Home Bewustzijn Ervaar jij chaos in je hoofd tijdens een volle maan? Zo kom je ervan af

Ervaar jij chaos in je hoofd tijdens een volle maan? Zo kom je ervan af

Door redacteur
volle maan chaos

Lijkt het alsof je hoofd eerder een overvolle kast is in plaats van een zenklooster? Heb je het idee dat je je bevindt op een drukke snelweg in plaats van een rustig landweggetje? Raak je in paniek door je gedachten? Of geven ze je een vredig gevoel? De meeste mensen hebben last van chaos in hun hoofd en er is dan geen sprake van mindfulness. Hier is een aantal tips om rust in je hoofd te brengen, vooral tijdens een volle maan als je de meeste chaos ervaart.

Invloed van de maan

Wees je er ten eerste van bewust dat de maan wél invloed heeft op je geest en lichaam. Kijk maar naar wat voor een effect de maan heeft op de oceaan. Tijdens een volle maan staat het water tijdens het hoogtij op zijn hoogst en tijdens het laagtij op zijn laagst. Alles is verdubbeld en sterker tijdens een volle maan, zo ook jouw gedachten. Mindfulness is daarom extra belangrijk de komende tijd om een rommelig hoofd te voorkomen.

Mindfulness

Maar wat is mindfulness nou precies? Mindfulness is een manier om je volledig, met je hele geest, bewust te zijn van elk moment. Vaak is er maar een klein percentage van je geest actief, omdat je je meestal focust op één gedachte of verhaal. En het gedeelte van jezelf dat gefocust is, heeft vaak een erg grote mond: je innerlijke criticus.

Als je criticus continu kritiek levert, je op je kop geeft omdat je niet ‘perfect bent’ of je steeds met anderen vergelijkt, dan wordt je geest rommeliger en rommeliger. Je creëert waarschijnlijk een beeld van hoe je zou moeten zijn, wat je zou moeten doen of waar je zou moeten zijn. Dit betekent dat je je overal bevindt behalve in het huidige moment. Als je criticus actief is, verander je in een slachtoffer en voel je je steeds meer waardeloos, wanhopig en machteloos tegen je negatieve denkwijze.

En dat is nog maar het begin. De media laat daarnaast zien hoe het nog slechter kan en je wordt geconfronteerd met reclames die je vertellen dat je anders moet zijn. Gooi er nog de meningen van anderen bij (uit je verleden of heden, verbeelding of niet) en het is een puinhoop. Gelukkig draag je altijd een scherp zwaard bij je dat duidelijkheid geeft: je bewustzijn of mindfulness. Mindfulness is houden van jezelf. In plaats van dat je overspoeld wordt door angst en zorgen, moet je een stap terug zetten en je hele geest activeren.

Mindfulnessoefeningen

Hier zijn vijf stappen om mindfulness te bereiken:

  1. Begin met je bewust te worden van je ademhaling. Adem in, adem uit. Adem in, adem uit. Verbind jezelf met je ademhaling. Je hoeft maar drie keer diep in- en uit te ademen om je geest tot rust te brengen.
  2. Focus je op al je zintuigen. Stel je je fysieke lichaam voor en richt je op alles wat je voelt, hoort, proeft, ziet en ruikt. Focus je op één zintuig tegelijk en verhoog je perceptie van elk.
  3. Activeer je superkrachten: liefde, mededogen en geduld. Doe alsof je geest een vriend van je is in plaats van een vijand. Een vriend die je kracht moet geven en duidelijke grenzen bij moet stellen.
  4. Praat tegen jezelf. ‘Hé, lieverd, wat is er vandaag met je aan de hand? Wat kan ik doen om je beter te laten voelen?’
  5. Schud je lichaam. Het is geweldig hoe je je bewust kunt zijn van het huidige moment door de tijd te nemen om te bewegen op de maat van de muziek, een paar keer op en neer te springen of om je uit te strekken.

Doe deze mindfulnessoefeningen de komende twee weken. Probeer jezelf niet te veranderen of te verbeteren (en probeer dat ook vooral bij niemand anders te doen!). Observeer. Wees nieuwsgierig. Aanschouw. Ontdek.

Door HeatherAsh Amara

Boekentip van de redactie: Krijgergodin

krijgergodinKrijgergodin van HeatherAsh Amara (een leerling van Don Miguel Ruiz) is een boek over de innerlijke wijsheid die iedere vrouw in zich heeft. Op een liefdevolle manier leer je oude patronen onder de loep te nemen, controle los te laten, en voorbij te gaan aan verhalen van drama en slachtofferschap. In tien lessen ontwikkel je warrior tools om de krachtige vrouw in jezelf te onthullen, de vrouw die zowel krijger als godin is.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

Laat een bericht achter