Psychologie

Tips van een therapeut: zo ontwikkel je meer zelfliefde

Door Nadine Carter
Tips van een therapeut: zo ontwikkel je meer zelfliefde

Wat hebben zelfliefde, je jeugd en jouw moeder met elkaar te maken? Héél veel, zegt therapeut Nadine Carter. Lees in dit artikel hoe jij jezelf de liefde kunt geven waarnaar je verlangt. “Besef dat het gemis dat jij nu ervaart, te maken heeft met wat je gemist hebt in jouw kindertijd.”

Besef dat er altijd iemand is wanneer je die nodig hebt. Besef dat je dat zélf bent.

De oermoeder in jou

Zelfliefde, wat is daar al veel over geschreven. Tips over wat je kunt zeggen tegen jezelf en hoe je grenzen kunt stellen… Maar ik ben op zoek naar iets diepers. Als het allemaal zo simpel was, zou de wereld toch allang overstromen van liefde? Dat diepere vinden we op het niveau van de moeder, jouw eigen moeder. Ik neem je mee naar haar – in jouzelf.

Wat heb je gemist als kind?

Het besef dat je meer zelfliefde wilt en nodig hebt, komt vaak voort uit een diepe pijn, het gemis van liefde. Je ervaart het omdat je van slag raakt wanneer een vriendschap eindigt. Of wanneer je partner zich in stilte terugtrekt als jullie ruzie hebben en jij alleen achterblijft met je boosheid of verdriet. Je voelt maar al te goed dat je niet afhankelijk wilt zijn van de liefde van een ander en dat je de stap wilt zetten naar zelfliefde. Zodat je bij jezelf kunt blijven wanneer je zo geraakt wordt en je alleen voelt.

Maar hoe doe je dat: jezelf liefde geven? Het begint hiermee: beseffen dat het gemis dat jij nu ervaart, te maken heeft met wat je gemist hebt in jouw kindertijd. En nog specifieker, dat je de onvoorwaardelijke liefde van je moeder gemist hebt. Het is dus tijd om de oermoeder in jouzelf op te zoeken, zodat je van daaruit jezelf kunt geven wat je gemist hebt en nu nodig hebt.

Niet meer afhankelijk van moederliefde

De oermoeder is altijd volledig aanwezig, merkt op en raakt aan met een zachtheid die intens verwarmt. Ze is er altijd met haar volledige aandacht, ze is helder en duidelijk, ze helpt op weg zonder te sturen, laat fouten er zijn en is als een anker. Ze kent enkel onvoorwaardelijke liefde. Het kan zijn dat jij dit in je kindertijd gemist hebt. Iedere ouder heeft een eigen rugzak, iedere ouder zou het anders gedaan hebben als hij of zij het kon, dus ook jouw moeder, oma en overgrootmoeder. Volwassen worden gaat onder andere over er zijn voor jezelf en niet meer afhankelijk zijn van moederliefde.

Acht waardevolle tips: zo ontwikkel je (meer) zelfliefde

Voel de oermoeder in jou en stel jezelf de vraag: hoe is het, lieverd?

1. Wees volledig aanwezig in jezelf

Ons hoofd staat maar aan en regeert de boel als we niet opletten. Alles wat met beweging, stilte of creatie te maken heeft, helpt jou om uit je hoofd te komen. Ga naar het bos, mediteer, maak of luister naar muziek, schilder, doe vooral waar jouw hart blij van wordt. Hoe meer je zo met je handen bezig bent, hoe meer je uit je hoofd gaat. Maar vergeet ook niet om een keer écht in rust te gaan zitten en je hoofd ‘uit te laten praten’ tot het helemaal stil is.

2. Vraag jezelf: hoe gaat het?

Check jezelf met regelmaat, zoals een moeder dat zou doen. Voel de oermoeder in jou en stel jezelf de vraag: hoe is het, lieverd? (Of anders verwoord, het is maar net hoe jij jezelf graag aanspreekt.) En geef oprecht antwoord, wees eerlijk.

