zelf. Kinderen die opgroeien in een gezin waarin hen wordt toegestaan zichzelf te zijn, sprankelen. Ze zijn spontaan en treden de wereld met open, nieuwsgierige blik tegemoet. Ze hebben weinig nodig om gelukkig te zijn: een heel jong kind kan al dolgelukkig spelen met herfstbladeren die dansen in de wind.

Innerlijk kind

Velen van ons hebben in een bepaald stadium van ons leven het contact met dat vreugdevolle kind min of meer verloren. We moeten voldoen aan allerlei eisen die de maatschappij ons stelt. We hebben soms ouders die moeite hebben met de vrije geest van het authentieke kind en het gaan onderdrukken. Dit kan gebeuren door afwijzing, door negeren of ontkennen, door verkeerd spiegelen en labelen.

Ouders

Zo kunnen ouders die moeite hebben met de compromisloze eerlijkheid van een kind, haar uitspraken bijvoorbeeld labelen als ‘’brutaal’’ of ‘’onbeschoft’’ en het voor straf afwijzend behandelen of negeren. Ouders die moeite hebben met spontane, energieke kinderen kunnen hen in een psychologisch keurslijf dwingen – een boze blik kan al afdoende zijn, vooral bij herhaling.

Narcistische ouders

In gezinnen met een of twee narcistische ouders kan een kind zelfs stelselmatig als ‘’verkeerd’’ behandeld worden als hij zichzelf is en uit – dan is een assertief kind ‘’agressief’’, een eerlijk kind ‘’onbeschoft’’ en gemeen, een kind dat in alle rust iets contempleert ‘’suf’’ en een kind dat vragen stelt ‘’dom’’ of juist ‘’lastig’’. Zo had een cliënte van mij een vader die uiterst kritisch was en eiste dat ze alles perfect deed, maar een moeder die haar voortdurend afremde, want ‘’ze was te zwak’’ (een projectie van moeders eigen angsten). Ze kon daardoor geen kant op en werd lamgelegd – iets wat door zorgvuldig bevrijden van haar innerlijke kinddelen opgelost werd, als een bol wol die volkomen in de knoop was geraakt en rustig weer ontward moest worden.

Aanpassen

Kinderen zijn in alle opzichten nog afhankelijk van hun ouders: voor hun fysieke overleven, maar vooral voor hun psychologische en emotionele welzijn. Om het gevoel te hebben dat ze er mogen zijn, dat ze goed genoeg zijn, dat ze aandacht waard zijn, kijken kinderen naar hun ouders. Ze passen zich aan in de verwachting om zo de liefde, koestering en bevestiging te krijgen die ze nodig hebben. Daarbij gaan ze vaak voorbij aan hun authentieke zelf en behoeften – want als je nog klein bent, zijn je ouders alles voor je.

Helen

Het weer verbinding maken met het authentieke kind is vaak een noodzaak om weer ons authentieke zelf te kunnen zijn – maar nu als bewuste volwassenen. Het omhelzen en koesteren van het aangepaste kind, het weer toestaan zichzelf te zijn en uit te drukken is helend – en geeft ons als volwassenen de mogelijkheid weer te gaan stralen. Onze ware, unieke zelf met al diens prachtige, unieke kwaliteiten komt in oervorm tot uiting in ons geheelde, oorspronkelijke kind – en kunnen we als geheelde volwassenen bewust gaan leven. Dat is de basis voor geluk. Meestal is daar niet meer voor nodig dan alleen maar onszelf te zijn!

Boeken om zelf mee aan de slag te gaan

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn, helen van een door narcisme verstoorde moeder-dochterrelatie van Karyl Mcbride. De liefdevolle en effectieve manier waarop Karyl de relatie met je moeder aanpakt, maakt dit een belangrijk boek! Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 25,- met gratis verzending.

In Voorbij het narcisme laat Mjon van Oers zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Je kunt het boek inkijken bij onze webshop Boekenwereld.com of bestel jouw exemplaar voor € 18,50.

Lees ook deze artikelen:

Laat een bericht achter