Bewustzijn

Welke kleurtype ben jij? Dit zegt jouw favoriete kleur over jou

Door Daniëlla van de Zande
Welke kleurtype ben jij? Dit zegt jouw favoriete kleur over jou

Veel mensen hebben geen idee hoeveel invloed kleur op hun leven heeft. Ze staan er niet bij stil waarom ze een voorkeur hebben voor een bepaalde kleur. Wanneer je je echter verdiept in de eigenschappen van kleur en bewust wordt van de invloed die kleuren kunnen hebben, ontdek je hoe je gebruik kunt maken van kleur om het beste uit jezelf te halen.

Elke kleur heeft zijn eigen unieke eigenschappen en door de manier waarop we ze inzetten, hebben zij een stimulerende of juist meer remmende werking op ons.

Staat jouw kleur er niet bij? Lees ook: Welke kleurtype ben jij? Deel 2

De invloed van kleur

Wanneer we ons in kleur verdiepen zien we tevens dat elke kleur niet enkel iets vertelt over hoe wij de wereld zien maar ook ontdekken we in welke mate het onze gemoedstoestand kan beïnvloeden. En dan ontdekken we de kracht van kleur!

Blauwe en groene tinten hebben bijvoorbeeld een rustgevende invloed op ons en laten ons ontspannen. We worden vrolijk van oranje, hardroze, gele en rode tinten en bovendien geven ze ons energie.

Kleuren helpen ook bij onze persoonlijke ontwikkeling. Elke kleur heeft zijn eigen unieke eigenschappen en door de manier waarop we ze inzetten, hebben zij een stimulerende of juist meer remmende werking op ons. Echter afhankelijk van jouw persoonlijkheid, je fysieke, emotionele en mentale staat van zijn, heeft elke kleur op iedereen een andere uitwerking.

Rood maakt ons over het algemeen assertiever, laat ons alert voelen en heeft een verwarmend effect op ons. Wanneer je je vermoeid voelt, kan rood daarentegen dit gevoel juist versterken. Wanneer je van nature al vrij assertief bent, kan rood je al gauw overweldigen. Dan kun je overprikkeld raken en een teveel aan rood kan zelfs agressie oproepen.

Welke kleur ben jij?

Jouw lievelingskleur onthuld namelijk nogal wat persoonlijke informatie over jou. Welke kleur spreekt jou het meest aan?

Donkerblauw

Hou je van donkerblauw? Dan ben je een ware leider. Je kunt goed onderscheid maken van wat van jou en de ander is. Als collega ben je zeer zorgvuldig en als vriend zeer discreet.

 • Weet dat jij volledig kunt vertrouwen op je gezonde verstand, tegelijkertijd heb je een helderziende gave. Ook heb je een sterk ontwikkeld zakelijk instinct.
 • Wanneer jij niet op je best bent, zie je de lol er niet meer van in en kun je nogal zwaar op de hand zijn. Van een gebrek aan vertrouwen en het ontbreken van daadkracht kun je volledig in de put raken. Vervolgens kun je dan behoorlijk zwelgen in zelfmedelijden.
 • Je hecht waarde aan structuur en gezag en kunt je goed concentreren. Je bent gedisciplineerd en loopt niet in zeven sloten tegelijk. Omdat je goed van vertrouwen bent, is er nogal eens misbruik van je gemaakt. Door scherp te zijn en te blijven voorkom je dezelfde fout.
 • Ook al regel jij je zaakjes graag zelf, zodra structuur ontbreekt raak je de verbinding met jezelf kwijt en liggen verslavingen op de loer. Zodra je de zaken echter van een afstand weet te bekijken, pak je de draad zo weer op.

Mensen met een voorliefde voor donkerblauw zijn de meest trouwe en loyale vrienden die je je maar kunt wensen!

Helende kwaliteiten van donkerblauw

 1. Bevordert de concentratie, werkt rustgevend en remt angsten en spanningen.
 2. Geeft verkoeling, vermindert bloedingen, helpt bij slaapproblemen. Werkt ontsteking verlagend.
 3. Dempt de prikkelbaarheid, helpt bij verslavingen en psychische aandoeningen.

Geel

Is geel het helemaal voor jou? Dan weet jij jouw mondje wel te roeren. Maakt niet uit wat het onderwerp van gesprek is, tenslotte kun jij overal over meepraten. Een goed gesprek ga jij dan ook niet uit de weg en je weet je uitstekend te verwoorden wanneer het gaat om emoties en gevoelens.

