Home Gezondheid Luisteren naar je buik: gouden tips voor een gezonde spijsvertering

Luisteren naar je buik: gouden tips voor een gezonde spijsvertering

Door Jacqueline Rietveld
buik spijsvertering

Hét gezonde dieet bestaat niet. Wil jij weten welke voeding echt bij jou past? “Je lichaam vertelt het jou allemaal. Het is een kwestie van goed luisteren,” zegt Jacqueline Rietveld, die gespecialiseerd is in de orthomoleculaire voedingsleer. Ze legt uit welke signalen jouw lijf allemaal geeft.

Je spijsvertering beweegt mee met de energie van het moment. Tijdens momenten van stress kun je bijvoorbeeld minder verdragen dan in ontspannen tijden.

Jouw constitutie is uniek

Een gezonde spijsvertering valt of staat met passend eten. Eten dat past bij jouw unieke constitutie. Hét gezonde dieet bestaat niet. Welke voeding goed voor jou is, hangt niet alleen af van je lichamelijke gestel, maar ook van het moment. Wat je op het ene moment goed kunt verteren, kan op een ander moment leiden tot maagklachten of buikpijn.

Welke voeding past bij mij?

Allereerst is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Dat je begrijpt hoe jouw lichaam reageert op verschillende soorten voedsel. Dat hangt onder andere af van de samenstelling van je darmflora, de conditie van je spijsverteringskanaal en je hormoonstelsel. Maar bijvoorbeeld ook van de mate waarin je gevoelig bent voor prikkels van buitenaf, zowel op fysiek als mentaal-emotioneel niveau. Absorbeer jij dingen gemakkelijk? Kun je goed loslaten?

Let op de signalen van je lichaam

Dit is hoe jouw lichaam aangeeft welke voeding wel of niet bij jouw constitutie past:

  • Boeren en oprispingen:
    je maag laat weten dat deze voeding veel gisting geeft en daardoor qua zuurgraad te hoog is voor jouw lichaam.
  • Rommelende darmen:
    jouw darmen laten horen dat ze heel hard moeten werken om alle koolhydraten, eiwitten en vetten af te breken. Hoe meer geluid, hoe lastiger dat is. En hoe moeilijker om de gezonde voedingsstoffen uit je eten op te nemen en de afvalstoffen af te voeren. Een beetje werken is geen probleem, voortdurend overbelasten uiteraard wel. Regelmatig licht verteerbaar eten zoals rijst en zachtgekookte, niet pittige groenten kunnen een weldaad zijn voor je darmen.
  • Poep:
    de structuur en de kleur van je ontlasting vertellen jou of de voeding van de vorige dag daadwerkelijk voedend was. Een bruine drol als een worst betekent een blije buik. Geel, zwart, een grote brei of keutels? Misschien was dit eten niet wat je op dat moment nodig had.

Een eet-dagboek

Uiteraard is er niets mis mee om af en toe een boer of wind te laten of een keer níet de perfecte drol te leggen. Maar als je stelselmatig maag-, lever- of darmklachten hebt, zijn dit wel signalen waar je iets mee kunt. Houd een dagboekje bij van wat je eet en registreer hoe jouw buik daarop reageert. Zo krijg je meer inzicht in welke voeding wel en niet bij jou past.

Voelen: waar heb ik nu behoefte aan?

Na een poosje heb je uitgevonden welk eten een weldaad is voor je lijf en met welke voedingsmiddelen je voorzichtig mag zijn. Het is fijn om zo’n richtlijn te hebben voor het doen van je boodschappen en het bereiden van je maaltijden. Maar het is géén blauwdruk. Het betekent niet dat de voeding van dat lijstje op elk moment op dezelfde manier wordt ontvangen door je lichaam.

Je spijsvertering beweegt mee met de energie van het moment. Op momenten van stress kun je bijvoorbeeld minder verdragen dan in ontspannen tijden. Midden op de dag is je spijsverteringsvuur in het algemeen hoger dan ’s avonds. In de zomer kun je beter koud voedsel verteren dan in de winter. De truc is dus om te voelen waar je hier en nu behoefte aan hebt – naast het hanteren van richtlijnen voor jouw constitutie.

Gezonde spijsvertering met mindfulness

Blijven voelen in het hier en nu vraagt om oefening. En geduld met jezelf. In wezen is het niets anders dan het beoefenen van mindfulness. Aanwezig zijn in het moment. En de ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Soms heb je even geen tijd. En soms slokken je zorgen jou zo op dat het gewoonweg niet lukt om te voelen wat er in het nu is. Dat geeft ook niet.

Elke dag, elk moment, is een nieuw begin. En gaandeweg wordt het makkelijker. Je gaat gevoelens van jezelf herkennen. Je leert contact maken met je maag en je darmen en je leert luisteren naar waar op dat moment behoefte aan is. Warm of koud? Zoet of zout? Je lichaam vertelt het jou allemaal. Het is slechts een kwestie van goed luisteren.

Boekentip van de redactie: Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer

eet beter voor je maag en darmen

In dit boek leert huisarts Tamara de Weijer je hoe je door middel van gezonde voeding eindelijk een rustige buik kunt krijgen. Het is geen dieet, maar een opstap naar een andere voedingswijze of misschien wel een andere leefwijze.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,99 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over maag- en darmklachten:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter