Home Gezondheid Tinnitus & oorsuizen: ben je bereid om écht te luisteren naar wat het je te vertellen heeft?

Tinnitus & oorsuizen: ben je bereid om écht te luisteren naar wat het je te vertellen heeft?

Door Juriaan Galavazi
tinnitus

Huisarts Juriaan Galavazi is gespecialiseerd in holistische geneeskunde. De reguliere geneeskunde is en blijft de basis van zijn praktijk, maar hij biedt de mogelijkheid om breder naar klachten te kijken. Soms heb je bij een klacht een andere visie nodig waarbij je oude denkpatronen loslaat. In dit artikel lees je meer over een andere kijk op tinnitus en oorsuizen.

Tinitus en verlangen naar rust

Hij is 48 jaar. Een grote vent met een charismatische uitstraling. Hij komt bij me in verband met oorsuizen. Ook wel “tinnitus” genoemd. Een hardnekkige klacht waar de reguliere geneeskunde nog geen structurele oplossing voor heeft. Na tevergeefs bij diverse specialisten langs te zijn geweest, is hij nu benieuwd naar een andere visie en aanpak. Ik vraag hem; “Dus stel dat je lijf in deze situatie daadwerkelijk slimmer is dan je hoofd, wat zou je lichaam je hier dan eigenlijk willen vertellen?”

Vrijwel direct zegt hij dat hij het wel wat rustiger aan zou mogen doen. Hij heeft een succesvol eigen bedrijf en overweegt om wat meer afstand te nemen. “Wat doet het met je als je dat zegt?” vraag ik. Hij voelt druk op zijn borst en hij krijgt het benauwd. Ik laat hem bij de vervelende gevoelens blijven, ondanks dat alles in hem daar het liefst vandaan wilt. Er blijkt een groot verlangen te zijn naar meer rust. Een ander deel komt echter direct in de weerstand.

Het deel dat geleerd heeft dat hij iets moet dóen om succesvol te zijn. Dat hij in actie moet komen om gewaardeerd te worden. Dat zijn eigenwaarde afhankelijk is van de prestaties die hij geleverd heeft. En groot respect voor dat deel. Ook dat deel heeft het beste met hem voor. Namelijk dat het goed met hem gaat. Dat is wat het geleerd heeft. Om veiligheid en geborgenheid te bieden en een gevoel van controle te behouden, heeft hij geleerd om te dóen. Daarmee is het heel lang heel succesvol geweest en heeft het hem gebracht op de succesvolle plek waar hij nu staat. Niet-doen staat voor hem gelijk aan onveiligheid en onzekerheid. En zelfs aan waarde-loosheid… Niet gek dat alles dan in het verzet gaat op het moment dat er een ander verlangen op de deur klopt; het verlangen om het rustiger aan te willen doen.

Ik vraag hem om de volgende zin te herhalen: “Iets in mij wil heel graag de controle behouden”. Hij bevestigt de woorden en voelt tegelijkertijd de druk op zijn borst toenemen. Wanneer ik hem iets later vraag om de volgende zin uit te spreken: “Ik ben bereid om in overgave te gaan…”, neemt direct het oorsuizen toe. Iets in hem vindt het heel spannend om in overgave te gaan. Ik leg hem uit dat het oorsuizen niet tégen hem is, maar dat het oorsuizen er vóór hem is. En dat het hem er steeds aan blijft herinneren wat zijn daadwerkelijke verlangen is.

Oorsuizen is verminderd door grote stap

Twee sessies en een aantal weken verder zie ik hem opnieuw. Hij heeft inmiddels besloten om zijn bedrijf eerder dan gepland over te dragen en vandaag is zijn laatste actieve werkdag als eigenaar. Zijn oorsuizen is aanzienlijk verminderd, maar nog wel aanwezig. Veertig jaar “doe-modus” is niet zomaar even omgekeerd. Het hele systeem heeft tijd nodig om te herstellen van de adrenalineverslaving. Zijn “willen” is altijd gedreven vanuit wilskracht. Iets in de wereld zetten wat ook nog eens gewaardeerd en goed bevonden werd door de omgeving. Nu zijn “willen” een groot verlangen is om het rustiger aan te doen, merkt hij dat het heel spannend voor hem wordt: wat zullen andere mensen hiervan vinden?

