Spiritualiteit

Durf jij bezield te leven? Volg het verlangen van je ziel (en ontdek je unieke missie op aarde)

Door Daniëlla van de Zande
Durf jij bezield te leven? Volg het verlangen van je ziel (en ontdek je unieke missie op aarde)

Allemaal komen we op aarde met een zielsopdracht – jij dus ook. Maar luister je wel naar het verlangen van je ziel? Oftewel: leef je bezield? Beantwoord de 8 vragen van holistisch therapeut Daniëlla van de Zande en je hebt het antwoord. “Volg die stem vanbinnen en laat je leiden. Je wordt geroepen.”

Er is een eenvoudige manier om meer vanuit bezieling te leven en zo jouw zielsmissie te ontdekken: de weg van moeiteloosheid.

Alles is bezield

Het sjamanisme gaat ervan uit dat alles bezield is. Dus niet alleen mensen, planten en dieren, maar bijvoorbeeld ook sterren, bomen, stenen en rivieren. Het heeft allemaal bewustzijn en is onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Als mens hebben we ook een persoonlijkheid. De ziel en de persoonlijkheid zijn twee onderdelen van ons bestaan. Je ziel bestaat uit een onaantastbaar deel waaruit inspiratie ontspringt, die jou motiveert en in beweging brengt. Je persoonlijkheid daarentegen zet je aan tot denken, laat je voelen en stelt je in staat om je lichaam te ervaren.

Verborgen kansen zien

Wanneer we bezield door het leven gaan, leven we hartstochtelijk. We leven voluit, doen dingen met enthousiasme en overgave en ervaren een bevlogenheid die ons moed en kracht geeft. Daardoor zien we de kansen en mogelijkheden die in de wegversperringen op ons levenspad verborgen liggen. Bezieling gaat over gemotiveerd zijn, passie voelen en gedrevenheid ervaren.

Zo leef je met hart en ziel

De bekende auteur en sociaal-psycholoog Brené Brown zegt hierover: “Bezield leven betekent leven met hart en ziel, vanuit een gevoel van liefde en verbondenheid. Ik heb veel onderzoek gedaan naar moeilijke emoties als schaamte, angst en kwetsbaarheid. Daarbij kwam ik mensen tegen die, ondanks de problemen en moeilijke gevoelens waar we allemaal mee worstelen, met hart en ziel leefden. Die vertrouwen in zichzelf hadden en zich goed voelden.”

De basis voor bezield leven is dus weten wat je waard bent en van jezelf houden met al je imperfecties. Ook gaat het om geloven dat je het waard bent om liefde te ontvangen. Aan de ene kant durf je op emotioneel gebied risico’s te nemen; je stelt je kwetsbaar op. Aan de andere kant laat jij je niet leiden door wat anderen van jou zeggen of vinden. Dit maakt dat je in staat bent om volledig te zijn, zonder voorwaarden.

In welke omschrijving herken jij jezelf?

Brené Brown hield zich bezig met de vraag: wat doen mensen die vol overgave vanuit hun ziel leven? Vervolgens maakte ze twee lijstjes: eentje met dingen die ‘bezielde mensen’ wél doen en een lijst met dingen die ze niet doen. Ze kwam tot een schokkende ontdekking. “Mooi is dat. Ik leef precies volgens de shitlijst.”

Iedereen heeft een ziel en is dus per definitie bezield. Maar wat Brené inzichtelijk wilde maken, is wat je kunt doen (of juist laten!) om meer bezieling in jouw leven te brengen.

Kenmerken van een bezield leven:

• Eigenwaarde
• Rusten
• Spelen
• Vertrouwen
• Geloof
• Intuïtie
• Hoop
• Authenticiteit
• Liefde
• Verbondenheid
• Geluk
• Dankbaarheid
• Creativiteit

Kenmerken van een niet-bezield leven:

• Perfectionisme
• Gevoelens dempen
• Behoefte aan zekerheid
• Uitputting
• Niemand nodig hebben
• Vergelijken
• Aanpassen
• Oordelen
• Gevoel van schaarste

Zielsopdracht: je bent niet zomaar op aarde

Velen van ons leven op de automatische piloot. Voor je het beseft, word je opgeslokt door het dagelijkse bestaan. Terwijl je van hot naar her rent, en continu naar bevestiging zoekt of je wel de beste versie van jezelf bent, trekt het leven aan je voorbij. Het put je uit en je weet niet eens meer dat het anders kan.

