Narcisme

Narcistische moeder: de emotionele last die je draagt en jullie relatieproblemen

Door redacteur
Narcistische moeder: de emotionele last die je draagt en jullie relatieproblemen

Wanneer je in een gezin opgroeit waarin je moeder narcistische trekken vertoont, zul je elke dag je best doen een ‘goed meisje’ te zijn en de juiste dingen te doen. Je gelooft dat als je je best doet om mensen tevreden te stellen, je de liefde en het respect verdient waar je zo naar hunkert. Niettemin hoor je bekende innerlijke stemmetjes met negatieve boodschappen die je zelfrespect en zelfvertrouwen ondermijnen. Karyl McBride, auteur van Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn legt je uit wat voor emotionele last je met je meedraagt als je een narcistische moeder hebt en wat voor relatieproblemen/obstakels hierdoor kunnen ontstaan. In dit artikel lees je er vier.

Dochter van een narcistische moeder

Als je de dochter van een narcistische moeder bent, heb je in de loop van je leven waarschijnlijk herhaaldelijk onderstaande, geïnternaliseerde boodschappen (internaliseren = je eigen maken) gehoord:

 • Ik ben niet goed genoeg.
 • Ik word eerder gewaardeerd op basis van wat ik doe, dan op basis van wie ik ben.

Omdat je jaar in, jaar uit zulke zelfontkennende berichten hebt gekregen, berichten die het resultaat zijn van een emotioneel gebrekkige opvoeding toen je nog klein was:

 • voel je innerlijke leegte en een algemeen gemis aan voldoening;
 • zou je graag met eerlijke, authentieke mensen verkeren;
 • worstel je met liefdesrelaties;
 • ben je bang te worden zoals je moeder;
 • ben je bezorgd of je wel een goede moeder kunt zijn;
 • kost het je veel moeite om mensen te vertrouwen;
 • voel je dat je geen rolmodel hebt gehad om een gezonde, evenwichtige vrouw te zijn;
 • voel je dat je emotioneel onvoldoende bent ontwikkeld;
 • heb je er moeite mee om zelf iemand te zijn, los van je moeder;
 • vind je het moeilijk je eigen gevoelens te ervaren en te vertrouwen;
 • voel je je ongemakkelijk in de buurt van je moeder;
 • vind je het moeilijk om een authentiek leven voor jezelf te creëren.

Karyl McBride: ‘Mijn onderzoek naar maternaal narcisme brengt tien algemene relatieproblemen tussen moeders en dochters aan het licht die zich voordoen als de moeder narcistisch is. Je kunt te maken hebben met alle, of slechts een paar van die problemen, afhankelijk van waar je moeder past in het spectrum van maternaal narcisme, met enkele tot alle karaktertrekken van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Laten wij eens kijken naar de krachten tussen moeder en dochter in verband met maternaal narcisme; de krachten ik ‘de tien obstakels’ noem.’

De vier obstakels

 1. Je probeert constant je moeders liefde, aandacht en goedkeuring te winnen, maar voelt je nooit in staat haar tevreden te stellen.

Zowel grote als kleine meisjes willen hun moeder tevredenstellen en verlangen naar haar goedkeuring. Het is al vroeg in hun leven belangrijk voor kinderen aandacht, liefde en goedkeuring te krijgen, maar die goedkeuring dient wie ze zijn als individu te betreffen, niet wat hun ouders willen dat ze zijn. Maar narcistische moeders zijn in hoge mate kritisch over hun dochters; ze accepteren hen nooit zoals ze zijn.

 1. Je hebt met je moeder geen grenzen of privacy.

Als je ouder wordt, is het voor je psychische ontwikkeling van cruciaal belang dat je emotioneel gescheiden van je moeder leeft. Maar een narcistische moeder staat haar dochter niet toe een afzonderlijk individu te zijn. De dochter is er voor de behoeften en wensen van de moeder. Dat schept een belangrijk probleem voor de dochter. Haar gezinsleven kent geen grenzen, of privacy. Haar moeder kan tegen haar praten over van alles en nog wat, hoe ongepast ook, en andere mensen van alles over haar dochter vertellen, het maakt niet uit hoe gênant. De narcistische moeder heeft geen idee hoe verkeerd dat is en hoe ongezond voor haar dochter. Voor de moeder is haar kind gewoon een verlengstuk van haarzelf.