“Iets in mij is heel bang dat er mensen van mij weggaan”, wanneer hij dat zegt komen er allerlei gedachten bij hem op en neemt het oorsuizen ter plekke weer toe. Zijn ouders en het onbewuste verlangen naar goedkeuring van hen komt aan de oppervlakte. Ik begeleid hem naar een plek waarin hij zichzelf kan verwelkomen met wat goed is voor hem én hij zichzelf toestaat dat heel spannend te vinden. In de laatste stap ontslaat hij zijn moeder van de plicht om hem te erkennen en te waarderen. Dan gebeurt er iets bijzonders: hij voelt letterlijk een tinteling door hem heen gaan. Hij benoemt het alsof er opeens allerlei sloten van deuren afgaan en hij een enorme warmte ervaart.

Omarmen van tinnitus

Hij is na de ontmoetingen het oorsuizen gaan zien als een vriend die hem waarschuwt en actief wordt wanneer hij te ver verwijderd raakt van wat goed is voor hem. Door de bereidheid om het oorsuizen te onderzoeken, naar de lastigheid en de pijn toe te gaan heeft hij een belangrijke stap gemaakt in de overgang van doen naar niet-doen, het afbouwen van zijn adrenalineverslaving en heeft hij zichzelf bevrijd van de overtuiging dat zijn eigenwaarde afhankelijk is van de erkenning en waardering van anderen. Van klacht naar kans. Ook oorsuizen is niet tegen jou, het is er voor jou. Mits je bereid bent om er naar te luisteren en echt te horen wat het je te vertellen heeft.

Boekentip: Van klacht naar kans

In ‘Van klacht naar kans’ geeft Juriaan Galavazi, een trendsettende huisarts, zijn nieuwe visie op klachten. Voor een betere behandeling heb je een andere visie nodig. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Huisarts Juriaan Galavazi leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

41 reacties

Anne Haeverans 2 januari 2020 - 09:44

Ik heb ook tinnitus, witte ruis in beide oren mijn hele leven. Ik ben nu 63.Ik heb mijn moeder ook ontslagen om mij te erkennen en waarderen maar de tinnitus blijft! Wat nu?

Reply
Juul 2 februari 2020 - 08:41

Anne,
Als je terugleest is er al een weg afgelegd voor hij bij ‘het ontslaan’ van zijn moeder aankwam. Wat verteld jouw lijf je waar jij naar ‘moet’ luisteren? Wat is jouw verlangen?

Reply
Bianca Steenbergen 30 juli 2020 - 16:50

Ik heb oorsuizen gekregen door een sinus trombose..als ik moe ben lijkt het harder te zijn. Ik heb ook chronische vermoeidheid, sinds 1981, dus ik zit altijd in de min qua energie..verder diabetes.. Een hele waslijst, wat nu?

Reply
P. Bouwstra-Vos 3 januari 2021 - 09:29

Ik heb ongeveer 4 jaar kast van oorsuizen in mn linker oor.
Maar het vreemde is dat ik het vanaf het begin 2 weken wel heb en dan 1 week niet.
Daar kan ik bijna de klok op gelijk zetten.
Bij ook bij een KNO arts geweest, masr die kon niets bijzonders vinden.
De week dat ik het niet heb geeft zoveel rust, want dan besef ik eigenlijk pas hoe vermoeiend die oorsuis is.
Maar vind het dus vreemd dat ik het om de 2 weken dus 1 week niet heb.

Reply
Paula 10 januari 2021 - 17:31

Hallo Mw Bouwstra, frappant te lezen dat u verschil in de frequentie of zelfs rust van de tinnitus aangeeft gedurende de maand.
Ik heb een hele zware brom in mijn linker oor, met in de nacht het zwaarst. Ik weet niet hoe oud u bent maar ook ik merk verschillen in de weken en heb gedacht aan verschil in hormoonbalans gedurende de maand. Ik zou het graag willen voorleggen aan een holistische en/of antroposofische arts.

Reply
P.molenaar 5 januari 2021 - 19:07

Il heb het opgelopen door de chemotherapie, dus ben eigelijk heel sceptisch over of het werkt.

Reply
Marleen Welberg 7 januari 2020 - 16:41

Jezelf vergeven??