 • Jij houdt van verandering en buiten de lijntjes kleuren. Niets is jou vreemd. Jij hebt de gave om de ander te leiden naar jouw wereld waar vastomlijnde patronen niet bestaan.
 • Je bent altijd bereid om mee te denken en deinst niet terug voor een flinke discussie of een vruchtbaar potje brainstormen. Jij bent zogezegd het zonnetje in huis en dat werkt aanstekelijk.
 • Omdat je nogal last kunt hebben van uitstelgedrag word je regelmatig geconfronteerd met deadlines. Aangezien jij onder druk prima presteert, ben je meestal op het nippertje klaar.
 • Je houdt niet van plannen en daardoor verlies je weleens je doelen uit het oog. Omdat je zo’n snelle denker bent, vergeet je weleens dat niet iedereen drie stappen vooruit denkt en kun je nogal kritisch zijn.

Jouw optimisme kleurt de wereld een stukje mooier dus blijf vooral zoals je bent!

Helende kwaliteiten van geel

 1. Geeft levensvreugde, inzicht, energie. Biedt warmte, plezier en helpt bij logisch denken en keuzes maken.
 2. Helpt bij depressie, lage eigenwaarde, angsten en stemmingswisselingen. Ondersteunt de concentratie en het geheugen.
 3. Fysiek helend bij maag-lever-darmklachten, astma, eczeem, cellulitis. Werkt bovendien zuiverend op de nieren, blaas en gal.

Roze

Ga jij volledig voor roze? Dan ben je over het algemeen een zachtaardig mens die vele liefde heeft te geven. Soms kun je wat dromerig overkomen door jouw fijngevoeligheid.

 • Je hebt een charmant voorkomen en kunt jezelf uitstekend presenteren. Met jouw vriendelijkheid weet je iedereen voor je te winnen en mensen vinden jou meestal heel sympathiek.
 • Je bent een jonge ziel bent óf je gedraagt je als zodanig.
 • Schaamte ken je niet; jij durft je kwetsbaar op te stellen en te laten zien wanneer iets je ontroert. Daarnaast heb je een grote behoefte aan verbinding met en genegenheid van anderen.
 • In een harmonieuze omgeving ben jij op je best. Zodra jij je niet veilig voelt, trek je je terug. Dan ben je naarstig op zoek naar ondersteuning en wanneer je dan niet krijgt wat je denkt nodig te hebben, komt het ongeduldige kind in jou naar boven.
 • Omdat je vergevingsgezind bent, krijgt iedereen bij jou een tweede kans. Soms ben je iets te naïef en loop je iets te hard van stapel. Aan wedijveren doe jij niet, meedoen is veel belangrijker dan winnen en bovendien doe jij de dingen véél liever op een speelse manier.

Met jouw enthousiasme verover je harten en de wereld!

Helende kwaliteiten van roze

 1. Roze staat o.a. voor zoet, romantiek, liefde, zachtheid, tederheid, lief, onschuld, het kinderlijke.
 2. Roze helpt o.a. bij te hoge bloeddruk, migraine, darmklachten, trombose, reuma, huidproblemen, menstruatieproblemen en helpt je milder te kijken naar jezelf.
 3. Roze is ondersteunend bij slapeloosheid, stress, angst en spanningen. Helpt het hart helen.

Bruin

Is bruin jouw kleur? Dan weet je wat je wilt en sta je behoorlijk bewust in het leven. Je hebt een warme persoonlijkheid en bent de meest trouwe en loyale werknemer die je je maar kunt wensen. De zorg is jouw vakgebied en je komt het beste tot je recht in je eigen business.

 • Je houdt van zekerheid en daarom heb jij je zaakjes graag voor elkaar. Je gaat het leven echt aan, loopt niet weg voor moeilijkheden en uitdagingen en kunt prima voor jezelf zorgen. Zolang alles overzichtelijk blijft, voel jij je op je best.
 • Er zijn periodes in jouw leven geweest waarin jij je somber hebt gevoeld. Omdat je niet altijd even tevreden met jezelf bent, kun je jezelf soms behoorlijk in de weg zitten. Het is vooral oud en overwerkt trauma wat jouw levensenergie soms flink kan laten stagneren.
 • Omdat je niet graag op de voorgrond treedt en anderen mensen niet in de weg wilt lopen, kun je nogal geneigd zijn om alles zelf op te willen lossen en vind je het lastig om hulp te vragen.
 • Je houdt van mooie spullen. Niet van verandering. Graag hou je alles bij het oude want dat geeft je een gevoel van stabiliteit en veiligheid.

