Liefde & Relaties

5 redenen waarom je (steeds) giftige relaties aangaat

Door Mjon van Oers
5 redenen waarom je (steeds) giftige relaties aangaat

Beland je vaak in giftige relaties of ontmoet je steeds giftige mensen? Dan is het slim om diep in jezelf te duiken. Er zijn namelijk een paar belangrijke redenen waarom deze mensen steeds op je pad komen. Narcisme-expert Mjon van Oers (auteur van Detox je liefdesleven) geeft je hoop: “Het lijkt misschien een mysterie waarom dat gebeurt, maar de oorzaken zijn niet zo moeilijk te achterhalen”.

Opgroeien met emotioneel onbeschikbare ouders zorgt ervoor dat je het giftige gedrag niet als abnormaal herkent.

Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom je in een giftige relatie terecht kunt komen. Het kan zelfs zo zijn dat je meerdere ongezonde relaties hebt. Het lijkt misschien een mysterie waarom dat gebeurt, maar de oorzaken zijn niet zo moeilijk te achterhalen. Aan de ene kant zijn er oppervlakkige redenen zoals iemand gewoon niet goed genoeg kennen voordat je er een relatie mee aangaat. Aan de andere kant kunnen de redenen ook complexer zijn, omdat het afhangt van je individuele ervaring.

5 redenen waarom je giftige relaties aangaat

Dit zijn 5 redenen waarom je giftige relaties aangaat (en wat je kunt doen om het te voorkomen):

1. Je weet niet hoe een gezonde relatie er uit ziet.

Veel mensen zijn erg in de war over wat seks en wat liefde is. Het is net alsof ze niet meer weten waar ze aan toe zijn. Het lijkt soms ook alsof iedereen denkt dat we tegenwoordig allemaal veel verschillende seksuele ontmoetingen moeten hebben om aan ‘de norm’ te voldoen. Daarbij wordt onvoorwaardelijke liefde, gezonde genegenheid, oprechte toewijding en ware aantrekkingskracht vergeten. Het beperkte beeld dat daarmee wordt geschetst is vaak de norm geworden van de beslissingen en de manier waarop veel mensen over liefde en relaties denken.

Veel verschillende relaties en vluchtige seksuele ontmoetingen kunnen echter op de lange termijn nadelige effecten hebben op je geestelijke gezondheid en je persoonlijk welzijn door toenemende gevoelens van innerlijke leegte. Het gevolg is dat je daardoor steeds nieuwe ongezonde relaties blijft aantrekken.

Het is een ware bevrijding om te ontdekken dat je niet mee hoeft te doen aan de obsessie om steeds van de ene naar de andere nieuwe (bed-)partner te springen. Door de tijd te nemen om iemand echt te leren kennen, kun je jezelf veel hartzeer besparen.

Dít is het verschil tussen een gezonde en een ongezonde relatie.

2. Je bent nog niet hersteld van eerdere giftige of narcistische relaties

Verraad door een narcist of een andere giftige manipulatieve partner laat diepe emotionele wonden achter. Je bent gekwetst, maar misschien liep je weg voor het verdriet en ging je snel op zoek naar een nieuwe relatie. Wat gebeurt er dan?

De negatieve energie van je vorige partner kan dan nog steeds in je aanwezig zijn. Narcisten hebben een radar voor deze pijn en beloven dat je pijn zal verdwijnen. Je valt ervoor. De relatie is een tijdje goed, maar dan gaat het allemaal mis en voel je je slechter dan ooit.

Onthoud dat het delen van je lichaam met iemand een spirituele band creëert. Tijdens intiem contact vindt er een uitwisseling plaats die leidt tot een energetische overdracht. De meeste mensen hebben er geen idee van hoe groot de overdracht van ‘andermans bagger’ via seksuele energie kan zijn, maar de fysieke daad van seksualiteit heeft implicaties op je energetische welzijn.

Psychologische en fysieke banden worden vaak verbroken zodra een relatie is beëindigd, maar de spirituele / energetische band blijft bestaan. Deze band is als een elektrisch koord waar energie door heen en weer gaat. De kracht ervan is gebaseerd op de diepte en intensiteit van de verbinding.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat de gedachten en emoties of je bewustzijnsstaat wanneer je seks hebt, datgene is wat je in je (bed-)partner implanteert en andersom. Het begrijpen van deze energetische banden die je met mensen creëert elke keer dat je een seksuele interactie hebt, kan zorgen voor meer onderscheidingsvermogen in je keuze voor een partner.

Het kan jaren duren om je lichamelijke energieveld dat je uitstraalt, te zuiveren en om de oorspronkelijke en authentieke en frequentie van het lichaam terug te krijgen. Deze persoonlijke ‘energetische handtekening’ is echter cruciaal als het gaat om het aantrekken van een partner die bij je past.

Daarom is het zo belangrijk om volledig te herstellen van giftige relaties, zelfs als dit betekent dat je een tijdje moet stoppen met daten. Je hebt de tijd nodig om te helen, zodat je veel gezondere romantische partners kunt aantrekken.

Zó kun je je kracht terugvinden na een ongezonde relatie.