Reply
Els 16 april 2020 - 12:33

Boeiende insteek om zo te kijken. Ik heb last van een opgezwollen schildklier (rechterkant). Kan dit ook op een andere manier bekeken worden?

Reply
Yvette den Duijn 16 april 2020 - 19:32

Interessant-hoe zou dit aangepakt kunnen worden bij kinderen?
Mijn zoon van 14 heeft zijn hele leven al last van “piep” in zijn hoofd zoals hij zelf omschrijft. Ik zou heel graag tips & hulp ontvangen! Ben best radeloos

Reply
Marielle 17 april 2020 - 18:32

Nei therapie is ook een holistische manier van kijken. Daarmee hersteld het lichaam uiteindelijk zichzelf

Reply
Thomas 19 april 2020 - 08:00

Ik heb na een griep een oorpiep gekregen aantal jaar geleden.
Ben ging van ‘t jaar weer een goede griep gehad is er een andere hogere piep erbij gekomen. Wat geeft mijn lijf dan aan. Ik zou niet weten wat ik zou moeten veranderen..

Reply
Verpleegkundige 9 juli 2020 - 21:30

Ik heb vroeger ook langere tijd een piep in mijn oren gehad. Ben er zelfs voor naar de neuroloog geweest. Niks gevonden. Toen kwam ik uit bij body stress release. Het waren heel veel spanningen en net als bovenstaand verhaal probeerd het mij te zeggen dat ik moet luisteren naar mezelf.
Ook kinesiloog heeft me al met veel lichamelijke klachten geholpen. Je lichaam verteld je zoveel maar er echt naar luisteren is een hele uitdaging

Reply
Valerie Le Bihan 17 januari 2021 - 16:55

Hi,
Zlfde Hier Mijn 15 Jaar Oud Zoon Heeft Het 24/7…In Beide Oor … Weet Ook Niet Meer Wat Ik Moet Doen…

Reply
Carla 26 april 2020 - 16:07

Schildklier ;onmachtig zelf te leven; je voelt je slaaf v/h ‘gezag’; wanneer kan ik eens doen wat ik graag doe?’

Alle lichamelijke klachten hebben een emotionele of fysieke oorzaak, vanuit dit leven of eerdere levens.
Wanneer je je er in wil verdiepen, de meest bekende schrijfster hierover ; Christiane Beerlandt

Wanneer je naar je lichaam kunt luisteren vertelt het je alles wat je nodig hebt te weten.

Heb het goed!

Reply
Carla 26 april 2020 - 16:11

excuus, voor mijn typfout, het moet zijn alle lichamelijke klachten hebben een emotionele of psychische oorzaak..

Reply
Patricia 16 april 2020 - 16:23

Mijn systeem ligt aardig op zn gat. Hormonaal gaat het niet top. Mn spijsvertering gaat niet lekker en ben snel door mijn kunnen heen. Ik ben 38 en heb 2 jaar oorsuizen en als ik eraan denk krijg ik paniekaanvallen. Wel weet ik dat het erger word als het me teveel word. Ik probeer dan een aantal dagen bewust weinig van mezelf te verwachten en ik merk dam degelijk verschil. De piep word minder en de suizen nemen af. Ik denk er ook bijna niet meer aan in de dagen dat het beter gaat. Ik blijf het verschrikkelijk vinden om het te hebben.

Reply
Brenda van der Velden 17 april 2020 - 20:20

Wellicht voor jullie allemaal interessant: Ayurvedische gezondszorg.
Oorsuizen, spijsverteringsklachten, vooral van de dikke darm, slapeloosheid, angst- en vluchtgedrag, slechte focus ed zijn allemaal vata gerelateerd.

Reply
G.Waanders 19 april 2020 - 12:33

Oorsuizen komt door stress veroorzaakt na een heftige gebeurtenis. overlijden van iemand , faillissement, zwaar ongeluk e.d.
Ik heb er als Magnetiseur al velen mee geholpen want de stress blijft achter in het hoofd zitten – blokkade – wat dan die tonen veroorzaakt ( het komt niet uit de oren – oorsuizen – maar er net achter vandaan ) en die blokkade haal ik weg.

