Bewustzijn

De voordelen van transcendente meditatie

Door Mieke Lannoey
De voordelen van transcendente meditatie

Transcendente meditatie: de naam doet velen met de wenkbrauwen fronsen. Dat effect had het in eerste instantie ook op mij. Maar ondanks wat je zou vermoeden is transcendente meditatie gewoon een techniek, een techniek die je lichaam en geest tot een diepe staat van rust brengt en veel wetenschappelijk bewezen voordelen kent. Het staat volledig los van religie of spiritualiteit. Toch heerst er een zeker cult-gebeuren rondom de term. Daarom besloot ik om het aan te leren op individuele basis bij een coach met jarenlange ervaring.

Eenvoudige techniek

Eigenlijk valt er niet veel te ‘leren’. De techniek is heel eenvoudig. Tijdens de individuele sessies kreeg ik een mantra mee (het mantra dat je krijgt, wordt gekozen uit een reeks van bestaande mantra’s en wordt dus niet speciaal voor jou bedacht, zoals vaak wordt beweerd), werd de essentie van transcendente meditatie uit de doeken gedaan (oorsprong, effecten, mogelijke gewaarwordingen en hun betekenis, doel, etcetera) en kreeg ik een antwoord op al mijn vragen.

Mijn ervaring met mediteren

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een andere vorm van meditatie heb beoefend. Telkens wanneer ik een geleide meditatie probeerde te doen was ik na een paar minuten al afgeleid. Ik heb sowieso een korte aandachtsspanne, dus lange tijd ging ik ervan uit dat mediteren niets voor mij was. Wat veranderde er dan? De voorbije jaren (de aanzet werd gegeven door mijn burn-out) stonden voor mij in het teken van persoonlijke groei en bewustwording. Ik volgde heel wat workshops en coaching, las tientallen zelfontwikkelingsboeken en ontwikkelde nuttige tools om belemmerende overtuigingen mee te transformeren.

Ondanks al deze waardevolle bagage kwam ik op een punt te staan waarop ik het gevoel had niet meer vooruit te gaan, ik voelde dat ik nog ‘iets’ nodig had, maar wat? In eerste instantie ging ik op zoek naar een retraite. Ik vond er een paar waarvan het programma mij ontzettend aansprak, maar telkens wanneer ik mij wilde inschrijven voelde ik mij innerlijk tegengehouden worden. Mijn buikgevoel zei me: “zoek het niet langer buiten jezelf, maar in jezelf”. En zo kwam ik uit bij transcendente meditatie.

Transcendente meditatie

Intussen ben ik een maand bezig met transcendente meditatie. Concreet betekent dit dat ik twee keer per dag 20 minuten mediteer, na het ontwaken en voor het avondmaal of voor het slapengaan. Hoewel ik mezelf helemaal niet als een gedisciplineerd persoon beschouw, heb ik nog geen enkele sessie geskipt. Dat heeft één grote reden: ik heb er ontzettend veel baat bij. Ik sta er zelf versteld van.

Nadelen

Vooraleer ik je laat kennismaken met alle voordelen die ik ervaar, zal ik starten de nadelen op te noemen, alhoewel het niet echt nadelen zijn (gezien de achterliggende betekenis ervan) en ze intussen ook alweer voorbij zijn. De eerste twee weken had ik last van hoofdpijn (ter hoogte van het voorhoofdschakra, ook wel derde oog genoemd), vermoeidheid (waar veel mensen tijdens de maand juli ‘last’ van bleken te hebben) en buikloop (wat vanuit de MIR-Methode wordt gezien als het loslaten van oude emoties).

‘By setting up times to be alone with yourself, you allow additional power to flow.’ (bron onbekend)

10 voordelen van transcendente meditatie

En dan nu, de voordelen, ik vat ze samen in tien punten:

 1. Een diepe innerlijke rust

Ik ervaar een enorm sterk vertrouwen in het leven, een gevoel dat alles goed is zoals het is en leef ontspannen in het hier-en-nu in plaats van gepreoccupeerd te zijn door zorgen over het verleden of angsten voor de toekomst.

