Hooggevoeligheid

Ontdek het geheim van een helende wandeling…

Door Jolanda Hoogkamer
Ontdek het geheim van een helende wandeling…

Wandelen werkt niet altijd ontspannend en verfrissend. Het kan zelfs de drukte en chaos in je hoofd alleen nog maar groter maken! Intuïtief coach Jolanda Hoogkamer geeft in dit artikel enkele adviezen waarmee een wandeling wél helend wordt. “Loop in stilte, dus zonder te praten of te luisteren naar muziek of een podcast.”

Al het gepieker verdwijnt naar de achtergrond. Je ontspant en tegelijkertijd laad jij jezelf op.

Dit brengt juist onrust

Wandelen is een fijne manier om tot rust te komen, mits je niet in gedachten verzonken bent. Door bewust te wandelen en al je zintuigen te gebruiken, maak je het effect van wandelen nóg krachtiger: je ontspant, laadt jezelf op en laat stress los.

Misschien herken je het wel: je bent aan het wandelen en ondertussen in gedachten ergens heel erg mee bezig. Dan is je wandeling allerminst rustgevend. Sterker nog, je kunt juist méér gaan piekeren en nog onrustiger worden. Dit komt doordat je aandacht geeft aan je gedachten, wat ze juist versterkt. Want alles wat je aandacht geeft, groeit! Je bent dan een wandelend hoofd, zeg ik weleens gekscherend.

Wat ook niet helpt: er niet helemaal bij zijn, doordat je bijvoorbeeld in gesprek bent met iemand, een podcast luistert of op een andere manier afgeleid wordt. Het zorgt ervoor dat je niet met je aandacht in het moment bent. Je bent niet in verbinding met je lichaam en met je energie. Hierdoor mis je de helende kracht van de wandeling en van de natuur.

Tips: zo wordt je wandeling helend

Met een paar kleine aanpassingen maak je van je wandeling een helend moment. Je gaat als vanzelf uit je hoofd; al het gepieker verdwijnt naar de achtergrond. Je ontspant en tegelijkertijd laad jij jezelf weer op. De eenvoudigste manier om dit te bereiken, is het doen van een geleide wandelmeditatie. Verderop in dit artikel vind je er twee (ze zijn gratis!). In deze meditaties word je letterlijk en figuurlijk stap voor stap begeleid.

Maar ook zonder wandelmeditatie kun je jouw wandeling helend maken. Zorg ervoor dat je met je aandacht in het moment bent. Wandel in stilte, dus zonder te praten of te luisteren naar muziek of een podcast. Zet elke stap heel bewust en voel hoe je voeten steeds weer contact maken met de grond. Gebruik je zintuigen om de omgeving waar te nemen: hoe voelt de wind tegen je huid? Wat hoor je voor geluiden van de natuur? Misschien wel dieren? Wat ruik je? Het kan ook fijn zijn om even stil te staan, je ogen te sluiten en zo je zintuigen bewust te activeren.

Wandelmeditatie 1: Maak contact met je hart

Tijdens deze geleide wandelmeditatie maak je bewust contact met je hart, de natuur en met alles wat leeft. De meditatie heeft een helend effect op je lichaam en geest en duurt een halfuur. De muziek speelt daarna nog 30 minuten door. Fijn als je een lange wandeling wilt maken.

Wandelmeditatie 2: Om te ontspannen en op te laden

Dit is een wandelmeditatie om diep te ontspannen en jezelf weer op te laden. Je maakt bewust contact met jezelf, waardoor je tot rust komt. De meditatie begint met lopen. Daarna mag je een plek zoeken om je ogen te sluiten en je aandacht op jezelf te richten.

YouTube-kanaal met geleide meditaties

Ben je hooggevoelig en vind je het fijn om meer meditaties en filmpjes te bekijken? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van intuïtief coach Jolanda Hoogkamer: www.youtube.com/c/jolandahoogkamer

Gelukkig kunnen we wandelen

Gelukkig kunnen we wandelen

Wil je meer lezen over wat wandelen voor je kan betekenen? In ‘Gelukkig kunnen we wandelen’ van Annabel Streets krijg je 52 wandeltips en inspiratie. Vol wetenschappelijke feiten, vrolijke anekdotes en gevoelige ondertonen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over wandelen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?