Bewustzijn

Spiegelen met je ziel: wat kan spiegelen met jezelf jou brengen?

Door Gastauteur
Spiegelen met je ziel: wat kan spiegelen met jezelf jou brengen?

Spiegels in huis hebben is niet zo vreemd. Ermee communiceren is misschien wat minder geaccepteerd. Een stapje terug is jezelf aankijken in de spiegel. Echt aankijken. En dan gaat het niet om het rechttrekken van je shirt of een laatste kam-beweging door je haar. Natuurlijk dragen ze bij aan het uiterlijke vertoon en maken ze de ruimte optisch groter. Maar spiegels laten nog zoveel meer zien.

Alledaags spiegelen

Wanneer heb jij voor het laatst echt naar jezelf gekeken in de spiegel? Kun je daar überhaupt wel positief op antwoorden? De spiegel waarin je je tanden bekijkt of je jurk gladstrijkt, heeft je zoveel meer te vertellen dan alleen een snelle check van je omhulsel.

De term spiegelen komt uit de psychologie. Vaak spiegel je onbewust de personen uit je omgeving waar je mee interacteert. Spiegelen is een lichaamstaal en is heel natuurlijk. Door dezelfde houding aan te nemen, kun je mensen op hun gemak stellen en aantonen dat je meeleeft en begrijpt wat er wordt gezegd. Het hoeft geen bekende van je te zijn, maar veelal wordt er ook onbewust gespiegeld met liefdespartners en wanneer je met vrienden bent. Spiegelen werkt verbindend en emoties worden met zachte ogen bekeken, zonder oordeel.

Spiegelen met je ziel

Wat kan spiegelen met jezelf jou brengen? Begin maar eens te ontdekken door jezelf aan te kijken in de spiegel. Zoek het wit op van je ogen en ga via de iris naar je pupil. Dat is jezelf écht aankijken. In dat donkere stipje zit jij ook. Ga eens mediteren voor de spiegel en leid jezelf in door naar jezelf te kijken. Wat voor gevoel komt er bij je op? Welke woorden? Elke emotie mag je voelen, aankijken en teruggeven.

Door te focussen op jouw spiegelbeeld, verdwijnt alles daaromheen. Je kan de leegte ervaren die ook mediteren met zich meebrengt. Er is dan even geen tijd en ruimte; alleen jouw wezen. Wil je nog een stapje verder? Dan kun je bijvoorbeeld met jezelf in gesprek gaan. Stel jezelf vragen of begin over ervaringen die je graag in je leven wilt opdoen. Visualiseer jouw toekomstige leven en ontdek wat je spiegelbeeld jou daarover vertelt. In die stilte ontstaan vaak de mooiste ideeën en inzichten.

Omarm je spiegelbeeld

Als je moeite hebt met jezelf aankijken in de spiegel, kun je ook beginnen met het observeren van je lichaam. Visualiseer een bron vanuit je hart of buik en stel je open voor antwoorden. Start met een paar minuten en bouw op naar een tijd die comfortabel voelt voor jou. Bekijk jezelf met zachte ogen en communiceer met jezelf op een andere manier. Accepteer jezelf en je gevoelens. Jij mag er zijn, net als je gevoelens en gedachten. Laat je niet van de wijs brengen door je ego.

Je ego sputtert tegen en vindt het maar belachelijk dat je wegdroomt in je eigen ogen. Als je eenmaal daaraan voorbij bent, ervaar je een diepe rust en acceptie voor jezelf. Ook wanneer je affirmaties over je lippen laat gaan, kun je jezelf tegelijkertijd in de spiegel aankijken. Spreek jouw wezen aan met wijze woorden en voel de emotie die bij je opkomt. Voel je echt vrij wanneer je spreekt over vrijheid en ervaar liefde als je meer zelfliefde wenst. Spiegelen kan confronterend zijn, maar die dualiteit mag ook plaatsvinden. Zonder donker geen licht. Houd jezelf een spiegel voor en stel je open voor alles wat zich voordoet. Omarm je spiegelbeeld.

Geschreven door Andrea Dronk

De diamant in jezelf

De diamant in jezelf

De diamant in jezelf bestaat uit 55 korte teksten; beschouwingen en inzichten die je dierbaar worden en je telkens opnieuw boeien en verrijken. Door het hele boek heen stelt Gangaji je vragen die aanzetten tot oprecht, diepgaand zelfonderzoek.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?