Gezondheid

De connectie tussen lichaam en geest: hoe jij je gezondheid kunt verbeteren

Door Gastauteur
De connectie tussen lichaam en geest: hoe jij je gezondheid kunt verbeteren

Met je geest kun je de gezondheid van je lichaam beïnvloeden, zowel positief als negatief. “Je weet vast hoe een placebo-medicijn werkt: iemand voelt zich beter, doordat hij gelooft dat het medicijn helpt. Hetzelfde effect kunnen emoties, gedachten en overtuigingen hebben,” zegt Eveline Bodenstaff. Ontdek in dit artikel hoe innig jouw geest en lijf met elkaar verbonden zijn!

Hoe meer jij je bewust wordt van het samenspel tussen lichaam en geest, hoe meer voordelen voor je gezondheid en welzijn je ervaart.

Gezond leven en toch ziek worden

Waarschijnlijk ken je de volgende adviezen wel: beweeg veel, ga vaak de natuur in, voorkom stress, let op je gewicht, drink voldoende water en eet gezond. Maar hoe komt het dan dat mensen die enorm hun best doen om gezond te zijn en te blijven, zoals bijvoorbeeld topsporters, toch ziek worden?

Het omgekeerde komt ook voor: opa Peter die 90 jaar is en al zijn hele leven drie keer per dag witte boterhammen met jam eet, nog nooit in het ziekenhuis heeft gelegen en nog steeds op z’n kop kan staan. Wat is het geheim? Wat maakt nou het grote verschil voor je gezondheid?

Alles is energie (jij dus ook)

Je realiseert het je misschien niet, maar alles is energie. Alles bestaat uit trillingen. Met alles bedoel ik ook echt álles: wie jij bent, jouw lichaam, wat je eet en drinkt, je gedachten, gevoelens en emoties, de natuur en dieren, maar ook apparaten. Werkelijk alles om jou heen en in jou is energie. Kort gezegd: deze energie zorgt ervoor dat jij je slechter voelt of juist beter.

Zelf heb ik verschillende gezondheidsklachten gehad, van chronische, onverklaarbare tot steeds terugkerende kwalen. De reguliere geneeskunde kon mij niet helpen, dus ben ik op onderzoek gegaan. Na diverse trainingen, persoonlijke begeleiding en veel lezen is mijn conclusie: je beïnvloedt zélf (onbewust) je gezondheid, zowel negatief als positief.

Samenwerken met je energie

Ik ben gaan samenwerken met mijn energie en gaan luisteren naar mijn lichaam. Dát maakte dat ik me beter en vitaler ging voelen. De essentie is: leren hoe je gezond met je energie omgaat. Hoe doe je dat? De eerste stap is beseffen dat je een fysiek lichaam én een geest hebt. Je geest is hoe jij in het leven staat: het zijn je gedachten, overtuigingen, gevoelens en emoties en je houding. Lichaam en geest kennen een samenspel, dat vaak onbewust plaatsvindt. Hoe meer jij je bewust wordt van deze interactie, hoe meer voordelen voor je gezondheid en welzijn je ervaart.

Je geest beïnvloedt je lichaam en andersom

Met je geest kun jij de gezondheid van je lichaam beïnvloeden. Je weet vast hoe een placebo-medicijn werkt: iemand voelt zich beter, zelfs als er géén werkzame stof in zit, doordat hij/zij gelooft dat het medicijn helpt. Hetzelfde positieve (en negatieve) effect kunnen emoties, gedachten en overtuigingen hebben. Ze kunnen ervoor zorgen dat je gezondheidsklachten ontwikkelt of zelfs ziek wordt. En beïnvloeden of je wel of niet herstelt. En of je dat sneller of langzamer doet dan de statistieken aangeven.

Andersom werkt het precies zo: wat jij doet met je lichaam (denk aan voeding, drank, slapen, bewegen), beïnvloedt je geest. Als je een aantal nachten slecht hebt geslapen, voel jij je moe, ben je eerder geïrriteerd en zie je situaties minder rooskleurig in dan anders.

Vragen voor jou

Word je bewust van je lichaam en je geest. Je doet dat door de volgende vragen te beantwoorden: wat voel ik vaak in mijn lichaam? Wat denk ik vaak? Wat doe ik vaak? Welke emoties voel ik vaak en welke situaties gaan eraan vooraf? Ontdek of jij je bewust bent van je overtuigingen. En gaan die overtuigingen over jezelf of over een ander? Durf jij zowel de positieve als de negatieve dingen van jezelf te benoemen? Durf jij ze ook op te schrijven? Notities maken helpt jou om ervan bewust te worden. En ervaar je veel stress? Waardoor schiet jij in de stress en waarom?

Accepteer je mooie en lelijke kanten

Het is bekend dat negativiteit en stress tot gezondheidsklachten leiden of ze verergeren. Maar je alleen maar op het positieve richten en alles wat vervelend of negatief is negeren of wegdrukken, leidt uiteindelijk ook tot (een verergering van) klachten.

De enige efficiënte oplossing is: accepteer dat je zowel mooie als lelijke kanten hebt. Het is belangrijk om ál je emoties te accepteren, net als je fysieke en psychische gezondheidsklachten met de nadelen maar ook de voordelen. Dat geldt ook voor je positieve en negatieve gedachten, je lichte en donkere kanten… Iedereen heeft mooie en minder prettige kanten, ook al krijg je misschien een andere indruk door de foto’s en verhalen op social media.

Stoppen met vechten en ontspannen

Je merkt het effect als je álle facetten van jezelf onder ogen ziet en je stopt met vechten. De meesten ervaren dan ontspanning en veel vermoeidheid komt los. Het negeren van delen van jezelf kost namelijk heel veel energie.
Als je daadwerkelijk stappen zet, merk je steeds meer veranderingen op. Het is heel wonderlijk welke effecten energie heeft op je gevoel van welzijn en je gezondheid. Bedenk wel dat jij na jarenlang stress onderdrukken natuurlijk hersteltijd nodig hebt. Gun jezelf dit! En laat je verrassen door wat deze boeiende reis jou brengt. Je leert jezelf beter kennen, omdat jij je bewuster van jezelf wordt en je totale werkelijkheid omarmt.

Geschreven door Eveline Bodenstaff

Zelfherstel van binnenuit

Zelfherstel van binnenuit

Het is voor iedereen van belang om in actie te komen om je welzijn, gezondheid en levensverwachting te verbeteren. Ons lichaam beschikt over een groot zelfhelend vermogen dat we kunnen activeren met behulp van onze geestkracht, gedachten, gevoelens en overtuigingen. Pascale Bruinen legt uit hoe je je geest bewust kunt inzetten om je gezondheid te optimaliseren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?