3. Wees trouw aan jezelf

Alleen maar opmerken wat er bij je speelt is niet zo zinvol, handel er ook naar. Is je antwoord dat je echt moe bent? Plan dan meer rust in zodra het kan. De een kan meteen even gaan liggen, de ander pas later. Wees je bewust van hoe het met je gaat en spreek met jezelf af hoe je avond eruitziet. En houd je er dan ook aan! Dat is misschien wel het moeilijkste, omdat er onderweg zoveel tussendoor kan komen. Wees trouw aan jezelf.

4. Raak jezelf aan

Je lichaam is zo belangrijk, het behoeft geen verdere uitleg dat het nodig is dat je daar goed voor zorgt. Dat doe je vast wel, maar raak je jezelf ook weleens bewust aan? Weet je hoe het voelt als jij je handen om je wangen legt, zoals een moeder bij haar kleine kind? Doe het maar eens terwijl je rustig zit, en leun met je kin in je handen. Wat ervaar je? Een ander voorbeeld. Je kunt op de bank kruipen onder een dekentje, omdat je dat nu eenmaal gewend bent. Je kunt ook eens heel bewust voelen wat je daarmee doet: je dekt jezelf toe. Besef dat je jezelf op deze manier koestert.

5. Luister naar de signalen van je lichaam

Zie jezelf. Om jezelf echt liefde te kunnen geven, is het nodig dat jij je lichaamssignalen opmerkt. Ons lichaam communiceert zo helder en geeft zoveel signalen, we pikken ze alleen vaak niet op. Ja, als het te laat is en we pijn hebben, als we over onze grens zijn gegaan. Een kleine kramp in je buik, een unheimisch gevoel, een steek in je hoofd, een keel die dicht zit, een ademhaling die sneller gaat… Wanneer je in verbinding bent met je lijf, merk je het meteen op. En je neemt de signalen om je heen ook veel sneller waar.

6. (Ver)oordeel niet

Help jezelf op weg zonder te sturen of jezelf af te vallen. Volg je eigen flow, niet de doelen die je gesteld hebt vanuit je hoofd. (Het is op zich belangrijk dat je ze stelt, om ze vervolgens weer los te laten.) Leer je eigen tempo kennen, ontdek wat voor jou werkt en accepteer dat. Je kunt iets bedacht hebben, maar als het voor jou anders werkt, dan werkt het anders. Ook dat is zelfliefde. Jouw tijd, jouw tempo en jouw manier.

7. Zie elke ervaring als een les

Een oermoeder straft niet, oordeelt niet, maar helpt jou om ervan te leren, zodat je kunt groeien. Elke fout, of liever gezegd ervaring, brengt een les met zich mee. De oermoeder in jou steunt je om met liefde te kijken naar deze les. Dat heeft ook te maken met onvoorwaardelijkheid, veroordeel jezelf niet. Zie waar je staat en wat je op dit moment kunt en besef: alles is goed.

8. Wees je eigen anker

Het anker dat stevig aanvoelt als het nodig is en je de rust geeft als je even te moe bent. Een anker om terug te komen bij jezelf als het nodig is. Besef dat er altijd iemand is wanneer je die nodig hebt. Besef dat jij dat zélf bent. Besef dat je nooit alleen bent.

Wil je meer inzichten? Luister dan mijn podcasts, ze wijzen je de weg naar jezelf. Of wil je meer lezen over zelfliefde? Dan is mijn boek ‘Dansen met je schaduw’ misschien iets voor jou.

De diamant in jezelf

De diamant in jezelf

Wie ben je en wat wil je? Het zijn vragen die we vaak te horen krijgen en waar velen geen antwoord op weten. In De diamant in jezelf neemt Gangaji je mee op het spirituele pad om deze, en vele andere, vragen te beantwoorden. Gangaji brengt in haar boek de waarheid helder aan het licht. Dit geeft je de kracht en de mogelijkheid om de stralende diamant die je bent, te kunnen zijn in het Nu.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over zelfliefde:

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?