3. Je groeide op met met emotioneel onbeschikbare mensen

Opgroeien met emotioneel onbeschikbare ouders is een volgende oorzaak om ongezonde relaties aan te gaan. Dit komt mede doordat je het gedrag dan niet als abnormaal herkent. Je bent het immers gewend.

Het is ook een feit dat, als je als kind enige vorm van fysiek, emotioneel of psychisch misbruik hebt ondergaan, je daardoor later in je leven vatbaarder wordt voor narcisten en andere misbruikers. Als kind heb je niet de mogelijkheid gehad om met die pijn, woede, teleurstelling, schaamte en verdriet om te gaan.

Uiteindelijk komt het neer op het niet krijgen van onvoorwaardelijke liefde in je jeugd. Dat is de dieperliggende pijn van je niet goed genoeg voelen. Het idee dat je niet goed genoeg bent en geen onvoorwaardelijke liefde verdient, slaat zich dan binnen in je op. Nogmaals, narcisten voelen je kwetsbaarheid en gebruiken dit om je aan de haak te slaan.

Het wordt het veel gemakkelijker om dit zelfdestructieve gedrag te veranderen zodra je je hiervan bewust wordt. Probeer de volgende keer dat je in een situatie terechtkomt met iemand waarbij je drama, trauma en pijn ervaart eens te ontdekken of je misschien een relatie uit je verleden naspeelt. Als je vermoedt dat dit het geval is, overweeg dan om eerst aan jezelf te werken in plaats van je te verbinden met een partner die niet echt goed voor je is. Bewustzijn is de eerste stap naar verandering en herstel.

In dit artikel lees je meer over het opgroeien met een narcistische ouder: narcistische opvoedstijlen én de effecten op jou als kind.

4. Je herkent giftig gedrag niet

Het is van belang om manipulatieve technieken te kunnen doorzien en te weten hoe je ze kunt herkennen. Jezelf onderwijzen is dus van cruciaal belang. Over het algemeen gebruiken misbruikers manipulatieve tactieken om controle over een partner te krijgen en zo hun persoonlijke voordeel te behouden.

Als je de waarschuwingssignalen niet hebt gezien, als je het proces hebt overhaast en nu (opnieuw) verwikkeld bent in een giftige relatie, neem dan de stap en beëindig deze. Onthoud dat het nooit te laat is om een relatie te beëindigen die niet goed voor je is.

Zo bevrijd je jezelf uit een ongezonde relatie.

5. Je houdt niet voldoende van jezelf

Het is een levensveranderende openbaring om te beseffen dat er eigenlijk maar één ding is dat je echt nodig hebt om boven alle deze uitdagingen uit te stijgen: zelfliefde. Zodra je leert jezelf lief te hebben, is het bijna alsof de puzzelstukjes van je liefdesleven uit de schaduw komen en zich aan jou openbaren.

Niet voldoende van jezelf houden zal zich weerspiegelen in je relaties. Als je een laag zelfbeeld hebt, ga je gemakkelijker giftig gedrag tolereren. Je innerlijke stem vertelt je dan ‘het is niet zo erg’ of ‘ik heb het verdiend’.

Zelfliefde zal voor altijd veranderen hoe jij jezelf en jouw plek in de wereld ziet. Want als je eenmaal van jezelf leert houden, leer je ook dat het de enige manier is waarop je ooit echt van een ander kunt houden.

Misschien denk je nu dat je eerst perfect moet zijn voordat je echt van jezelf kunt houden. Maar zelfliefde wil niet zeggen dat je eerst een ‘verlicht wezen’ moet worden en perfect moet zijn. Wat het wel betekent is dat je eerst voldoende zelf in balans moet zijn om de harmonische eenheid met je liefdespartner te kunnen ervaren. Daarvoor is de eerste vereiste jezelf echt te leren kennen, veel van jezelf leren accepteren en van je leven te houden.

Besef dat ‘werken aan jezelf’ een levenslang proces is. Dat is de reden om NU te beginnen met alvast van jezelf te houden. Begin vandáág nog met lief zijn voor jezelf.

Het vraagt om het besluit dat je 100% voor jezelf gaat. Het gaat over het ontdekken over hoe je jezelf en je eigen leven kunt vullen. Het betekent dat je het niet nodig hebt om een relatie te hebben om je waardig of heel te voelen. Het vraagt je ook om jezelf te bevrijden van ongezonde gewoonten en verslavingen.

Je beseft dan ook hoeveel verantwoordelijkheid je feitelijk zelf hebt over wat je ‘overkomt’. Dit is zeer krachtig en ontketent een heel nieuw uitgangspunt als het gaat om je liefdesleven. Je begint dan een groter geheel te zien.

Je zult dan beginnen te zien dat je relaties ten goede veranderen, omdat je niet langer onbewust met mensen bent en blijft, om iets te vullen dat je mist, want als je alles al in jezelf hebt, dan ontbreekt er niets. Dan ben je vrij om bewuste keuzes te maken en om eventueel te genieten van de ander en hun aanwezigheid, en om iemand lief te hebben, óf niet. Er is absoluut niets bevrijdender dan dat!

Lees verder: Tips van een therapeut: zo ontwikkel je meer zelfliefde

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

In ‘Detox je liefdesleven, Herstellen van giftige relaties’ van Mjon van Oers leer je gezonde relaties aan te trekken en zelfliefde te cultiveren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?