Reply
Patricia 26 april 2020 - 07:00

Misschien kunt u iets voor mijn moeder betekenen… zij heeft erge last van tinnitus door een rotje wat vlakbij bij haar knalde. Ook heeft zij een omgekeerde doofheid, waar geen hoorapparaat voor te vinden is. Ze is nu 68 en is merk dat ze steeds slechter hoort, vooral als er meerdere mensen praten. Ik hoor graag of u iets voor haar kunt betekenen. Groetjes Patricia.

Reply
es 26 april 2020 - 10:43

Hmmm, dat zou bij mij het geval kunnen zijn misschien…..
waar kan ik u vinden?

Reply
Geert Cleven 27 april 2020 - 08:54

Hallo,
Heeft U een praktijk, voor behandeling.

Ik heb Tinnitus en zou graag meer weten over behandeling met magneet therapie.
Mvg Geert

Reply
Monique Leeraar 3 januari 2021 - 13:52

Ik zou graag wat meer informatie willen hebben.

Reply
Paula 10 januari 2021 - 17:48

Hallo, heer of mevrouw Waanders, ik zou heel graag met u in kontakt willen komen voor behandeling van mijn tinnitus.
Ik hoor graag van u. gr. Paula

Reply
Chrisje 26 april 2020 - 08:32

Dus oorsuizen komt dus door de druk die je jezelf oplegt, al dan niet bewust? Of hoe je innerlijk reageert op een schokkende gebeurtenis?
Overgave is pas mogelijk als je je veilig en gedragen voelt. Daar ligt vaak de knoop.

Reply
Angela Dol 26 april 2020 - 10:41

Beste Yvette, Ik heb wel een idee waar het mee te maken zou kunnen hebben. Je bent welkom om me privé te contacten. Ik ben natuurgeneeskundig coach en begeleid nu 10 jaar mensen met tinnitus waaronder jongeren. Hartelijke groet Angela Dol

Reply
Monique Leeraar 3 januari 2021 - 13:51

Beste Angela.

Ik zou graag wat meer informatie willen hebben.

Reply
Mirjam 10 januari 2021 - 21:45

Dag Angela, ik heb ook interesse. Kan ik je ook contacten?

Reply
Monique van Saane 26 april 2020 - 10:59

Het lichaam is zó intelligent en wil gehoord worden om wat het nodig heeft om te helen. Prachtig hoe Juriaan dit aanpakt. Als hypnotherapeut heb ik geleerd en vooral zelf ervaren om te blijven luisteren naar je lijf, je “eigen-wijsheid”. Veel van mijn clienten met onverklaarbare klachten hebben er baat bij. Goed om ons hiervan bewust te worden!

Reply
Dinette Keulen 26 april 2020 - 11:32

Tinnitus kan ook komen door de straling, de elektromagnetische velden, van alles wat draadloos is. Zet zoveel mogelijk stralingsbronnen uit, smartphone, Wifi, dect huistelefoon, etc. Sluit de iPad, laptop en computer aan met een internetkabel. En onderzoek of de tinnitus minder wordt of zelfs helemaal over gaat. Tinnitus staat bij de bovenste tien van de meest voorkomende stralingsklachten.

Reply
Annette 26 april 2020 - 14:27

Hallo

Mijn moeder (inmiddels 95 jaar) heeft zo.n 12 jaar geleden tinnitus gekregen. Wij het hele gezin zijn door jaren hel gegaan en nog is het af en toe aanwezig.
Ik weet dat mijn moeder trauma.s heeft van vroeger en wat ik mezelf steeds hoor zeggen tegen artsen en psychologen die haar bijstaan dat de tinnitus en het trauma elkaar afwisselen alsof het in hetzelfde gebied zit als de hersenen.
Niemand luistert hier echt naar omdat ze er niets mee kunnen denk ik, maar het is mij zo opgevallen in de jaren dat zij hier last van heeft. Hoe gek het klinkt is mijn moeders tinnitus ook een trauma voor mij geworden waardoor ik zelf ook tinnitus heb ontwikkelt. Gelukkig niet zo erg als haar, maar toch…Mijn moeder is een zeer krachtige vrouw, want het is echt een hel die je niemand gunt.
Ik geloof na al die jaren zeker dat tinnitus met stress en onverwerkte dingen te maken heeft en dat door iets getriggerd word om zich te vertonen…Zo hoor ik inderdaad vaak dat mensen het na een griep hebben gekregen. Ook kan het iets fysieks zijn…wat dan misschien weer bij de jongen van 14 van toepassing zou kunnen zijn. Het is vreselijk dat artsen vaak zeggen dat het niet te genezen is omdat mensen al vaak in paniek zijn en alleen willen horen dat het wel goed komt. Ik geloof ook in het laatste. Maar het is een totaal pakket voor mijn gevoel. Gezond eten…traumaverwerking…gezonde leefstijl. Ik zou zelf als het bij mij erger word kiezen voor een holistische arts.