Wanneer je incarneert, kom je met een zielsopdracht op aarde. Een doel: uiting geven aan het verlangen van je ziel. En de enige plek waar je dat kunt doen, is op aarde. Hier zijn we in staat om vorm te geven aan dat wat binnen in ons leeft. Wanneer we onze ziel en zaligheid leggen in dat wat er voor ons toe doet, leven we bezield.

Let op: 8 confronterende vragen voor jou

Maar jouw persoonlijkheid kan je belemmeren om vrijelijk vanuit bezieling te creëren. Op het moment dat angst, onzekerheid of schaamte jou laat geloven dat je iets niet kunt bereiken, wordt bezieling ontkracht. Ze kan uiteindelijk zelfs helemaal verdwijnen… Weet dat alles mogelijk is zolang jij erin gelooft!

Stel jezelf de volgende vragen:

1. Weet ik wat mij bezielt?
2. Ben ik 100 procent gemotiveerd om alles uit het leven te halen?
3. Ben ik zelf mijn grootste fan?
4. Vertel ik mijn verhaal bevlogen?
5. Loop ik over van enthousiasme bij de dingen die ik doe?
6. Maak ik af waar ik aan begin?
7. Volg ik blindelings mijn ware natuur?
8. Vertrouw ik volledig op mijn eigen kracht?

Heb je alle vragen met een Ja beantwoord? Gefeliciteerd! Jij leeft volledig bezield. Maar wanneer je slechts één of geen enkele vraag met Ja beantwoordt, is het duidelijk tijd voor meer bezieling in jouw leven.

Ontdek de weg van moeiteloosheid

Er is een heel eenvoudige manier om meer vanuit bezieling te leven en zo jouw zielsmissie te ontdekken. Het is de weg van moeiteloosheid. Deze weg dien je vol moed, daadkracht en vertrouwen te gaan. Je hoeft niet van je angsten en onzekerheden af – ze mogen gerust even met je meereizen. Zolang jij je maar laat leiden door bezieling, verbinding en overgave. Oftewel, je beweegt met de stroom mee. Waarom zou je ertegen ingaan?

Geef je over aan alles wat je op jouw pad tegenkomt. Zeg Ja tegen alles wat zich aandient. Zo ben je volledig in verbinding met de Bron en met jouw verlangen. Dan gaat het stromen en kom je in de flow. Als je leert vertrouwen op je innerlijke krachtbron, krijg je meer zicht op jouw zielspad en ontdek je jouw zielsmissie. Om vervolgens in aanraking te komen met het veld van vreugde, overvloed en vervulling.

Je zielsverlangen volgen

Durf dit veld te betreden – door af te wijken van de begaande paden. Een besluit dat vaak conflictsituaties met zich meebrengt. Want wanneer jij je niet langer wilt conformeren aan de wetmatigheden van de maatschappij, stuit je op weerstand uit je omgeving. Laat je niet misleiden! Wanneer je besluit om bezield te leven, maak je nu eenmaal andere keuzes op het gebied van wonen en werken, leefstijl en relaties. Je wilt voortaan trouw zijn aan je ziel. Je wilt haar verlangen volgen, dat jou altijd op je zielspad begeleidt.

Niet iedereen zal jou volgen. En dat hoeft ook niet. We lopen allemaal ons eigen unieke pad. Volg. Ondanks de angst voor afwijzing. Ondanks je vrees om geen erkenning of begrip te krijgen. Volg die stem vanbinnen en laat je leiden. Want je wordt geroepen.

Wil je nog meer leren over je ziel?

Ben je aan het ontwaken maar weet je nog niet wat jouw zielsmissie is? Start dan met de online cursus Zelfinzicht in je ziel van Rebecca Campbell! Ga met het interactieve werkboek aan de slag om steeds meer tijd met jouw ziel door te brengen en zo jouw hoogste potentie te behalen.

Bestel nu de cursus en ontdek de blauwdruk van je ziel.

bestel nu

Lees verder over je ziel:

Deel dit artikel online
Daniëlla van de Zande
Daniëlla van de Zande

Als Medium en Holistic Healer maar vooral als Gids op jouw Zielspad schrijf ik bezield en bevlogen over diep transformerend zielswerk en over het pad van heling dat ik zelf ben gegaan. Je vind ons op Dé Plek van Aandacht en Bezinning in Spanje waar wij offgrid leven en wij jou met open hart en armen ontvangen voor een levensveranderende Inspiratieweek. Bekijk ook onze online events, reading & healing voor mens en dier en voel je welkom voor een sjamanistisch consult www.masiamalagana.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?