Narcisme

Narcisme: charmeur of misbruiker? Drie kenmerken van een narcist

Door Mjon van Oers
Narcisme: charmeur of misbruiker? Drie kenmerken van een narcist

Narcisme kent vele gradaties. Een gezonde dosis is nodig om goed te kunnen functioneren in onze veeleisende maatschappij. Het is iets anders als mensen bewust liegen en bedriegen om er zelf beter van te worden. Dan kan narcisme een gevaarlijke stoornis zijn die veel schade kan aanrichten. Een narcistische partner, ouder, kind, collega of baas is een sluipende, verwoestende factor die de kwaliteit van het leven ondermijnt.

Narcisme – Charmeur of misbruiker?

Bij narcisme denken veel mensen aan iemand met teveel eigenliefde. Maar bij een narcist gaat het om een diepgaand patroon van grootsheid, behoefte aan bewondering en gebrek aan empathie. De vraag is: hoe kun je een narcist doorgronden als een persoon met een gestoorde persoonlijkheid en jezelf beschermen? Je kunt niet in iemands hoofd kijken om te zien of diegene een charmeur is of een misbruiker, misschien grootheidswaanzin heeft, denkt bijzondere rechten te hebben en er op uit is om je te misbruiken.

​Drie kenmerken van een narcist

Om narcisme in het dagelijkse leven te kunnen herkennen, zul je dieper in de ‘kern’ van de narcist moeten duiken.

1. Manipulerend

Niets van wat een narcist doet, is belangeloos. Alles is manipulatie. Je zou denken dat het niet kan … toch is het zo. Je denkt dat hij wel briljant moet zijn om dit te kunnen doen, maar hij is zo ervaren dat het als vanzelf gaat. Vandaar dat het je vaak ook niet opvalt dat hij het doet.

2. Egocentrisch

Zijn huiveringwekkend gebrek aan empathie en zijn egocentrisme zijn wel de meest schokkende kenmerken van de narcist. Alles moet voor hem wijken en hij gebruikt anderen uitsluitend om zijn grote ego te dienen.

3. Uniek

De narcist ziet zichzelf als speciaal. Hij voelt zich verheven boven alledaagse verplichtingen, problemen en verantwoordelijkheden van ‘gewone’ mensen. Hij denkt dat hij geen fouten kan maken. Hij minacht bijna iedereen om hem heen en denkt dat alleen hij uniek is en grote bewondering verdient.

Dit zijn drie kenmerken uit het boek van Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk van Mjon van Oers. In het boek staan nog 23 anderen kenmerken van een narcist. Niet alle kenmerken zijn bij elke narcist waarneembaar, maar als een aantal ervan veelvuldig in iemand voorkomt, dan kunnen dat duidelijke alarmbellen zijn!

Benieuwd hoe jij kunt herstellen van narcistisch misbruik?

Benieuwd hoe jij kunt herstellen van narcistisch misbruik?

Herken jij deze 3 kenmerken en ben je benieuwd naar de andere 20? Wil jij weten wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen narcistisch misbruik? Lees meer in het boek Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk van Mjon van Oers.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Over Voorbij het narcisme

Geïnspireerd door haar eigen ervaringen is Mjon van Oers op zoek gegaan naar de achterliggende oorzaken voor de vaak onzichtbare macht van de narcist en de onmacht van zijn slachtoffers. Voorbij het narcisme verduidelijkt niet alleen de psychologie van de narcist, maar geeft ook veel meer inzicht in wat je overkomt en handvatten om je leven in eigen hand te nemen. Aan de hand van vele voorbeelden en herkenbare verhalen kun je voorbij je angst stappen en vanuit liefde naar jezelf kijken, zodat je met meer zelfvertrouwen de toekomst tegemoet gaat.