Jij bent een baken van rust voor hen die zoekende zijn!

Helende kwaliteiten van bruin

 1. Geeft zelfvertrouwen, stimuleert de concentratie, helpt bij hartklachten, reuma, hoest en verkoudheid.
 2. Brengt balans in de hormoonhuishouding, werkt kalmerend en verlaagt spanning en stress.
 3. Werkt kalmerend, biedt veiligheid en help bij geheugenstoornissen.

Groen

Kan het voor jou niet groen genoeg zijn? Dan ben je een échte bemiddelaar en een vredestichter. Door jouw geduld en verantwoordelijkheidsgevoel weet jij héél tactvol en praktisch de harmonie te bewaren in situaties waarin een conflict dreigt.

 • Mensen komen bij jou voor raad en daad en je bent dan ook een geweldige coach en therapeut.
 • Je voelt je verbonden met al dat bezield is en hebt respect voor alles dat leeft. Bijna iedereen voelt zich meteen veilig bij jou omdat je vertrouwen uitstraalt. Iedereen is in jouw ogen gelijk en je houdt niet van hiërarchie. Daarom ben jij makkelijk in de omgang en kun je levelen met alle lagen van de bevolking.
 • Soms ben je té voorzichtig waardoor je net de boot mist. En dat is spijtig, vooral voor jezelf want omdat je meestal teveel rekening houdt met anderen kom je niet altijd aan je eigen behoeften toe.
 • Jouw zoektocht naar bevestiging en erkenning kan een heel leven duren. Indien je dit niet krijgt, kunnen gevoelens van jaloezie in je opstaan terwijl je eigenlijk helemaal niet houdt van competitie. Neem de tijd om verandering te laten plaatsvinden, stel niet te hoge eisen aan jezelf en volg je eigen ritme. Dan ben jij niet van je stuk te brengen!

Helende kwaliteiten van groen

 1. Geeft energie, hoop en vrede. Biedt ontspanning en balans, werkt zuiverend en neutraliseert emoties.
 2. Helpt bij hoge bloeddruk, hartklachten, hoofdpijn en bij aandoeningen van de luchtwegen.
 3. Heeft een kalmerende uitwerking, geeft rust, ontspant en versterkt de zenuwen.
Zelfinzicht in je ziel

Zelfinzicht in je ziel

 • Vind jouw jouw persoonlijke zielsmissie.
 • Ga met het interactieve werkboek aan de slag om te ontdekken wie jij écht bent en zo jouw hoogste potentie te behalen.
 • Je gaat zelf aan de slag met de hulp van een interactief werkboek.
Bekijk deze cursus

Lees verder over kleuren:

Deel dit artikel online
Daniëlla van de Zande
Daniëlla van de Zande

Als Medium en Holistic Healer maar vooral als Gids op jouw Zielspad schrijf ik bezield en bevlogen over diep transformerend zielswerk en over het pad van heling dat ik zelf ben gegaan. Je vind ons op Dé Plek van Aandacht en Bezinning in Spanje waar wij offgrid leven en wij jou met open hart en armen ontvangen voor een levensveranderende Inspiratieweek. Bekijk ook onze online events, reading & healing voor mens en dier en voel je welkom voor een sjamanistisch consult www.masiamalagana.com

Reacties
 1. Susan Creemers 30 april 2024 - 21:05
  Reply

  Hallo ,waarom staat zwart er niet bij?

 2. Daniëlla van de Zande 1 mei 2024 - 10:06
  Reply

  Hallo Susan, omdat er zóveel kleuren zijn welke ik graag wilde benoemen welke niet allemaal in 1 artikel passen, heb ik ervoor gekozen om 2 delen te schrijven. Zoals vermeld in de tekst bovenaan ('Staat jouw kleur er niet bij? Lees ook: Welke kleurtype ben jij? Deel 2') vind je de omschrijving van de kleur zwart terug in deel 2. Véél leesplezier! Warme groet, Daniëlla van de Zande

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?