 1. Focus, creatieve inspiratie en gerichte actie

Waar ik de voorbije maanden nog in een wachtmodus zat, ben ik nu helemaal op dreef en in flow. Ik barst van de ideeën waar ik meteen mee aan de slag ga. Mijn ondernemerszin en organisatietalent zijn aangewakkerd en ook het schrijven aan mijn tweede boek loopt als vanzelf.

 1. Emotionele stabiliteit

Dit is voor mij allicht het allergrootste voordeel. Voor het eerst in mijn leven voel ik me emotioneel onafhankelijk van mijn partner (wat gek genoeg in eerste instantie zeer vreemd aanvoelde). Ik heb mijn emoties veel beter onder controle (wat mijn partner volmondig beaamt) en ben minder onderhevig aan stemmingswisselingen.

 1. Een gevoel van innerlijke richting

Ik weet wat mij te doen staat. Mijn levensmissie wordt steeds helderder. Ik kan onderscheid maken tussen welke verlangens voortkomen uit mijn ego (dat er een verborgen agenda op na houdt) en welke verlangens authentiek zijn (puur en gericht op een hoger doel van liefde en verbinding).

 1. Innerlijk opruimwerk

Heel wat diep verborgen belemmerende overtuigingen en pijnlijke, vastgeroeste emoties zijn aan het licht gekomen waardoor ik ze heb kunnen loslaten. Er worden steeds diepere lagen afgepeld.

 1. Afgestemd op de signalen van mijn lichaam

Ik sta beter in contact met mijn lichaam en hoor beter wat het van mij vraagt. Zo heb ik steeds minder de neiging om voedingsmiddelen of dranken te nuttigen waarvan ik weet dat ze niet goed voor mij zijn.

 1. Relativeringsvermogen

Ik kan veel gemakkelijker loslaten en ben minder geneigd om in nodeloze discussies te treden. Ik kan mijn perspectief makkelijker bijstellen. Als gevolg hiervan ervaar ik minder stress.

 1. Gelukkiger zijn

Ik ben een meer tevreden versie van mezelf geworden. Vaak betrap ik mezelf erop dat ik gewoon zit te glimlachen. Ik voel me steeds trouwer worden aan mezelf en mijn eigen waarheid en dat brengt automatisch een geluksgevoel met zich mee.

 1. Bewuster leven

Ik ben me meer bewust van mijn eigen gedrag en neem er veel spontaner mijn verantwoordelijkheid voor op, zo probeer ik bijvoorbeeld minder te oordelen en veroordelen (ook al lijkt een situatie hier soms om te vragen) en meer mededogen aan de dag te leggen.

 1. Positieve invloed op relaties

Er zijn minder conflicten en ik kan meer genieten van het gezelschap van anderen omdat ik steeds minder van hen verwacht (omdat ik meer aan mezelf geef). Er treedt heel duidelijk een rimpeleffect op.

Ik ben met andere woorden een erg dankbare student van het leven!

Lichtwerker zielsreizen

Lichtwerker zielsreizen

Ga aan de slag met 'Lichtwerker zielsreizen' van Sahvanna Arienta en ontdek astrale projectie voor empaten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reactie
 1. Joachim 15 augustus 2017 - 16:41
  Reply

  Beste Mieke, Ik zou je aanraden om het boek The Field Paradigm te lezen, wat meer inzicht geeft over de (toch wel) spirituele achtergrond van TM. Je gaat veel beter begrijpen waarom TM zo'n krachtige positieve effecten heeft, en waarom deze effecten nog maar het tipje van de ijsberg zijn. Je kan het boek gratis downloaden op www.fieldparadigm.com. Voorlopig alleen in het Engels, maar de nl vertaling komt er aan.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?