Hooggevoeligheid

Ben jij hoogsensitief en moet jij ook zoveel van jezelf? Het is tijd om het ‘moeten’ los te laten

Door Jolijn Hendriks
Ben jij hoogsensitief en moet jij ook zoveel van jezelf? Het is tijd om het ‘moeten’ los te laten

Hoe vaak moet jij iets van jezelf of de maatschappij? Je verbaast je als je erop gaat letten hoe vaak en hoeveel we in onze maatschappij het woord ‘moeten’ in de mond nemen. Je kunt voor de aardigheid maar eens een lijst aanleggen voor jezelf wat je allemaal moet. Vooral hooggevoelige mensen zijn vervente ‘lijstjesmakers”. Voel maar eens welk gevoel die lijst van moeten je geeft. Ik word al moe als ik er naar kijk… en jij?

Elke keer dat je jezelf veroordeelt, breekt je hart.

Op de scholen worden kinderen getest: ze moeten voldoen aan de norm en de eisen die aan hun ontwikkeling wordt gesteld. Het ‘moeten’ zit verweven in het gehele onderwijs. Maar ook privé kunnen we er wat van!

Super-ego

Als je van jezelf ‘moet’ zit er een ‘aanjager’ aan het stuur van jou leven: een ‘rechter’ die oordeelt over jou en wat je doet. Die vindt dat je het niet goed genoeg doet of dat het nog beter kan. Die zegt dat je beter je best moet doen en dat je je geen steken mag laten vallen.

Zo’n aanjager heet een super-ego. Dat is een innerlijke stem die ‘somewhere on the road’ van jouw leven het stuur heeft gepakt en die de richting van jouw leven aangeeft. Dat lijkt heel gemakkelijk, je hoeft tenslotte zelf niet te sturen, maar het vervelende is dat je wegrijdt van wat de wensen zijn van jouw hart en de wensen van je ziel en wat je ruimte en rust geeft. Het super-ego zet je aan tot moeten en het veroordelen van jezelf (en daarmee vaak ook anderen). Daar word je niet vrolijk van en je krijgt er ook geen energie van!

Tijd voor een nieuw woord

Elke keer dat je jezelf veroordeelt, breekt je hart.

Als je deze spreuk op je in laat werken, dan kun je in het “moeten” heel destructief voor jezelf bezig zijn. Neem vooral even de tijd als je dit leest om het te voelen. Maar er is hoop! En dat proces van hoop begint bij het woord: mogen. Je mag, je moet niets. Voel dat maar eens …

Vervolgens pak je je lijstjes van dingen die je “moet” en je zet er bij elk onderdeel bij: “Ik mag”. En meestal is je Super-ego er dan als de kippen bij om hierbij weer vernietigend commentaar te leveren: “Hoezo mogen? Wat een onzin!”

Oefening

Goed om je bewust te zijn van deze stem en waar te nemen wat hij doet en zegt. Schrijf het op wat het Super-ego zegt over jou en wat je doet of laat. Kijk vervolgens naar deze uitspraken en zet een rode pijl achter de uitspraak die je het meeste zwaarte geeft. Voorbeeld: “Ik moet mijn best doen.” Voel eens in je lijf (doe je ogen even dicht) wat deze woorden doen in je lijf. Geeft het je een gevoel van zwaarte of druk/ spanning? Schrijf nu het omgekeerde op van de uitspraak die je zwaarte geeft: “Ik doe mijn best of ik mag mijn best doen , het hoeft niet. Of: ik doe. (verder niets)

Veel fysieke klachten komen voort uit ‘moeten’. Je legt je lijf en psyche een bepaalde zwaarte op, die op een gegeven moment gaat wegen. Zet je Super-ego dus op de achterbank in je auto (of langs de kant van de weg!) en kruip zelf achter het stuur van je leven. Je zult zien dat je weer meer koerst op de wensen van je hart en ziel en dat je minder gebukt gaat onder het gevoel van alles en nog wat te moeten. Dat levert je veel winst op: je wordt vrolijker, je bruist van energie en je leeft lichter. Bovendien word je creativiteit weer wakker en zul je merken dat dit je inspiratie geeft.

Ja, ho even, zegt een oplettende lezer, moet ik nu mijn Super-ego van jou aanpakken? Dan ben ik toch weer met ‘moeten’ bezig, toch? Nee hoor, je Super-ego moet niet weg, hij mag zelfs blijven, maar let er dan wel even op dat ‘ie niet aan het stuur van je leven zit!

Puur Hooggevoelig

Puur Hooggevoelig

Jolijn Hendriks geeft in haar boek Puur hooggevoelig vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen. Als hooggevoelig persoon hoef je niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden. Juist door gebruik te maken van je talenten en je hooggevoeligheid leer je om volop in het leven te staan en te genieten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Jolijn Hendriks
Jolijn Hendriks

Jolijn Hendriks begeleidt volwassenen en kinderen op hun levenspad als docent, trainer en hulpverlener. Zij is gespecialiseerd in hooggevoeligheid, trauma, non-verbale taal, opvoeding en levensverhalen. Als docent geeft ze les aan haar eigen Kinder- en Gezinscoachopleiding.

Reactie
  1. Nel Bouwmeester 17 oktober 2019 - 11:20
    Reply

    Fijn dat deze site bestaat, prettig om te weten dat je niet de enige bent die "gek"is. Geeft rust om te genieten van de mooie kanten ervan....

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?