Blijf gezond!
Annette

Reply
Gina 1 januari 2021 - 20:13

Ik ben een vrouw van 60 jaar en heb al jaren tinitus heb wel wat trauma’s meegemaakt en heb ook een slecht gehoor
Denkt u hiermee wat te kunnen doen
Ook al acsepteer ik het maar voor zover het kan

Reply
Juriaan 7 januari 2021 - 20:32

Weet je welkom. Je kunt contact opnemen via de site http://www.dokterjuriaan.nl

Reply
wanda 2 januari 2021 - 14:21

ik heb last van een bromtoon in mijn linkeroor soms is het weg en zo is het er weer…best vervelend.

Reply
Cas Beckers 3 januari 2021 - 13:38

Ik heb nagenoeg mijn hele leven last van tinnitus. Verschillende geluiden die vaker gewone stemmen overtreffen. Hoe kom ik in contact met U om te kijken of U mij kunt helpen.

Reply
Juriaan 7 januari 2021 - 20:30

Via http://www.dokterjuriaan.nl kun je je telefoonnummer en email achterlaten of mij direct een mail sturen. Dan neem ik contact met je op. Warme groet, Juriaan

Reply
Ws 3 januari 2021 - 19:22

Wat een onzin. Ik heb titinus door b12 tekort. Hrt is een zenuebeschadiging. Wie zou ik moeten ontslaan…

Reply
Marc 10 januari 2021 - 10:16

Hoopte een nieuw stukje te lezen wat me zou kunnen triggeren het boek te gaan lezen.
Tinnitus is een onderdeel van mijn leven. Wat zou het mooi zijn om te begrijpen wat het doel is.
Anders leren luisteren?
Een ander zintuig dan het oor beter in te zetten voor signalen om je heen?

Reply
Myrna Smitz 10 januari 2021 - 10:51

Heb mijn hele leven al een pieptoon in beide oren, hoort gewoon bij mij.
Ben ruim 60 jaar nu en de ene keer is het erger dan de andere keer, en dat is voor mij een teken dat ik wat rustiger aan moet doen en meer naar mijn lichaam moet luisteren.
Want is voor mij dat ik wat meer aan mezelf moet denken en zen time moet inlassen.
Vooral na mijn Burn-Out is het erger geworden…….
En is het lastig of vervelend, ik denk dat maar net hoe je het bekijkt en mee omgaat.

Reply
Son 10 januari 2021 - 12:00

Sinds de (overigens makkelijke) bevalling 30 jaar geleden heb ik last van gehoorverlies en oorsuizingen 24/7. Niemand
(neuroloog/audioloog) heeft ooit een oplossing kunnen bieden. Gehoorapparaten werken niet!
Heeft iemand een soortgelijke ervaring?

Reply
Sytskew Marianne 10 januari 2021 - 17:24

Interessant over tinnitus, wat minder bekend is…. Syndroom van Bonnet, muziek in het hoofd. Zou daar een artikel aangeweid kunnen worden? Er is weinig van bekend. Het is continue aanwezig, ook ‘s. nachts. Niet te reguleren, bij mij zit het in de rechter hersenhelft. Op scan niets te zien.

Reply
Carine 12 januari 2021 - 07:31

Hallo, ik heb al jaren een heel zware brom in mijn linkeroor. Verschillende onderzoeken met steeds dezelfde uitslag, geen oorzaak te vinden maar wel gehoorverlies die enkel op te lossen is met hoorapparaat. Reeds geprobeerd maar dat helpt niet. Word alleen maar erger. Kan u mij raad geven aub

Reply

Laat een bericht achter