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. Kathleen 4 mei 2016 - 15:24
  Reply

  Zo herkenbaar

 2. T. Huisman 6 maart 2018 - 22:49
  Reply

  Ik had eens iemand in huis gnomen en die had de sleutel van mijn woning. Ongeacht wat ik zei bleef diegene maar en deed de boodschappen en het koken. Behandelde mij als inferieur en minderwaardig. Keek al tegen de volgende dag op. Na het werk razernij en getier om niets. Het leken wel rages met van die woedeaanvallen waar menigeen niet zo boor over zou worden. Je wist nooit wat er te gebeuren stond bij thuiskomst. Iedere dag kreeg je een woedeaanval over je heen en had de hoop dat het beter zou worden maar dat werd het niet. werd afhankelijk financieel. Ik kon de vaste lasten nog wel betalen maar ook de rekening was in handen van een ander. Zo gingen er soms rekeningen net van af omdat er net niet genoeg opstond en op een keer ben ik bijna afgesloten geweest van licht en energie omdat de energierekening niet op tijd is betaald. Ik kreeg telkens tirades over me heen van dat ik niet kon rekenen en dat ik niet met geld om kon gaan. Ik werd ook nog onderwezen waar ik het geld aan kon uitgeven. Bij alles wat je kocht kreeg je op en aanmerkingen en ook over je kledingkeuze tijdens kerstavond. De hele avond alleen maar over je kleding hebben van hoe raar dat was. Je hoorde steeds ook vaker dat er gezinnen waren die niet iedere dag een warm maal eten op tafel kon zetten. Het was passen en meten om rond te komen, en sommige gezinnen en eenouder gezinnen zullen dat wel herkennen en ook alleenstaanden hadden moeite om zich staande te houden tijdens de economische recessie. Sommigen konden het nauwelijks bolwerken nadat de vaste lasten er van af waren bleef er nauwelijks wat over om hier boodschappen van te doen laat staan reizen en een terrasje pakken en kleding en schoenen kopen. het hoognodige was al lastig en als er dan iemand binnendringt die zich alles eigen maakt en je in je huis gaat settelen en maar niet weg wil dan is dat een dubbele last. ik had liever vrijgelaten willen worden. Ik betaalde alle vaste lasten waar zij ook gebruik van maakte zoals energie gas om te koken en de kachel water en het toilet. Sommige mensen zijn blijvend uit de bijstand gekomen en hebben hun zaakjes weer financieel op orde. Je kon niks niet met de bus reizen en al helemaal niet met de trein en een terrasje pakken en was gebonden en afhankelijk wat ik heel erg vond en als dat nu een aardige persoon was die kwetsbaarheden niet tegen je gebruikte dan zou het nog gaan maar dit was niet het geval. Je kreeg telkens het gevoel een mindere te zijn. Het gevoel geven dat jij het niet kan en die moedeloze strijd van er zinloos telkens tegen in gaan. Ze konden zich dure etentjes permitteren en ik niet en betaalden voor mij maar dit hield in dat je weer als een soort mindere werd behandeld. Deed mijn best om aan werk te komen maar ze hebben al zo vaak gezegd dat ik geen contactuele eigenschappen zou hebben en ik zou dit en dat zijn en pathetisch en geen goede werkhouding hebben.

 3. Marga 5 juni 2018 - 05:55
  Reply

  Zo herkenbaar... Heb 10 jaar met eentje samengewoond...

 4. Jolanda 18 augustus 2018 - 13:36
  Reply

  Ben opgegroeid met een narcistische moeder, liegen, bedriegen en gebruiken en misbruiken heeft ze gedaan totdat ver nadat ik het huis uit was. Geen enkele volwassene deed iets of greep in, ze kon gewoon haar gang gaan en ik werd niet geloofd als ik aangaf dat ik mishandeld werd! Op een dag heb ik haar de wasrheid eens goed gezegd en heb alle contact verbroken. Doodziek werd ik van dat mens die de naam moeder niet waard is. Ik heb voor mezelf gekozen en ze mag van mij omkomen in haar eigen gegraven graf.

 5. J.W.Menso 28 februari 2022 - 09:46
  Reply

  De psycholoog Wijnberg schreef enkele jaren geleden een column getiteld "De zelfverrukking", dat typeerde mijn echtgenote. Kijk mij eens geweldig zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?