Hooggevoeligheid

Hoogsensitiviteit: tips en een meditatie om je energieniveau te herstellen

Door Jolanda Hoogkamer
Hoogsensitiviteit: tips en een meditatie om je energieniveau te herstellen

Ken je dat, dat je energiek de dag begint maar dat je gedurende de dag merkt dat je weinig energie hebt en moe wordt? Veel hooggevoelige mensen zijn bewust en onbewust met hun aandacht bij hun omgeving. Waar je aandacht is, is je energie. Je geeft hiermee je aandacht en dus je energie aan je omgeving. In dit artikel krijg je tips om je energieniveau te herstellen tijdens een drukke dag en kun je een meditatie luisteren die je hierbij ondersteunt.

Waardoor je energieniveau zo kan dalen overdag

Als je hooggevoelig bent, dan neem je meer informatie op uit je omgeving en je verwerkt deze informatie op een dieper niveau dan iemand die niet hooggevoelig is. Alsof je voelsprieten hebt die ervoor zorgen dat je gewoon meer voelt en waarneemt. En jouw interne systeem zorgt ervoor dat je dingen intens kan verwerken. Dit kost veel energie. Jij bent energie en je straalt energie uit. Als je dus veel opneemt en je bent bewust of onbewust met je aandacht bij je omgeving dan verminder je jouw eigen energieniveau. Je energieveld wordt minder krachtig en je energie vloeit als het ware naar je omgeving.

Door je hooggevoeligheid kun je leren om veel meer energie te hebben

Toch is het niet zo dat je als hsp hier altijd last van moet hebben. Sterker nog, je hooggevoeligheid kan er juist voor zorgen dat je veel bewuster kan waarnemen wat er met jouw energie gebeurt. En met wat kleine aanpassingen krijg jij het beheer over jouw energieveld. Zo lek je geen energie meer naar je omgeving en neem je ook niet van alles over van je omgeving. Dit leer je niet zomaar: vaak is dit een proces en leer je dit niet van het ene op het andere moment. Een goede coach en specialist op het gebied van het werken met je intuïtie kan je hier goed bij helpen.

Hieronder lees je 4 tips die je helpen om je energieniveau hoog te houden of te herstellen. Ook kun je gratis een geleide meditatie luisteren die je hierbij helpt.

Tip 1: Je bewust worden waar je aandacht is

Het begint met je bewust worden van waar je met je aandacht bent. Aandacht versterkt namelijk de prikkel of informatie die bij je binnen komt. Iemand kan bijvoorbeeld langs je lopen, zonder dat je het door hebt. Dat komt omdat je aandacht dan niet naar buiten gericht is; dan neem je de ander dus niet waar. Misschien was je in gedachten, maar je was in ieder geval met je aandacht ergens anders! Als je dus wel met je aandacht bij de ander was die langs je loopt, en je bent de hele dag met je aandacht bij je omgeving, dan geef jij jouw energie dus weg aan je omgeving. Observeer waar jij bent met je aandacht gedurende de dag.

Jij kunt met je aandacht bepalen wat er wel of niet bij je binnen komt.

Tip 2: Oefenen in het focussen van je aandacht

Jij kunt dus met je aandacht prikkels bewust binnen halen of juist buiten je houden. Als jij je bewust wordt wanneer je met je aandacht buiten jezelf bent dan kun je dit gaan veranderen. Dit vraagt oefening, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit kan leren. Zelfs als je ontzettend hooggevoelig bent! Of misschien wel juist omdat je hooggevoelig bent.

Ga oefenen in het richten van je aandacht, door te focussen op jezelf en jouw energie. Als je bijvoorbeeld op straat loopt, wees dan met je aandacht bij jezelf, je ademhaling, je voeten die steeds weer de grond raken als je loopt. En steeds als je merkt dat je aandacht weer bij jezelf vandaan gaat dan ga je weer terug naar je ademhaling, je eigen lichaam en je eigen energie.

Tip 3: Creëer eenvoudig korte momenten om je op te laden

Je aandacht bewust richten vraagt ook energie, zeker als je het niet zo gewend bent. Daarnaast hebben we allemaal een beperkte aandachtscurve. Creëer korte momenten op een dag, misschien wel iedere half of heel uur om je even af te sluiten van je omgeving. Dit kan je doen door je ogen te sluiten en vijf of tien keer heel bewust adem te halen met een hand op je onderbuik en de andere hand op je hartgebied, je hartchakra. Stel je voor dat je op iedere inademing nieuwe energie inademt en als vanzelf wat spanning loslaat.

Tip 4: Meditatie om je energieniveau te herstellen

Mediteren helpt je om je aandacht en je bewustzijn te trainen. Door regelmatig te mediteren wordt het makkelijker om je aandacht te focussen. Hierdoor stijgt je energieniveau en ben je minder moe en je neemt minder over van je omgeving. Hierdoor heb je dan minder last van je hooggevoeligheid! Ik heb een meditatie gemaakt die je helpt om je energieniveau te verhogen. In slechts 7 minuten voel jij je een ander mens. Je kunt de meditatie hier gratis beluisteren.

Voluit leven met hooggevoeligheid

Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta Hart’s Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen en meditaties ook interessant:

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reactie
  1. Willem Warbout 10 mei 2020 - 15:48
    Reply

    ik ben het wel met haar eens. zij doet het goed.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?