Narcisme

Hoe narcisme doorzien je sterker zal maken

Door Mjon van Oers
Hoe narcisme doorzien je sterker zal maken

Hoe confronterend en pijnlijk het ook is, narcisme leren doorzien is een goede zaak. Door narcistisch gedrag te leren herkennen in je relaties, familie en werk zul je een nieuwe blik op mensen en de realiteit krijgen, zodat het je uiteindelijk veel krachtiger maakt. Het leren doorzien heelt vaak al je illusies en desillusies, niet alleen over de narcist, maar over het hele leven.

Herstellen van de narcistische desillusie

Het herstellen en verwerken van de desillusie van het omgaan met een narcist kan een pijnlijke ervaring zijn. (Hier vind je 9 tekenen van een relatie met een narcist.) Tegelijkertijd kan het als een enorme stimulans dienen om je leven op een positieve manier te veranderen.

Pijn gaat hand in hand met veranderingen, dus omarm het, laat het je begeleiden en laat het een katalysator zijn voor je innerlijke metamorfose.

Vergeet niet: hoeveel pijn je ook kunt ervaren door het narcisme daadwerkelijk te gaan doorzien, de beloning en de voordelen van het terugvinden van jezelf zullen ruimschoots opwegen tegen de nadelen.

We worden in ons leven continu gevoed met illusies. Op een bepaalde manier zijn we allemaal naïef. Vooral over wie je bent, wie die ander is en wat het leven is of zou moeten zijn. Als jij de narcistische dynamiek gaat herkennen in allerlei facetten van het leven, zal het je helpen om vele illusies te doorbreken en veel zelfbewuster en assertiever te worden.

Checklist

Het maakt niet uit hoe zeker, charmant en vriendelijk iemand overkomt. Juist een zeer narcistisch persoon draagt het masker van perfectie. (Lees hier ook de drie kenmerken van een narcist.) Een narcist identificeren is daarom een lastige kwestie, omdat bijna niemand verwacht dat iemand met zo’n charmant voorkomen ook zo schadelijk en destructief kan zijn.

Om de verborgen kracht van een narcist te leren herkennen is het goed om te weten wat ten grondslag ligt aan hun vermogen om vooruit te komen in het leven. Hier zijn de belangrijkste redenen:

 • Een narcist blinkt uit in het maken van een goede eerste indruk. Wanneer je een narcist voor het eerst ontmoet, dan zal hij of zij meestal intelligent, zelfverzekerd en welbespraakt overkomen.
 • Een narcist is ervan overtuigd dat hij of zij grote successen kan behalen en ongelooflijke persoonlijke kwaliteiten heeft. En, omdat narcisten zo geloven in hun eigen fantasieën, kunnen ze zeer geloofwaardig overkomen.
 • Het voornaamste doel van een narcist is persoonlijke glorie. Als ze fouten maken en er dingen verkeerd gaan, ontkennen of vervormen ze die informatie, en ‘herschrijven ze de geschiedenis’ om te voorkomen dat ze de schuld krijgen.
 • Een narcist streeft leidinggevende posities na. Dit voorziet ze van de sociale status en macht waar ze zo naar op zoek zijn. Hun carrière speelt zich dan ook vaak af op plekken waar ze veel aandacht krijgen en/of waar ze een functie hebben op hoog niveau binnen een organisatie, de politiek, entertainment of het bedrijfsleven. (Lees hier bijvoorbeeld de twintig kenmerken van een narcistische baas.)

Wat kun je doen?

Wist je dat je de narcist het gemakkelijkste kunt verslaan, door NIETS DOEN? Hierdoor ben je in staat de energie voor jezelf te houden.

De narcist intimideert erg graag, is er op uit om je te vernederen en om je uit te lokken, en dat lukt hem of haar helaas maar al te vaak. Laat het niet gebeuren, stop met hun spelletjes meespelen..

 • Blijf in het contact met een narcist altijd dicht bij jezelf
 • Zie de kinderachtige manier van doen
 • Laat je niet beïnvloeden
 • Spreek de waarheid
 • Laat je niet intimideren
 • Behoud je gevoel voor humor
 • Lach om de narcist zijn rare streken
 • Behoud je energie

De oplossing is simpel: niets doen, betekent namelijk dat je niets hoeft te doen! Niets doen betekent dat je stoïcijns blijft, in rust, in waarheid, in vrede en jezelf.

Voorbij het narcisme

Voorbij het narcisme

Herken jij deze situatie en wil je weten wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen narcistisch misbruik? Bestel dan Voorbij het narcisme van Mjon van Oers.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Ook interessant: kijk verder in het Inspirerend Leven Dossier over Narcisme en lees al onze artikelen. Klik hier.

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. MJPA 18 oktober 2018 - 21:16
  Reply

  Het is een veelkoppig monster. Uiteindeluk gaat het om zelfonderzoek! Ikkezelf was eerder redeluk narcistisch en daarvoor nogal onzeker. Door voortgaand onderzoek ben ik erachter gekomen dat mensen die naar narcisten toetrekken zelf perfectie verlangen en slecht zijn in waardevolle confrontatie aangaan. Het nastreven van een ideaal zelfbeeld als imago dat is de dooddoener.

  1. EK 30 november 2018 - 13:22
   Reply

   @MJPA: Als jij zelfreflectie kan toepassen, ben je geen narcist, in welke gradatie dan ook. Waarschijnlijk heb je eerder te maken gehad met projectie; dat iemand jou uitgemaakt heeft voor egoist, narcist oid., maar dat is alleen maar projecteren van zichzelf. Die overtuigingen hebben ze jou aan willen praten, waardoor je er zelf in gaat geloven. "Wat je zegt, ben jezelf" is een kinderliedje, maar o zo, waar.

 2. Anne 9 september 2021 - 12:01
  Reply

  Heel interessant allemaal.. Toch mis ik tips hoe ik met een narcist tot afspraken komt zonder dat zij in alles haar zin krijgt.

 3. Silvia Minneboo 26 oktober 2023 - 09:41
  Reply

  Mooi. En herkenbaar. Narcistische moeder en daarna narcistische man. Dit is al jaren geleden. Sinds ik aan mijzelf ging werken sta ik zo goed in mijn eigen krachten Energie. Dat ik nu op vakantie ben met moeders, in rolstoel omdat ze zogenaamd niet kan lopen🙄 ze is 80 inmiddels is mijn lieve pa 4 jaar geleden overgegaan, en moet zeggen dit is een vette uitdaging. Humor is heel belangrijk , ze zit in een rolstoel en als ze opeens weer boos en vervelend wordt dan spreek ik haar toe, eerlijk en ferm en ze probeert weg te rijden, maar ik hield de stoel vast. Heerlijk. Ik ga nog dieper IN mijzelf kijken want heb ontdekt Dat mijn darm probleem heel ernstig is opeens. Aha! Werk aan de winkel met mijzelf. Ik weet inmiddels dat alles wat ze zegt of doet niets met mij te maken hebben. Mijn moeder is het grote slachtoffer, bedankt voor jou toelichting hieromtrent. Weer een stukje wijzer. Straks thuis ga ik even afstand nemen van haar. Want ik ga nu helemaal healen. Ik wil dit niet nog langer dragen. Het is namelijk niet eens van mij💜

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?