 1. Je moeder acht het belang van hoe iets er in haar ogen uitziet groter dan welk gevoel het jou geeft.

‘Het is beter om er goed uit te zien dan je goed te voelen’ kan zomaar de mantra van een narcistische moeder zijn. Er goed uitzien ten overstaan van vrienden, familie en buren is voor haar het belangrijkst, meer dan een goed innerlijk gevoel. Een narcistische moeder ziet jou als een verlengstuk van zichzelf, dus als jij er goed uitziet, doet zij dat ook. Oppervlakkig gezien lijkt het of zij bezorgd is over jou, maar uiteindelijk gaat het allemaal om haar en om de indruk die zij op anderen maakt. Hoe jij eruitziet en je gedraagt, is voor haar alleen belangrijk omdat het haar eigen oppervlakkige eigenwaarde weerspiegelt. Wanneer je niet in beeld bent en door anderen kunt worden gezien, ben je voor haar minder zichtbaar. Hoe jij je vanbinnen voelt is voor haar helaas niet echt belangrijk.

 1. In jouw gezin gaat het altijd om je moeder.

Hoewel ‘alles draait om je moeder’ een van de centrale thema’s van Karyl McBride’s onderzoek is, heeft ze dit obstakel hier toegevoegd om enkele specifieke voorbeelden te laten zien van hoe dit uitwerkt op de moeder- dochterrelatie. Narcistische moeders hebben zo extreem alleen maar aandacht voor zichzelf dat ze niet inzien welke invloed hun gedrag heeft op andere mensen, in het bijzonder op hun eigen kinderen.

Karyl McBride: ‘Mijn moeder gedroeg zich onlangs volgens dit obstakel, maar dit keer wist ik hoe ik ermee moest omgaan. Terwijl ik druk bezig was de deadline voor mijn boek te halen, wilde mijn moeder dat ik haar en mijn vader kwam bezoeken in hun nieuwe huis. Niet alleen hadden ze mij onlangs in mijn huis bezocht, maar, zoals ik haar had uitgelegd, had ik het erg druk met het schrijven van mijn boek naast mijn fulltime praktijk. Ik maakte haar duidelijk dat het mij beter uitkwam als ik wat verder gevorderd was met het boek. Ze antwoordde me: ‘We stellen ons allemaal doelen en sommige worden niet bereikt. Jij moet eens dingen gaan doen die gewone mensen doen.’ Met andere woorden: het deed er niet toe wat voor mij op dat moment belangrijk was in mijn leven, het ging erom wat zij van mij verlangde: dat ik haar bezocht.

In de jaren daarvoor zou ik hebben gedaan wat mijn moeder van mij wilde, zonder op de gevolgen voor mijzelf, mijn agenda of mijn financiën te letten. Ik dank God voor mijn herstel! Dit keer hield ik voet bij stuk en vertelde haar dat ik haar zou bezoeken als het mij uitkwam.’

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn

Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn

Heb je een narcistische moeder en wil je hier meer over lezen? Dit boek staat vol helende inzichten, voorbeelden en herkenbare verhalen die je daarbij helpen. De liefdevolle en effectieve manier waarop Karyl de relatie met je moeder aanpakt, maakt dit een belangrijk boek!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reacties
 1. Cindy Van Gils-Bollen 25 november 2019 - 08:39
  Reply

  Wat goed van je!!!!!

 2. Gerke Geerlings 1 december 2019 - 16:17
  Reply

  Uitdaging Zag de titel van het boek, opgeslagen en pas dagen later gelezen. Was bang voor wat ik zou lezen. Op alle vragen kon ik met ja antwoorden. Verpletterend. Vanaf 27 jaar op zoek naar antwoorden, veel geld aan therapeuten uitgegeven en nu lees ik dit artikel. Geen enkele therapeut heeft me deze link gegeven. Bizar dat ieder die ik iets vertelde ( kind vertelt niet graag, trouw aan nest ), heeft ieder me verteld hoe aardig zij was. Ik werd niet geloofd. Eenzaamheid en wantrouwen, gevolg enorm please-gedrag. Nu 3 weken later zie ik de gevolgen en ben geschokt. Al mijn acties zijn gebaseerd op pleasen. Het zit zo in mijn systeem dat ik het niet eens meer door heb. Het voelt alsof mijn wereld omgekeerd is. Het boek aangeschaft en bevestigt zoveel van mijn gevoel. Zoveel van mijn besluiten hebben hun wortels hierin. En ja de spijt, pijn en tranen horen hierbij. Ondertussen ruim in de 60. Nu het grootste project van mijn leven. Houden van mezelf en zien dat ik een geweldig mens ben. Instaat van anderen te houden, kan vergeven en beminnen, eerlijk te zijn en vertrouwen. Ik ga er voor ook al is het een enorme uitdaging alle overtuigingen te herzien. Dank voor het plaatsen van dit artikel. Hierdoor kan ik verder.

 3. frans van den brand 11 juli 2020 - 14:50
  Reply

  ik hoop dat je nu je eigen therapeut wordt. frans van den brand

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?